Runt omkring Rueda finner man några mycket populära turistmål, bland annat historiska ruiner från romarrikets tid. Men det är inte bara svunna tider som lockar resenärer till området utan också nutidens hantverk i form av vintillverkning. För fyrtio år sedan bestod Ruedas vingårdar av en platå på runt 700 meter över havet. På den tiden var det svårt att tro att det skulle utvecklas till vad det är idag, och en stor anledning till det var de mer berömda granndistrikten, till exempel:

  • Cigales
  • Toro
  • Ribera del Duero

Det är främst det vita vinet som satt Rueda på den internationella vinkartan. Egentligen är det geografiska läget inte optimalt för odling av vita druvor; jordmånen är ganska fattig, stenig och sandig och bestående av kalksten, men har en hög kalkhalt, dräneras enkelt på vatten och är lätt att arbeta med. Klimatet är kontinentalt med långa, varma somrar och kalla vintrar, vilket gör att det finns risk för att frost, hagel och regn kan försvåra vinodling. Det har inte varit lätt alla gånger att uppnå framgång, men ihärdiga producenter har stått ut med några sparsamma skördar för att till sist kunna tillverka kvalitetsvin.

De mest populära druvarterna som används i vin från Rueda är Verdejo, Viura och Sauvignon Blanc, och om du vill prova ett vin från Rueda är det värt att slå till på någon av dessa sorter. Bland de röda finner vi bland annat Grenache, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinresor till Rueda är fortfarande inte lika populära som till grannregionerna eftersom det inte känns lika pittoreskt, men är du intresserad av arkitektur finns det något här för dig som kräver mer än bara vin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy