Senast Uppdaterad 21 december, 2017 av Jeanette Gardner
God italiensk mat behöver inte alltid vara pizza och pesto. Många italienska rätter kan dessutom anpassas till den veganska matlagningen. Godhetsfaktorn hos denna smaskiga lasagne ligger i att den är gjord med ricotta istället för bechamelsås och vi gör en fyllig tomatsås med grönsaker. Till detta dricker vi det ekologiska, veganvänliga Patchwork Marche Sangiovese Organic .
Vegetarisk Lasagne med ricotta
Du behöver:
Lasagneplattor c:a 12 (finns även glutenfria)
1 gul lök, finhackad
½ tunnskivad purjolök
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, tärnad
1 liten påse babyspenat
10 skivade champinjoner
1 liten skivad squash
ordentlig knippe hackad persilja
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan
½ tsk chilipeppar
1 tsk kumminfrön
lite flingsalt
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 frp ricotta (á 250 g)
125 g mozzarella i bitar
Börja med lök, purjolök, vitlök och låt dra på svag värme gärna i wok.
Lägg sedan i champinjoner, squash, paprika och persilja.
Avsluta med tomatpuré och krossade tomater och låt dra med basilika, oregano, chili, kummin och salt.
Låt tomatsåsen koka långsamt och gärna länge. Späd med lite vatten om du behöver.
Till sist lägger du i spenaten någon minut.
Varva lasagneplattor, tomatsås och ricotta i en ugnsfast form och avsluta med ett lager tomatsås. Lägg till sist på mozzarellan.
Här kommer ett helt nytt vin i Patchwork-serien, denna gång ekologiskt och veganvänligt vin som finns på både flaska och på box. Vinet är medelfylligt och fruktigt och det passar perfekt till en vegetarisk lasagne.
I Patchwork Marche används inga animaliska produkter, utan vinet helt veganskt utan att man använder varken ägg eller mjölkprotein i tillverkningen. Patchwork Marche är ett smakrikt, lite kryddigt vin som är fullt av mörka skogsbär, körsbär, choklad och örter. Ganska ungt vin med trevlig eftersmak. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.
Kort om veganvänligt:
Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok