Vintips! Mustig Valpolicella och läckra grekiska spenatpajer

Grekiska spenatpajer, Spanakopita, är en rätt som inte är enbart populär i Grekland. Dessa pajer fungerar alldeles utmärkt att servera som ett vegetariskt middagsalternativ tillsammans med en god grekisk sallad, en skål härliga oliver eller en tzatziki. Det bästa är att man kan forma små pajer tillsammans med flera mezze och röror eller stora trekantiga pajer. Du kan även göra en hel stor paj i en ugnsform eller rulla in fyllningen till en filodegsrulle eller varför inte fylla muffinsformar? Möjligheterna är oändliga!

Den traditionella fyllningen består av hackad spenat, fetaost, lök, ägg och kryddor, allt insvept i krispig filodeg. (Tips! Glutenallergiker? Filodeg är glutenfri! )

Eftersom vår spenat är lite kryddig av dillen, så krävs ett vin som är mustigt, gärna med fatkaraktär som har stuns i sig självt. Vi provar vår Spanakopita med ett rött fylligt vin på de typiska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta – precis, vi pratar om en Valpolicella från den välkända producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana i Venetien.

Visst skulle man kunna dricka vitt, en Sauvignon Blanc eller en Chardonnay som är lite mer neutral, men vi gillar smakkombinationen med denna italienska Ripasso tillsammans med frasiga, smörjiga rätter och med precis allt som är inslaget i filodeg. Lätt ekigt vin med bra tanninbalans, utmärkt kropp och komplexitet, men inte ett för dominant vin utan det kan även ge utrymme åt matens smakfulla örtighet. Den höga fruktsyran riktigt lyfter spenaten och den krämiga fetan på ett fint sätt. Kryddigheten och muskoten i vinet kompletterar också kryddorna i de små pajerna. Samtidigt finns denna fina bärighet av söta körsbär, hallon och russin. Detta är ett fantastiskt jordnära vin som egentligen kan paras fint med många grekiska läckerheter och klassiker som Keftedes eller dolmar. Notera att detta vin dessutom är en Ripasso Superiore för strax över hundralappen. Det kan verkligen kallas prisvärt!

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2015

  • Område: Italien, Veneten
  • Producent: Azienda Agricola Bettili Cristiana
  • Druvor:  Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta
  • Art.nr: 3040
  • Pris: 135 kr

Så här gör du grekiska spenatpajer

Ofta gör man dessa pajer med en rejäl portion slätbladig persilja. Men vi vill få fram den traditionella Spanakopitan där man även tillsätter dill och mynta. Många tycker att filodeg är svårt att jobba med, men det är enkelt om du tänker på 3 saker:

  1. Använd helst färsk filodeg. Väljer du fryst filodeg så se till att den tinar ordentligt innan du börjar.
  2. Blöt en kökshanduk och täck hela tiden över de filodegsarken som du inte jobbar med för tillfället.
  3. Använd mycket olivolja. Pensla mellan filodegsarken.

Ingredienser

  • 1 pkt filodeg
  • 1 finhackad stor gul lök
  • 3 klyftor finhackad vitlök
  • hacka ett 1 stort paket färsk spenat c:a 500 g (det går bra med fryst bladsenat)
  • 1 dl hackad slätbladig persilja
  • 1 dl hackad dill
  • ½ dl hackade myntablad
  • 2 hela ägg
  • 2,5 dl smulad äkta grekisk feta
  • 1,5 dl ricotta
  • lite flinksalt, malen svartpeppar, riven muskotnöt
  • och ytterligare 1 vispat ägg för att pensla pajerna

Fräs lök och vitlök i en wok eller en stor kastrull på låg värme tills den är genomskinlig. 

Lägg i den hackade spenaten, persiljan, dillen och myntan och låt förvälla allt över svag värme.

Paj i en rund pajform.

Du ser att spenaten släpper vatten, så sila den ordentligt efteråt, tryck också till fyllningen i silen med en slickepott för att få ut den mesta av vattnet.

Rör ordentligt ut äggen med ricottan och fetaosten i en annan skål.

Rör nu i spenatblandningen och smaka av.

Behöver du salta lite, så gör det, men fetaosten är salt, så krydda bara med lite riven muskot och svartpeppar.

Låt nu hela blandningen svalna.

Värm ugnen till 225 °.

I en kopp, häll en halv deciliter olivolja som du kan pensla filoarken med.

Rulla upp filodegen och ta ut 1 ark. Pensla med olivolja.

Glöm inte täcka resten av filodegen med en fuktig handduk, så den inte torkar.

Skär med vass kniv tvärs över degen i 10 cm längder.

Lägg lite fyllning på ena sidan och vik in ena kanten till en trekant.

Vik ihop trekanten från ena och andra sidan tills du använt hela smala längden.

Gör nästa trekant på nästa längd och så vidare.

Lägg på bakpapper och en plåt. Pensla med ägg. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått bra färg.

Vill du göra en hel plåt med paj, kan du ta 5 ark och lägga i botten, Pensla mellan arken.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna