Har du provat färsk tryffel någon gång? Du vet den där svampen som ser ut som stenkulor, som hyvlas sparsamt i tunna skivor över maten och som är så dyr? Alla Hjärtans dag är verkligen en fantastisk dag för tryffel! Men smakar det så kostar det.
Du hittar tryffelsvampen i bättre delikatessaffärer eller i den italienska delikatesshörnan i saluhallen som säkert har tryffel i olika prislägen. Priset brukar ligga på cirka 150 upp till 350 kr (ibland ännu dyrare) för en sådan ”stenkula” som väger ungefär 5 gram. Hyvlar du färsk tryffel över pastan så beräkna c:a 5-10 g per portion. Tryffel importeras oftast från kontinenten, men även på Gotland och Öland finns det en sommartryffel att gräva fram.
Den har en mycket speciell smak men den är G-O-D. Gudomlig till och med och mycket ren i smaken. Den kan användas på många typer av mat: du kan även hyvla tryffel över pasta, över en sås eller över risotton.
Pasta con tartufo alla nonna är en enkel pasta – med eller utan oxfilé, det väljer du själv – där tryffeln är basen i pastarätten.
TIPS! Om du inte får tag på färsk tryffelsvamp kan du även använda tryffelolja. Tryffeloljan är förvisso en syntetisk tryffelarom, men den kan självklart användas som alternativ. Oljan är god, mycket dryg, dominant i smaken så tänk på att du endast använder en droppe i taget och smakar av efter hand. Det brukar räcka med 2- max 3 droppar i detta recept. Du använder antingen oljan eller den färska tryffeln – men inte både och!
När det gäller vin till tryffelpasta, endast det bästa är gott nog: vårt vinval till detta är en härlig Sangiovese från Australien, Victoria.
Vinjournalens tips på vin till tryffelpasta
Eftersom tryffel är en ganska dominant svamp – oavsett du hyvlar den färska över pastan eller använder några droppar av tryffeloljan – kräver denna rätt ett välutvecklat och smakfullt vin.
Sangiovesedruvan får verkligen lysa fram i det här vinet från Toscana. Kryddig, balanserad, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, skogshallon, pomerans, kakao och pinjenötter.
Vinet är ett bra val om man vill ha ett elegant vin till en elegant rätt, men priset tillåter ju även att vinet kan bli ett trevligt komplement till alla typer av kött, vilt, nöt och fläsk. Ett ytterst balanserat vin med trevliga tanniner och fatkaraktär.
Pasta con tartufo alla nonna för 2 personer – detta behöver du
1 paket färsk pasta (Pappardelle, Linguine…)
300 g oxfilé(valfritt)
C:a 10 skogschampinjoner
2 schalottenlökar
2 vitlökar
3 dl fet grädde
1 dl vitt vin
c:a 10 g färsk tryffel
2- 3 droppar tryffelolja
2 dl hyvlad parmesanost
2 dl hackad persilja
½ dl pinjenötter
salt och svartpeppar
Strimla oxfilé i strimlor och stek på den som du vill ha den. Salta. Peppra. Ställ undan.
Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Rör om, det tar endast några minuter. Ställ undan.
Börja med såsen och hacka schalottenlök vitlök som du fräser i smör. Efter ett tag lägger du i skogschampinjonerna och fräser på lite i smör. Salta. Peppra.
Tillsätt vinet och lägg i den stekta oxfilén. Stek på lite till.
Håll i grädden och sjud tills allt är krämigt.
Spar lite vatten av pastavattnet ifall du behöver spä lite när du blandar pasta, kött och sås.
Tillsätt hackad persilja.
Använder du tryffeloljan så är det dags för den nu. Du använder den strax innan servering. Tänk på att den är rätt stark, så smaka av efter 2 droppar och häll eventuellt i en droppe till.
Hyvla lite parmesanost över pastablandningen.
Den färska tryffeln garnerar du med så den ska du hyvla över mindre bitar är du lagt upp pasta på varje tallrik.
Bildgalleri – Tryffelpasta till vin
Frågor och svar
Bäst vin till tryffelpasta?
Välj ett välutvecklat och smakrikt vin eftersom tryffelsmaken är dominant.
Färsk tryffel eller tryffelolja till tryffelpasta?
Färskt är alltid bäst, men olja fungerar också.
Servera rött vin till tryffelpasta?
Det går utmärkt, välj med fördel ett fylligt och välutvecklat vin.
Hur väljer jag rödvin till tryffelpasta?
Tryffel är en dominant smak så välj ett kraftigt vin med mycket smak som kompletterar tryffelsvampen.
Är det svårt att laga pasta med tryffel?
Nej inte särskilt, men att provlaga en gång är alltid ett säkert kort.
Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar:
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok