Hem » Vin Fakta » Navarra – En spansk vinregion med lång jordbrukshistorik

Navarra – En spansk vinregion med lång jordbrukshistorik

Historien bakom vinframställningen i Navarra går så långt tillbaka till diffusionen av det romerska riket och har sedan dess påverkats och förbättrats av inkräktare och bosättare så som Vandaler, Alans och naturligtvis Swabians som svepte ner från Frankrike för att förstöra och terrorisera allt och alla i deras väg. Den stora majoriteten av vinframställningen som överlevt i hundratals år var nästan utplånad.

Då Visigoterna flyttade in hade hela Navarra blivit en glest befolkat ödemark. Det var inte förrän efter Visigoterna äntligen drivits ut som befolkningen i regionen började växa igen och kunde påbörja arbetet med att återställa vinstockarna till sin forna glans. Sen i och med att pilgrimerna började finna sin väg in i området via Santiago Way och munkarna som kom med sina kloster under det elfte och tolfte århundradet kom den verkliga expansionen av vingårdar i området igång på allvar.

Byborna producerade sina egna viner

Under denna tid producerade många av byarna viner för eget bruk och för handel. Munkarna tog till undervisning för att lära många av de lokala byborna bättre sätt att odla vinstockar och fruktodlingar för att förbättra sin avkastning och kvaliteten på de frukter som de producerade. Med tiden blev klostren stora jordbruks-och kultur centra. Vid det sextonde århundradet befann sig vingårdarna på höjden av produktion, de blev inte bara den viktigaste inkomstkällan för de lokala bönderna, druvorna hade även blivit den viktigaste grödan.

Antalet jordbrukare som odlade vindruvor hade till sist vuxit till den grad att det inte fanns tillräckligt med plats för andra grödor, som vete, att växa på, så livsmedelspriserna började skjuta i höjden. Detta ledde att monarkin fick införa reduktioner för druvodlingen, eftersom de fruktade att de stigande livsmedelspriserna skulle leda till öppet uppror. Mycket av överflödande vin exporterades till andra regioner i Spanien och andra länder i Europa via den spanska hamnstaden San Sebastián.

Jordbrukarna blev rika

I och med all vinproduktion och export, blev många av Navarras vinproducenter ganska förmögna vilket ledde till utvecklingen av de första industriella vinkällarna i regionen. Många av dessa vinkällare är fortfarande i bruk och producerar några av Navarras finaste viner. Under vinlus-angreppen (Phylloxera) under artonhundratalet – som var ansvarig för den virtuella förödelsen av vingårdar i Frankrike – exporterade vingårdarna i Navarra mycket av sin produktion till Frankrike för att kompensera bristen.

Tyvärr dröjde det inte länge förrän vinlusen fann sin väg in i området och förstörde cirka 90 % av regionens vinrankor. Under nittonhundratalet, ersattes de traditionella vinstockarna med vinstockar som modifierats för att motstå vinlusen. Detta gjordes i hela Spanien angående de vinstockar som förstörts av insekten. År 1991 bildades formades vin-kooperativen och DO av Navarra grundades 1933. Idag upprätthålls kvaliteten på vinerna från denna region till högsta standard och det är kanske en av de mest kända vinproducerande regionerna i Spanien.

DO Navarra

Det finns bara en Denomination d’Origine (DO) i hela Spanien som har tillstånd att producera Navarra-viner och det är DO Navarra. Denna region är indelad i fem mindre subområden:

Valdizarbe: Detta område ligger i Navarras centrum och odlar ett jämnt antal Merlot, Cabernet och Garnacha. Du kan även hitta en liten mängd av både Malvasia och Chardonnay-druvor här. Luftfuktigheten är den högsta i denna del av Navarra.

Ribera Baja: Beläget i södra delen av Navarra ligger Ribera i Ebro-dalen som gränsar Rioja och Aragonien. Cirka 40 % av de vindruvsorter som odlas här är Tempranillo och 30 % är Garnacha. Det finns även ett antal vita vindruvor här, inbegripet Viura och Moscatel. Området är mycket torrt eftersom det får ta del av ytterst lite av årsnederbörden.

Ribera Alta: Beläget i den södra centrala delen av Navarra, odlar Ribera Alta mest Tempranillo, men du hittar även ett antal vingårdar som odlar Moscatel och Chardonnay. Vädret här är relativt varmt eftersom det kalla Atlanten-vädret inte kommer så här långt inåt landet.

Tierra Estella: Detta område gränsar Pays Basque på den västra sidan av Navarra och gränsar till La Rioja. Av de druvsorter som finns här är cirka 50 % Tempranillo, i resten ingår cirka 20 % Cabernet Sauvignon och Chardonnay. I norr är luften ganska fuktig, medan den södra delen är ganska torr.

Baja Montaña: Detta är den östligaste delen av Navarra och gränsar till Aragon. Cirka 60 % av de druvor som odlas här är Garnacha och 25 % Tempranillo. Klimatet här är mycket likt den i Tierra Estella zonen.

Även om Navarra i många år har varit väl känd för sina Rosada (rosé) viner, har det under de senaste tjugo åren skett stora förändringar. Tekniska förändringar och förbättringar inom forskningen har lett till att många av vinerna nu är röda, som även visat sig vara ganska anmärkningsvärda. Många av vinerna har en välbalanserad fruktighet och bra nivåer av syra.

De nyaste rödvin-sorterna tenderar att ha en härlig ek-smak och det finns ett litet område i DO Navarra som fått klassificeringen Rioja DOCa – Denominación de Origen Calcificada – vilket är en av de förnämaste utmärkelserna ett vin kan tilldelas i Spanien. Vi kan alltså förvänta oss att se mer av Navarra uppnå denna distinktion inom den närmaste framtiden eftersom allt fler vingårdar producerar röda viner av överlägsen kvalitet.

Frågor och svar:

Vilken roll spelade munkarna i utvecklingen av vinframställningen i Navarra?

Munkarna undervisade de lokala byborna bättre sätt att odla vinstockar och fruktodlingar för att förbättra sin avkastning och kvaliteten på de frukter som de producerade. Klostren blev också stora jordbruks-och kultur centra.

Vad var anledningen till att monarkin införde reduktioner för druvodlingen i Navarra?

Eftersom antalet jordbrukare som odlade vindruvor hade vuxit till den grad att det inte fanns tillräckligt med plats för andra grödor, som vete, att växa på, så ledde detta till att livsmedelspriserna började skjuta i höjden. Monarkin fruktade att de stigande livsmedelspriserna skulle leda till öppet uppror.

Vilken var den viktigaste grödan i Navarra under sextonde århundradet?

Druvorna hade blivit den viktigaste grödan i Navarra.

Vilket subområde i Navarra odlar mest Tempranillo?

Ribera Alta är det subområde i Navarra som odlar mest Tempranillo.

Vilken utmärkelse har ett litet område i DO Navarra fått?

Ett litet område i DO Navarra har fått klassificeringen Rioja DOCa – Denominación de Origen Calcificada – vilket är en av de förnämaste utmärkelserna ett vin kan tilldelas i Spanien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.