Vintips! Mustig Valpolicella och läckra grekiska spenatpajer

Grekiska spenatpajer, Spanakopita, är en rätt som inte är enbart populär i Grekland. Dessa pajer fungerar alldeles utmärkt att servera som ett vegetariskt middagsalternativ tillsammans med en god grekisk sallad, en skål härliga oliver eller en tzatziki. Det bästa är att man kan forma små pajer tillsammans med flera mezze och röror eller stora trekantiga pajer. Du kan även göra en hel stor paj i en ugnsform eller rulla in fyllningen till en filodegsrulle eller varför inte fylla muffinsformar? Möjligheterna är oändliga!

Den traditionella fyllningen består av hackad spenat, fetaost, lök, ägg och kryddor, allt insvept i krispig filodeg. (Tips! Glutenallergiker? Filodeg är glutenfri! )

Eftersom vår spenat är lite kryddig av dillen, så krävs ett vin som är mustigt, gärna med fatkaraktär som har stuns i sig självt. Vi provar vår Spanakopita med ett rött fylligt vin på de typiska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta – precis, vi pratar om en Valpolicella från den välkända producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana i Venetien.

Visst skulle man kunna dricka vitt, en Sauvignon Blanc eller en Chardonnay som är lite mer neutral, men vi gillar smakkombinationen med denna italienska Ripasso tillsammans med frasiga, smörjiga rätter och med precis allt som är inslaget i filodeg. Lätt ekigt vin med bra tanninbalans, utmärkt kropp och komplexitet, men inte ett för dominant vin utan det kan även ge utrymme åt matens smakfulla örtighet. Den höga fruktsyran riktigt lyfter spenaten och den krämiga fetan på ett fint sätt. Kryddigheten och muskoten i vinet kompletterar också kryddorna i de små pajerna. Samtidigt finns denna fina bärighet av söta körsbär, hallon och russin. Detta är ett fantastiskt jordnära vin som egentligen kan paras fint med många grekiska läckerheter och klassiker som Keftedes eller dolmar. Notera att detta vin dessutom är en Ripasso Superiore för strax över hundralappen. Det kan verkligen kallas prisvärt!

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2015

  • Område: Italien, Veneten
  • Producent: Azienda Agricola Bettili Cristiana
  • Druvor:  Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta
  • Art.nr: 3040
  • Pris: 135 kr

Så här gör du grekiska spenatpajer

Ofta gör man dessa pajer med en rejäl portion slätbladig persilja. Men vi vill få fram den traditionella Spanakopitan där man även tillsätter dill och mynta. Många tycker att filodeg är svårt att jobba med, men det är enkelt om du tänker på 3 saker:

  1. Använd helst färsk filodeg. Väljer du fryst filodeg så se till att den tinar ordentligt innan du börjar.
  2. Blöt en kökshanduk och täck hela tiden över de filodegsarken som du inte jobbar med för tillfället.
  3. Använd mycket olivolja. Pensla mellan filodegsarken.

Ingredienser

  • 1 pkt filodeg
  • 1 finhackad stor gul lök
  • 3 klyftor finhackad vitlök
  • hacka ett 1 stort paket färsk spenat c:a 500 g (det går bra med fryst bladsenat)
  • 1 dl hackad slätbladig persilja
  • 1 dl hackad dill
  • ½ dl hackade myntablad
  • 2 hela ägg
  • 2,5 dl smulad äkta grekisk feta
  • 1,5 dl ricotta
  • lite flinksalt, malen svartpeppar, riven muskotnöt
  • och ytterligare 1 vispat ägg för att pensla pajerna

Fräs lök och vitlök i en wok eller en stor kastrull på låg värme tills den är genomskinlig. 

Lägg i den hackade spenaten, persiljan, dillen och myntan och låt förvälla allt över svag värme.

Paj i en rund pajform.

Du ser att spenaten släpper vatten, så sila den ordentligt efteråt, tryck också till fyllningen i silen med en slickepott för att få ut den mesta av vattnet.

Rör ordentligt ut äggen med ricottan och fetaosten i en annan skål.

Rör nu i spenatblandningen och smaka av.

Behöver du salta lite, så gör det, men fetaosten är salt, så krydda bara med lite riven muskot och svartpeppar.

Låt nu hela blandningen svalna.

Värm ugnen till 225 °.

I en kopp, häll en halv deciliter olivolja som du kan pensla filoarken med.

Rulla upp filodegen och ta ut 1 ark. Pensla med olivolja.

Glöm inte täcka resten av filodegen med en fuktig handduk, så den inte torkar.

Skär med vass kniv tvärs över degen i 10 cm längder.

Lägg lite fyllning på ena sidan och vik in ena kanten till en trekant.

Vik ihop trekanten från ena och andra sidan tills du använt hela smala längden.

Gör nästa trekant på nästa längd och så vidare.

Lägg på bakpapper och en plåt. Pensla med ägg. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått bra färg.

Vill du göra en hel plåt med paj, kan du ta 5 ark och lägga i botten, Pensla mellan arken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •