Hem » Vin Tester » Ett friskt mousserande vin till middag?

Ett friskt mousserande vin till middag?

mousserande: man i hatt skålar - Vinjournalen.se

Mousserande vin? Javisst, man måste få lyxa till det lite till vardags – i alla fall när det regnar – det är ju ändå sommar och många har semester!  

Vi ska titta på tre alternativ till Champagne. Här provar vi olika mousserande vinstilar:

mousserande: 2 glas med bubbel

Vi kan titta på skillnaderna mellan dessa 3 mousserande viner, skriv om dem och plocka fram ett riktigt bra exempel som speglar en specifika vinstilen. Hoppas du hittar ett nytt favorit-bubbel!

Provat vinerna: Jeanette Gardner, Vinjournalen.se

.

Crémant

Crémant! Bubbel du jour och kanske Frankrikes bäst bevarade hemlighet blir ett allt populärare och prisvärt alternativ på den mousserande himlen och utbudet har också växt i Systembolagets sortiment. Det verkar som om vi länge suktat efter ett gott bubbelvin till vardags och då passar en Crémant bra. Det är lyxigt, elegant och mångsidigt eftersom det passar både som välkomstdrink, som aperitif och om matvin, kanske särskilt fisk och skaldjur men även till lättare sommarrätter.

Ett vin i crémant-stil kan många gånger vara ett enklare alternativ än att servera en Champagne eftersom den inte känns så påkostad och storslagen, mera relax, ändå lyxig och prisvärd. Du kan förvänta dig att en Crémant är uppfriskande, kanske lite blommig, bubbligt, krämigt, men framför allt ett torrare vin än exempelvis en Prosecco.

mousserande: en flaska Cremant

Eftersom det kommer från Frankrike kan man nästan garantera att vinet håller en pålitlig kvalitet. Oavsett i vilken av de olika franska vinregionerna som tillverkar Crémant, så måste de hålla reglerna som gäller för Crémant-produktion. Druvorna handplockas, pressas och vinifieras enligt méthod traditionelle precis som med Champagne. Till slut lagras den i minst 12 månader.

Delorme Crémant de Bourgogne | SB 74738 |149 kr

Nylanserade Delorme Crémant de Bourgogne går under egen appellation, Crémant de Bourgogne där man använt sig av ett mingel av goda druvor som Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, Aligoté. Detta är en Crémant Brut, vilket betyder den är ett exempel på den allra torraste Crémant man kan hitta och den innehåller mycket lite socker.  Det välrenommerade huset André Delormes producerar mycket omtyckta Crémants sedan 80 år tillbaka och man framställer både stilla och mousserande viner. 

Delorme Crémant de Bourgogne är både mineralrik och brödig och den har en hög syra. Doften fylls av gröna äpplen, gråpäron och rostade kastanjer. Lite ekig. En mjuk, härlig mousse samsas i gommen tillsammans med toner av citrus, nougat och lite fläderblom.

Omdöme: Balanserad, mogen Crémant, smakar nästan som Champagne! 

.

Cava

Spaniens motsvarighet till Champagne är Cavan och även Cavan är producerad med Champagnemetoden, méthode traditionelle och Cava produceras nästan uteslutande i norr, i Katalonien.

Cava verkar vara lika populär hemma i Spanien som utomlands och den gör Spanien till näst största producent av mousserande vin i världen efter Champagne.

Cava gjordes för fösta gången som ett mousserande alternativ inför utställningen Universal Expo i Paris 1868. Idag har Cavan en officiell ursprungsdefinition som en ”Vino Espumoso de Calidad Producido en Una Región Determinada”, ett kvalitetsmousserande vin som är producerat i en specifik region.

Även hos Cava varierar smaken från torr till mycket söt, från den torraste Extra Brut till allt sötare och till slut Dulce om har en sötma på mer än 50 gram socker (dosage) per liter.  Men Cava har också en åldersdefinition. Den kan vara Joven (ung), ett 9 till 15 månader gammalt vin, Reserva, 5 till 30 månader gammal eller Gran Reserva som är ett mer än 30 månader gammalt vin.

