Matkärlek: Krämig tryffelpasta och en elegant Sangiovese

Har du provat färsk tryffel någon gång? Du vet den där svampen som ser ut som stenkulor, som hyvlas sparsamt i tunna skivor över maten och som är så dyr?  Alla Hjärtans dag är verkligen en fantastisk dag för tryffel! Men smakar det så kostar det.


Du hittar tryffelsvampen i bättre delikatessaffärer eller i den italienska delikatesshörnan i saluhallen som säkert har tryffel i olika prislägen. Priset brukar ligga på cirka 150 upp till 350 kr (ibland ännu dyrare) för en sådan ”stenkula” som väger ungefär 5 gram. Hyvlar du färsk tryffel över pastan så beräkna c:a 5-10 g per portion. Tryffel importeras oftast från kontinenten, men även på Gotland och Öland finns det en sommartryffel att gräva fram.

Den har en mycket speciell smak men den är G-O-D. Gudomlig till och med och mycket ren i smaken. Den kan användas på många typer av mat: du kan även hyvla tryffel över pasta, över en sås eller över risotton. 


Pasta con tartufo alla nonna är en enkel pasta – med eller utan oxfilé, det väljer du själv – där tryffeln är basen i pastarätten.

TIPS! Om du inte får tag på färsk tryffelsvamp kan du även använda tryffelolja. Tryffeloljan är förvisso en syntetisk tryffelarom, men den kan självklart användas som alternativ.  Oljan är god, mycket dryg, dominant i smaken så tänk på att du endast använder en droppe i taget och smakar av efter hand.  Det brukar räcka med 2- max 3 droppar i detta recept. Du använder antingen oljan eller den färska tryffeln – men inte både och!

När det gäller vin till tryffelpasta, endast det bästa är gott nog: vårt vinval till detta är en härlig Sangiovese från Australien, Victoria.

Vinjournalens tips på vin till tryffelpasta

Eftersom tryffel är en ganska dominant svamp – oavsett du hyvlar den färska över pastan eller använder några droppar av  tryffeloljan –  kräver denna rätt ett välutvecklat och smakfullt vin. 


Sangiovese Barbera

Sam Miranda Sangiovese Barbera är ett rött vin av de italienska druvorna Sangiovese och Barbera, vinet har lena tanniner och fruktiga toner av körsbär, svarta vinbär, plommon, cederträ och med örter följt av en lång och raffinerad finish.

Australien | Victoria | Art 2481 | Sam Miranda of King Valley | 119:-

Vinet är ett bra val om man vill ha ett elegant vin till en elegant rätt, men priset tillåter ju även att vinet kan bli ett trevligt komplement till alla typer av kött, vilt, nöt och fläsk. Ett ytterst balanserat vin med trevliga tanniner och fatkaraktär.


Pasta con tartufo alla nonna för 2 personer – detta behöver du

  • 1 paket färsk pasta (Pappardelle, Linguine…)
  • 300 g oxfilé(valfritt)
  • C:a 10 skogschampinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlökar
  • 3 dl fet grädde
  • 1 dl vitt vin
  • c:a 10 g färsk tryffel
  • 2- 3 droppar tryffelolja
  • 2 dl hyvlad parmesanost
  • 2 dl hackad persilja
  • ½ dl pinjenötter
  • salt och svartpeppar

  • Strimla oxfilé i strimlor och stek på den som du vill ha den. Salta. Peppra. Ställ undan.
  • Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Rör om, det tar endast några minuter. Ställ undan.
  • Börja med såsen och hacka schalottenlök vitlök som du fräser i smör. Efter ett tag lägger du i skogschampinjonerna och fräser på lite i smör. Salta. Peppra.
  • Tillsätt vinet och lägg i den stekta oxfilén. Stek på lite till. 
  • Håll i grädden och sjud tills allt är krämigt. 
  • Spar lite vatten av pastavattnet ifall du behöver spä lite när du blandar pasta, kött och sås.
  • Tillsätt hackad persilja. 
  • Använder du tryffeloljan så är det dags för den nu. Du använder den strax innan servering. Tänk på att den är rätt stark, så smaka av efter 2 droppar och häll eventuellt i en droppe till.
  • Hyvla lite parmesanost över pastablandningen.
  • Den färska tryffeln garnerar du med så den ska du hyvla över mindre bitar är du lagt upp pasta på varje tallrik.

Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar:

Dela med sig:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Sam Miranda Sangiovese Barbera

En fruktdriven Italiensk druvblend från King Valley, Australien.

Artikelnummer: 2481

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Australien, King Valley, Victoria

Alkohol: 14 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta