Hem » Vin Tips » Upptäck Rueda – ett snabbt växande vinområde i Spanien
Vin Tips

Upptäck Rueda – ett snabbt växande vinområde i Spanien

26_itemthemeimage_4953-jpg - Vinjournalen.se

Runt omkring Rueda finner man några mycket populära turistmål, bland annat historiska ruiner från romarrikets tid. Men det är inte bara svunna tider som lockar resenärer till området utan också nutidens hantverk i form av vintillverkning. För fyrtio år sedan bestod Ruedas vingårdar av en platå på runt 700 meter över havet. På den tiden var det svårt att tro att det skulle utvecklas till vad det är idag, och en stor anledning till det var de mer berömda granndistrikten, till exempel:

  • Cigales
  • Toro
  • Ribera del Duero

Det är främst det vita vinet som satt Rueda på den internationella vinkartan. Egentligen är det geografiska läget inte optimalt för odling av vita druvor; jordmånen är ganska fattig, stenig och sandig och bestående av kalksten, men har en hög kalkhalt, dräneras enkelt på vatten och är lätt att arbeta med. Klimatet är kontinentalt med långa, varma somrar och kalla vintrar, vilket gör att det finns risk för att frost, hagel och regn kan försvåra vinodling. Det har inte varit lätt alla gånger att uppnå framgång, men ihärdiga producenter har stått ut med några sparsamma skördar för att till sist kunna tillverka kvalitetsvin.

De mest populära druvarterna som används i vin från Rueda är Verdejo, Viura och Sauvignon Blanc, och om du vill prova ett vin från Rueda är det värt att slå till på någon av dessa sorter. Bland de röda finner vi bland annat Grenache, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinresor till Rueda är fortfarande inte lika populära som till grannregionerna eftersom det inte känns lika pittoreskt, men är du intresserad av arkitektur finns det något här för dig som kräver mer än bara vin.

Frågor och svar:

Vilka trender tror Linda Sorby, marknadschef för The Wine Company, på för 2019?

Linda Sorby tror på ökad näthandel, lägre alkoholhalt i vin och ökat intresse för miljö och hälsa.

Varför tror The Wine Company att investeringar i e-handeln är viktigt?

The Wine Company tror att digitaliseringen har förändrat konsumentbeteendet och att näthandeln växer för varje dag som går, vilket gör det viktigt att satsa på e-handel för att möta konsumenternas behov.

Vilket land kan förväntas vara en stark aktör inom naturviner under 2019?

Österrike kan förväntas vara en stark aktör inom naturviner under 2019, då många österrikiska vinproducenter arbetar hårt med hållbarhet och biodynamisk odling.

Vilka mindre länder kan förväntas öka sin efterfrågan på vin under 2019?

Kroatien, Georgien och Grekland kan förväntas öka sin efterfrågan på vin under 2019, då de har en lång historia av vintillverkning men inte har haft lika hög status som klassiska vindistrikt i Frankrike och Italien.

Vilka vinbarer nämner Linda Sorby som tre häftiga exempel?

Linda Sorby nämner GrusGrus i Stockholm, Julie i Malmö och Bar La Lune i Göteborg som tre häftiga vinbarer, och tror att fler vinbarer är på gång under 2019.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.