Hem » Vin Fakta » Nu dricker alla Franciacorta!

Nu dricker alla Franciacorta!

Franciacorta. Sug på namnet!

Vi besöker Lombardiet, en region i norra Italien, som ligger precis bredvid Veneto. Varför? Här produceras Franciacorta och alla vi som tycker om mousserande vin reagerar direkt när vi hör namnet.

Många tänker nog omedelbart på en fruktig och livligt bubblig Prosecco och visst finns det underbart goda Prosecco på bolaget!

Men älskar du Champagne, så ska du nog titta lite närmare på Franciacorta som är Italiens motsvarighet till Champagne. Här gäller årgångsviner, samma druvor: Pinot Noir (eller Pinot Nero), Chardonnay, tillsammans med Pinot Blanc, (eller Pinot Bianco) med en DOCG status och så görs de med den traditionella champagnemetoden, så kallad Method Champenoise, där vinet får en sekundär jäsning och långlagring på butelj.

Och där är skillnaden gentemot Proseccon som man gör snabbare och billigare genom charmatmetoden.

DOCG

Franciacorta har länge varit Italiens bäst bevarade hemlighet. Inte så konstigt, kanske ville man behålla dessa viner helt för sig, för de är fullständigt underbara! Så det är först under fått de senaste åren som vi i Sverige fått upp ögonen för dessa viner och gett dem riktig uppmärksamhet.

Enligt DOCG-reglerna får Franciacorta även göras som Rosé med Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Noir men alla är årgångsviner i 3 steg:

Millesimato, där 85% av druvorna måste vara från det angivna året på etiketten och då lagrade misnt 30 månader, Riserva med vinerna lagras i minst 60 månader och Non-vintage Brut men en lagring på minst 18 månader.  Ok, det slutar med en liten dyrare prislapp men vinet är väl värt kronorna! Däremot ligger de flesta Franciacorta på Systemet i beställningssortientet. Beställa kan man säkert och lugnt även göra från The Wine Company  om man passar på att köpa några fler viner på en gång!

en flaska Franciacorta nr 97014

2 vintips!

Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige | SB 97014 | 279 kr

Ljust och torr, krispig och syrlig! Friska gula mogna frukter blandas med toner av rostad brioche och citrus. Riktigt läcker och livlig Franciacorta som både är nötig och mineralisk, spänstig och livlig. 75% Chardonnay, 15% Pinot Nero och 10% Pinot Bianco.

Montenisa Franciacorta Brut | The Wine Company | 189 kr

en flaska Franciacorta från The wine company

Detta vin kommer från producenten Villa Antinori som vi känner igen från andra goda kvalitetsviner som finns på Systemet och det har lite annorlunda fördelning på druvorna: 20% Chardonnay, 25% Pinot Bianco och 55% Pinot Nero. Fruktig Franciacorta av mogen gul frukt som blandas väl med nöt- och briochetoner. Fin mineralitet och mycket prisvärd!

Lite mer Italien-crazy?

Frågor och svar:

Vad är Franciacorta och varför är det känt?

Franciacorta är en mousserande vin från Lombardiet i norra Italien. Det är känt för att vara Italiens motsvarighet till Champagne och tillverkas med samma traditionella champagnemetod.

Vilka druvor används för att göra Franciacorta?

Franciacorta görs huvudsakligen av druvorna Pinot Noir (eller Pinot Nero), Chardonnay och Pinot Blanc (eller Pinot Bianco).

Vad är skillnaden mellan Franciacorta och Prosecco?

Skillnaden ligger i tillverkningsmetoden. Franciacorta tillverkas med den traditionella champagnemetoden, medan Prosecco tillverkas snabbare och billigare genom charmatmetoden.

Vilka är de olika typerna av Franciacorta?

Det finns tre typer av Franciacorta: Millesimato, Riserva och Non-vintage Brut. Millesimato är ett årgångsvin där minst 85% av druvorna måste vara från det angivna året på etiketten. Riserva är ett årgångsvin som lagras i minst 60 månader. Non-vintage Brut är ett vin utan angiven årgång och lagras i minst 18 månader.

Var kan man köpa Franciacorta i Sverige?

De flesta Franciacorta-vinerna finns i beställningssortimentet på Systembolaget. Man kan också beställa från The Wine Company, där man kan köpa flera viner samtidigt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.