Det mousserande Prosecco är ju så gott och det finns massor av intressant fakta som du kanske inte visste. Därför kör vi på och svarar på allt viktigt om Prosecco!
Först det elementära
Är det en region, en druva eller bara ett vin?
Det är både en geografisk beteckning och det tidigare namnet på regionens primära druvsort, som från år 2009 heter Glera. Men eftersom man snabbt insåg att en druvsort inte kunde vara geografiskt avgränsad och skyddad, registrerade man ordet Prosecco som en region eller DOC (som står för Denominazione di Origine Controllata).
Varför är Prosecco så unikt?
Nyckeln till dess unika karaktär är nog platsen där druvorna växer, Prosecco-regionen, druvsorten och produktionsmetoden. Produktionsområdet är omkring hela 23 000 för att möta den stigande efterfrågan. Jämför med regionen Champagne som är mycket större, c 33 000 ha. För sådär 10 år sedan blev produktionsområdet registrerat som DOC.
Var kommer Prosecco ifrån?
Huvudområdet är Veneto i nämligen nordöstra Italien och bästa områdena för att odla druvorna som man gör Prosecco av är på sluttningarna Asolo och Montello, Valdobbiadene och Conegliano och högst upp på Cartizzes sluttningar som blir mycket kvalitetsdrivande.
Hur mycket Prosecco produceras varje år?
Det verkar som om produktionen av Prosecco bara ökar och ökar. Förra året producerades 475 miljoner flaskor. Jämför även detta med Champagne som gjorde 320 miljoner flaskor.
Vilka druvor används för att göra Prosecco?
Också avgörande för att Prosecco ska bli så unikt är utan tvekan druvorna. Idag framställs 85% av druvan Glera, men även andra druvor är tillåtna som exempelvis Pinot Bianco, Pinot Grigio eller Chardonnay, tillsammans med lokala druvor Bianchetta, Perera och Verdiso.
Vilka karaktärsdrag känner man i smaken?
Just den främsta druvan Glera anser man har en blommig och fruktig karaktär, oftast finns aromer av äpple och päron och ibland även av akacieblommor. Glera kan också smaker av persika och melon. Man kan alltså kalla Prosecco för ett ganska aromatiskt mousserande vin, med fruktig smak och en liten sötma.
Mer om detta vin
Hur gör man Prosecco?
Trots att man använder olika metoder är den stora delen tillverkad i ståltankar och enligt den så kallade charmatmetoden, som man ibland kallar för den ’italienska metoden’. Det betyder en andra jäsning, även den i ståltankar och inte i flaskan som man gör när man tillverkar Champagne som man måste lagra i buteljen. Största delen av Prosecco är gjord som ett Spumante, ett mousserande vin med 4,5 till 5 bar tryck i flaskan, vilket är något lägre än för Champagne, där man mäter ca 5,5 till 6 bar i tryck.
Ska man lagra Prosecco?
Prosecco är ett mousserande vin som är producerat för att avnjuta som ett ungt vin, det vill säga att generellt skulle det inte bli bättre av att lagra.
Hur är det med sockret?
Prosecco har olika nivåer av restsocker, vilka man indikerar med att kalla dem för allt från Brut till Demi-Sec i olika nivåer. Så här ser det ut:
- BRUT – sockerhalt mindre än 12 g/l
- EXTRA DRY – sockerhalt mellan 12 och 17 g/l
- DRY – sockerhalt mellan 17 och 32 g/l
- DEMI-SEC – sockerhalt mellan 32 och 50 g/l
Finns det Prosecco rosé?
Vi har tidigare skrivit om att det styrande kontrollorganet övervägde att framställa även Prosecco rosé. Detta skulle då göras på så sätt att man tillsatte druvan Pinot Noir. Under tiden har man dessvärre bestämt att en roséversion inte är kommer att bli aktuell. Man menar att ett rosévin inte skulle överensstämma med områdets historia eller vinstil.