Mousserande, en flaska cava

Typiska Cava-druvor är den söta, parfymerade Macabeo, den doftrika och friska Parellada och Xarel·lo, en druva som tillför vinet både struktur och stammina.

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2015| SB 7923|139 kr

Cava Aurelia är en veganvänlig, ekologisk och biodynamisk Cava med full aptitretande fräschör och fin fruktsyra. Producenten är familjeföretaget Castell d’Age med ursrung i Penedès, strax söder om Barcelona och detta är ett vinföretag som för tredje generationen drivs av kvinnor och sedan 35 år tillbaka är man koncentrerad på biodynamisk odling.

I Cava Aurelia har man tillfört lite Chardonnay till den vanliga Cava druvmixen och det ger en mycket balanserad Cava där man kan njuta av intensiva toner från gula äpplen och päron, lite citrus, nougat, valnötter och rostad pain rîche. Och en längd med ett stänk av gummi – inte fel! Elegant och frisk Cava som också är prisvärd.

Omdöme: Stram och karaktärsfull Cava med fin brödighet!

.

Prosecco

Det finns nog ingen som inte smakat Prosecco, Italiens allra populäraste bubbelvin som produceras av den gamla Veneto-druvan Glera. Prosecco är det enda vinet i denna stiltrio som inte produceras som Chamapagne, utan framställs med Martinotti-metoden eller Charmat-metoden. Fördel: det går så mycket fortare från druva till flaska eftersom vinet överförs från sitt första fermenteringsfat till en stor förseglad trycksatt tank där det, innan buteljering får genomgå en andra jäsning för att utveckla kolsyra. Resultatet är ett vin som är bubbligt, men också fruktigt och fräscht vin som funnit sina fans över hela världen. Det verkar också som om produktionen av Prosecco bara ökar och ökar. Förra året producerades 475 miljoner flaskor. 

mousserande: en flaska prosecco

Prosecco är både en region i Veneto, DOC (som står för Denominazione di Origine Controllata) där druvorna odlas på sluttningarna.  

På grund av druvan Glera får Prosecco en rund och fin syrlighet och en blommig karaktär och är ett ganska aromatiskt mousserande vin, med fruktig smak och oftast en liten sötma. Men Prosecco finns däremot också i olika nivåer av restsocker som liknar de övriga vinerna, från den torraste Brut med mindre än 12g per liter till Demi-Sec med upp till 50g.

Crudo Prosecco 2018 | SB 77042 |89 kr

En ekologisk nylanserad Prosecco från Treviso i Venetien som både är veganvänlig och har lite längre alkoholhalt, 11,5%. Har chans att bli en ny smakrik Prosecco-klassiker då den har hög svansföring men håller ändå det den lovar! Ungdomlig och torr Prosecco med mycket karaktär och till bra pris och med fruktigt mjuka aromatiska citrustoner och intressanta inslag mjuka, blommiga toner samt gula, mogna äpplen och päron och ett stänk av melon och lite honung.

Trevligt piggt vin med drag i de fräscha, kittlande bubblorna och fin, avrundad liten sötma och en mineralton i eftersmaken. Lättsam och karaktärsfast Prosecco, snygg och med fräsch syra i sofistikerad, uppseendeväckande och mysig flaska med unik look.

Omdöme: Pigg och god Prosecco med fin fräschör!

.

.

Här kan du läsa mer om mousserande viner:

Frågor och svar:

Vilka är de tre olika typerna av mousserande viner som vi tittar på?

Crémant, Cava och Prosecco.

Vad är skillnaden mellan Crémant och Champagne?

Crémant är ett mer prisvärt alternativ till Champagne och har en mer avslappnad och prisvärd känsla. Det är också torrare än Prosecco.

Vilka druvor används i Delorme Crémant de Bourgogne?

Delorme Crémant de Bourgogne använder en blandning av Chardonnay, Pinot Noir, Gamay och Aligoté.

Vilken metod används för att producera Cava?

Cava produceras med Champagnemetoden, även känd som méthode traditionelle.

Vilken druva används för att producera Prosecco?

Prosecco produceras av Glera-druvan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.