Prosecco – allt du behöver veta!

Det mousserande Prosecco är ju så gott och det finns massor av intressant fakta kring Prosecco som du kanske inte visste. Vi kör på och svarar på allt viktigt om Prosecco!

Prosecco – det elementära

Vad är Prosecco – en region, en druva eller bara ett vin?

Prosecco är både en geografisk beteckning och det tidigare namnet på regionens primära druvsort, som från år 2009 heter Glera. Men eftersom man snabbt insåg att en druvsort inte kunde vara geografiskt avgränsad och skyddad, registrerade man ordet Prosecco som en region eller DOC (som står för Denominazione di Origine Controllata).

Varför är Prosecco så unikt?

Nyckeln till Proseccos unika karaktär är nog platsen där druvorna växer, Prosecco-regionen, druvsorten och produktionsmetoden. Produktionsområdet är omkring hela 23 000 för att möta den stigande efterfrågan. Jämför med regionen Champagne som är mycket större, c 33 000 ha. För sådär 10 år sedan blev produktionsområdet registrerat som Prosecco DOC.

Var kommer Prosecco ifrån?

Huvudområdet är Veneto i nämligen nordöstra Italien och bästa områdena för att odla druvorna som man gör Prosecco av är på sluttningarna Asolo och Montello, Valdobbiadene och Conegliano och högst upp på Cartizzes sluttningar som blir en mycket kvalitetsdrivan Prosecco.

Hur mycket Prosecco produeras varje år?

Det verkar som om produktionen av Prosecco bara ökar och ökar. Förra året producerades 475 miljoner flaskor. Jämför även detta med Champagne som gjorde 320 miljoner flaskor.

Vilka druvor används för att göra Prosecco?

Också avgörande för att Prosecco ska bli så unikt är utan tvekan druvorna. 85% av Prosecco idag framställs av druvan Glera, men även andra druvor är tillåtna som exempelvis Pinot Bianco, Pinot Grigio eller Chardonnay, tillsammans med lokala druvor Bianchetta, Perera och Verdiso.

Vilka karaktärsdrag känner man i smaken i Prosecco?

Just den främsta druvan Glera anser man har en blommig och fruktig karaktär, oftast finns aromer av äpple och päron och ibland även av akacieblommor. Glera kan också smaker av persika och melon. Man kan alltså kalla Prosecco för ett ganska aromatiskt mousserande vin, med fruktig smak och en liten sötma.

Mer om Prosecco

Hur gör man Prosecco?

Trots att olika metoder används är den stora delen av Prosecco tillverkad i ståltankar och enligt den så kallade charmatmetoden, som ibland kallas för den ’italienska metoden’. Det betyder en andra jäsning även den i ståltankar och inte i flaskan som man gör när man tillverkar Champagne som måste lagras i buteljen om den säljs i. Största delen av Prosecco är gjord som ett Spumante, ett mousserande vin med 4,5 till 5 bar tryck i flaskan, vilket är något lägre än för Champagne, där man mäter ca 5,5 till 6 bar i tryck.

Ska man lagra Prosecco?

Prosecco är ett mousserande vin som är producerat för att avnjutas som ett ungt vin, det vill säga att generellt skulle inte Prosecco bli bättre av att lagras.

Hur är det med sockret i Prosecco?

Prosecco har olika nivåer av restsocker, vilka indikeras med de kallas för allt Brut till Demi-Sec i olika nivåer. Så här ser det ut:

BRUT – sockerhalten är mindre än 12g / l

EXTRA DRY – sockerhalten är mellan 12 och 17g / l

Dry – sockerhalten är mellan 17 och 32g / l

DEMI-SEC – sockerhalten är mellan 32 och 50g / l

Finns det Prosecco rosé?

Vi skrev nyligen i våra nyheter om att Prosecco DOC, det styrande kontrollorganet för Prosecco, övervägde att framställa även Prosecco rosé. Detta skulle då göras på att man tillsatte druvan Pinot Noir. Under tiden har man dessvärre bestämt att en roséversion av Prosecco inte är kommer att bli aktuell. Man menar att ett rosévin inte skulle överensstämma med områdets historia eller vinstil.

 

Här hittar du fler artiklar om Prosecco!

 

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna