Hem » Vin & Mat » Läcker vardag! Salsiccia med rotfruktsmos och en god lager

Läcker vardag! Salsiccia med rotfruktsmos och en god lager

Vi kör en variant på svensk isterband men med den italienska färska och rustika korven Salsiccia. Till det ett mos där vi blandar i några rotfrukter.

Salsiccia är en fläskkorv med lite sting eftersom den är kryddad med vitlök och pepparkorn. Korvsmeten stoppas i fjälster av svintarm till ungefär samma storlek och tjocklek som isterband. Lätt att steka i panna eller grilla i ugnen, som du vill.

Har du tur kan du hitta en Salsiccia i delikatessdisken som är kryddad med rosmarin eller fänkål och som ger korven extra piff. Börja med moset och stek sedan korven. Till det provar vi den nylanserade och präktiga ölen Lakefront Oktoberfest. Spännande!

Potatismos med höstens rotfrukter

Snofsa upp vanligt potatismos med lite smak av rotfrukter som morot, palsternacka eller jordärtskocka.

  • ½ kg mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • Salt och peppar
  • lite färskriven muskotnöt
  • 1/2 kg skalad skickad och tärnad morot och palsternacka eller jordärtskocka
  • knippa gräslök
  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
  2. Kola i vatten under lock tills den är mjuk.
  3. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  4. Blanda i smör, mät av grädde och mjölk så att moset inte blir för tunt. Det ska vara lite kompakt.
  5. Salta och peppra, riv i muskotnöten.
  6. Vispa moset luftigt för hand.
  7. korvarSkala och riv morot och palsternacka på grova järnet.
  8. Koka moroten i 3 minuter och lägg i palsternackan och koka allt i 3 minuter till.
  9. Sila av vattnet och blanda rotfrukterna i potatismoset.

Salsiccia

  • 600 g salsicciakorv
  • 1/2 msk olja

Stek korven runt om i oljan i en stekpanna ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 75°C

Servering

Värm hela moset när korven är klar och klipp gräslök över.

oktoberfestÖltips! Lakefront Oktoberfest

  • Ursprungsland: USA
  • Alkoholhalt: 5,8%
  • Art.nr: 11308
  • Pris: 20,90

Kryddiga korvar kräva mustigt öl, så varför inte en härlig kopparorange lager i äkta tysk Märzenstil och full av Münchenmalt från bryggeriet Lakefront vid Milwaukee River i Wisconsin. Bryggeriet framställer en rad innovativa öler så som körsbärs- och pumpaöl, ekologisk öl, glutenfri öl, öl bryggd på närodlad malt, humle och jäst. Oktoberfest Lager är en kosher-certifierad öl och en traditionell tysk lager med härliga karamellmaltiga aromer och toner av mustig lagerjäst som ger ölen en lite blommig doft. Humlen är Mt Hood som ger smaken en utmärkt balans och fin avrundning. Bryggeriet Lakefront har även tilldelats ”Travel Green Wisconsin” som utmärker verksamheter i Wisconsin som minskar sin påverkan på miljön genom operationella förbättringar.

Frågor och svar:

Vad är Salsiccia och hur skiljer den sig från svensk isterband?

Salsiccia är en italiensk fläskkorv kryddad med vitlök och pepparkorn. Den stoppas i fjälster av svintarm och är lite mer rustik än svensk isterband.

Hur kan man variera smaken på Salsiccia?

Man kan hitta varianter av Salsiccia kryddade med rosmarin eller fänkål för extra smak.

Vad är potatismos med höstens rotfrukter och hur gör man det?

Potatismos med höstens rotfrukter är en variant av vanligt potatismos där man blandar i rivna morötter, palsternackor eller jordärtskockor. Man kokar rotfrukterna och blandar sedan i dem i moset.

Hur tillagar man Salsiccia?

Man steker Salsiccia i olja i en stekpanna i cirka 10 minuter eller tills innertemperaturen är 75°C.

Vilken öl passar bra till Salsiccia med rotfruktsmos?

Lakefront Oktoberfest, en härlig kopparorange lager i äkta tysk Märzenstil och full av Münchenmalt, passar bra till den kryddiga korven och rotfruktsmosen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.