Buon appetito! Våra italienska matfavoriter med vintips

Tycker du också att italiensk mat är det bästa som finns? Om svaret är ja, så är detta något för dig för här kommer 5 av våra godaste italienska recept med tips på vad som bäst passar att dricka till.

Kärnan i den italienska matlagningen är nog enkelheten när många av de godaste rätterna bara har 3-4 ingredienser. Vi svenskar mår också väldigt bra av medelhavsdieten: pasta, fisk, grönsaker, oliver och olivoljan förstås, även om balsamvinägern står högt i kurs, så är allt detta en stor del av det italienska köket. Fast nog är det italienarnas romantiska inställning till sin egen mat som vi också tycker om.  Här är de fem italienska rätterna som blev allra populärast på Vinjournalen:

Laxcarpaccio italienne – frossa i lax och en Riesling

Fräsch italiensk laxcarpaccio innehåller alla de goda italienska ingredienserna: tomater, lite blåmögelost, en del ruccola, pinjenötter och balsamico, förutom laxen förstås. Enkel att förbereda om du ber att få färdigskurna, tunna skivor i fiskdisken. Till laxen serverar vi en torr ekologiskt Riesling.

Parmesandoftande Pizza Bianco med kantareller och Valpolicella

Är pizza godare än pasta? Nja, faktum är att knaprigare och enklare rätt än pizza får man nog leta efter. Vår pizza en riktig italiensk dolce vita, en vit pizza med kantareller. Inte den mest autentiska pizzan kanske, men den är helt hemmagjord. Oh, så god! Valpolicella ska det vara till, så klart!

Tomatmums –  Torta di Pomodoro med ricotta och ett bubbel

Här en rätt som finns över hela medelhavet: Torta di Pomodoro. Italienarna gör sin med ricotta, medan fransmännen gör sin Tarte tomate et moutard med stark senap. Om du använder färdig pajdeg är det klart på ett kick och det blir extra fint om du hittar tomater i olika färger. Ett traditionellt mousserande italienskt vin, Carpi Lambrusco di Modena, serveras till.

Grymma Taleggiofyllda arancini och en Soave

Lagat risotto och har rester kvar? Då är halva jobbet gjort om du vill göra dessa riktigt smarriga italienska risbollarna som kan fyllas med allt som man tycker om. Här har vi fyllt bollarna med ost och tagit bitar av den italienska Taleggion samt kryddat med rosmarin. Till detta en härlig Soave från Veneto.

Festlig Tournedos Rossini och ett mustigt rödvin

Italienska rätter mår bättre med opera: Tournedos Rossini uppkallad efter den store kompositören Gioacchino Rossini. Ett enkelt recept med en sås på madeira och rödvin. Tournedos blir en festligare variant med de tillbehör som vi valt: ankleverpaté och tryffel!   Vi ställer fram ett lika festligt rödvin, en fransos från Châteauneuf-du-Pape.

Behöver du fler pastarecept? Här finns det:

Frågor och svar:

Vad är kärnan i den italienska matlagningen?

Enkelheten med få ingredienser.

Vilka ingredienser är vanliga i det italienska köket?

Pasta, fisk, grönsaker, oliver, olivolja och balsamvinäger.

Vilka fem italienska rätter presenteras i artikeln?

Laxcarpaccio italienne, pizza bianco med kantareller, torta di pomodoro med ricotta, taleggiofyllda arancini och tournedos Rossini.

Vilket vin rekommenderas till laxcarpaccio italienne?

En torr ekologisk Riesling.

Vilket vin rekommenderas till torta di pomodoro?

Carpi Lambrusco di Modena, ett traditionellt mousserande italienskt vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.