Läckra parmesanpanerade buketter och mousserande rött i glaset
Senast Uppdaterad 10 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Idag bjuder vi på ett italienskt bubbel! Mousserande Lambrusco tillsammans med fräscha parmesanpanerade grönsaker med citron, kapris, krämig
Dijonsås. Du kan göra rätten som ensamrätt eller ha den som tillbehör till exempelvis en grillad kyckling. Passar perfekt tillsammans med Lambuscon som är minst lika fräsch och endast har 9,5 % Vol.
Den röda mousserande Carpi Lambrusco di Modena är en secco och en typisk klassisk Lambrusco som gör vardagen mer festlig får extra pluspoäng för den röda, läckra färgen och de livliga bubblorna.
Detta mousserande vin är mörkt lilarött i färgen är detta ett livligt och spralligt vin som smakar mycket bär. Här finns smakaromer med inslag av körsbär, blåbär, viol och skogshallon. Smaken är initialt söt och fruktig men stramas upp betydligt av det torra bärsyrliga avslutet. Det blir lite extra festligt så här en vardag kanske, men med den låga alkoholhalten och det förnämliga priset så är det inget att hymla med, tycker vi på redaktionen.
Detta pärlande vin har en skön syra och känns väldigt uppfriskande om man serverar det väl kylt sådär runt 12° C. Gott som aperitif, till desserten eller som till vår vardagsvego som här.
Vinet består till 100% av druvan Lambrusco di Sorbara och framställs enligt charmatmetoden.
Goda Carpi Lambrusco du Modena finns i 33 butiker men den kan förstås också beställas.
Parmesanpanerade kålbuketter med söt Dijonsdip och kapris
Vi använder inget ägg för denna rätt och inte heller saltar vi, eftersom parmesanen är ganska salt i sig. Det mycket bra att panera och få en krispig yta, nästan som friterat, fast utan ägg. Så här gör du:
1 blomkålshuvud (litet)
1 broccoli (ungefär lika mycket)
3 msk olivolja + olivolja i spray
malen svartpeppar
Till paneringen:
1,5 -2 dl finriven parmesan
1-5 dl panko
Kryddor: 1 tsk av var, torkad oregano, torkad basilika, paprikapulver och 2-3 stänk vitlökspulver samt malen svartpeppar
Förvärm ugn till 200° C.
Blanda alla ingredienser för paneringen samt kryddorna i en skål.
Pensla olja på ett helt bakpapper på en ugnsplåt, men var inte för snäll med oljan, utan täck hela pappret!
Fördela paneringen i ett så jämt lager som möjligt över detta.
Dela broccoli och blomkål i små buketter och skär sedan igen buketterna med kniv sådär 2 cm stora. Då får du en rak yta som kan klibba fast i paneringen.
Tryck nu fast blomkåls- och broccolibitar med flata sidan neråt i paneringen. Lämna lite luft emellan bitarna.
Spraya på generöst med olja och mal peppar över.
Ställ i ugnen ca 20 minuter tills det blivit en fin paneringskrisp. Vänd alla bitar med flata sidan uppåt och baka ytterligare 5 minuter.
Servera tillsammans med kapris, citron och vår söta Dijondip.
Vår söta Dijondip
Vi väljer agavesirap som ger en underbar sötma. Den kommer från en kaktus och kan med fördel användas som alternativ till honung.
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok