När blev Rioja egentligen Rioja och ett eget varumärke?

Det moderna Riojavinet föddes i slutet av 1800-talet och då etablerades även en tydlig koppling mellan namnet på vinet och regionen där vinet producerades. Efter mycket om och men och långa diskussioner, kom Riojas vinodlare slutligen den 6 juni 1925 överens om att godkänna den officiella ursprungsbeteckningen och användningen sig av ordet Rioja. Nu hade man fått ett eget varumärke att sätta på vinets etikett och man hade även lagt riktlinjer för flaskans förslutning.

I september 1932 fick man även en rättslig ram för hur ursprungsbeteckningar skulle läggas upp och idag sköts dessa beteckningar av Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rioja (beslutande kontrollstyrelse för Rioja).  Riojavinerna omfattas av den äldsta ursprungsbeteckning i Spanien.

Riojas klassificeringar

Riojas klassificeringar handlar om hur länge vinet lagrats på fat och flaska. Det finns 4 klasser:

  • Joven – det yngsta vinet och mindre än 1 års lagring på ekfat
  • Crianza – 2 år gammalt och minst 1 års lagring på ekfat
  • Rioja Reserva – minst 3 år gammalt och minst 1 års lagring på ekfat
  • Gran Reserva – minst 5 år gammalt och åldrats minst 2 år på ekfat och 3 år i falska.

På grund av påtryckningar bestämde sig Riojas beslutande styrelse nyligen även för att en ny beteckning an användas tillsammans med klasserna, något som man redan började diskutera 2003. Då pratade man om Vino de Pago, alltså enskilda vingårdsviner. Men den nya beteckningen kom att heta Vinedos Singulares, vilket betyder att alla druvor kommer från en och samma vingård. Strikta regler gäller också här:

  • Enskild producent måste kunna motivera vingårdens naturliga avgränsning, alltså full spårbarhet är på plats
  • Avkastningen måste vara minst 20% lägre än den vanliga DOCa-nivån
  • Vinet måste vinificeras och åldras separat från andra viner på gården

Självklart övervakas allt mycket noga. Man har inte idag, men vill i framtiden kunna inkludera enskilda byar och andra zonbeteckningar. Den nya beteckningen Vinedos Singulares kommer att stå på etiketten tillsammans med klassificeringarna, exempelvis Crianza do Vinedos Singulares, alltså ett Crianza, där alla druvor kommer från en enskild vingård.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy