Dryckesförslag till olika pastarätter

Som du kanske redan räknat ut är det inte valet av själva pastan som spelar roll när det gäller att välja vin, utan vad du har till. Här kommer några goda dryckesförslag till följande populära pastatillbehör: Skaldjur, Krämiga såser, Kött, Tomatbaserade såser, Pesto, Svamp.


Snabbmeny för denna artikel

Vin till skaldjurspasta

När det vankas skaldjur är det självklart vitt vin som är på tapeten, eller möjligtvis rosé. Här behövs ett friskt, torrt vin, till exempel frascati, muscadet eller picpoul de pinet. Väljer du ett rosévin bör du framför allt se till att det är ett torrt sådant. Äter du hummer eller krabba kan du välja ett något fylligare vitt vin än till övriga skaldjurssorter.

Vinjournalens vintips till carbonara


Fritz – Chardonnay

Fritz Chardonnay är allt man kan önska sig utav en amerikansk Chardonnay! Framträdande fatkaraktär som balanseras av en frisk syra med smak av gula äpplen, brynt smör, nektarin och örter. Ett toppenval till kalkon.

USA | Kalifornien – Sonoma County | Art 6649 | Fritz Winery | 349:-


Vin till pasta carbonara

Krämiga såser såsom Carbonara eller gräddiga såser med lax behöver ett kontrasterande syrligt, friskt vitt vin. Chardonnay är en klassiker och ett säkert kort till denna typ av rätt, eller varför inte välja en pinot bianco eller soave?

Vin till köttpasta

Är tillbehöret kött är det kanske Bolognese eller frikadelller som står på menyn. Även såser med salami och korv hör till denna kategori. Rött vin är ett givet val för dessa tillbehör, och här får du gärna välja sangiovese, barbera eller zinfandel.

Vin till tomatsås pasta

För tomatsåser passar torra, vita viner som pinot grigio ofta bra. Är det en lite mustigare tomatsås med vitlök kan även ett rött från Sicilien bli mycket lyckat.

Vin till pasta pesto

Torrt, vitt vin går även bra att matcha med grön pesto. En lättare chardonnay passar här alltdeles utmärkt. För röd pesto passar mediumfylliga rödviner som merlot allra bäst.


Bildgalleri – Pasta Carbonara till vin 

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Frågor och svar

Vad för vin passar till carbonara?

Pasta carbonara är en väldigt vinvänlig rätt som passar till både rött eller vitt, antingen ett lättare rött vin som Pinot noir eller ett kraftigare vitt som en Chenin blanc eller chardonnay med ekfatskaraktär.

Bäst vin till pasta pesto?

Till pasta pesto passar ett lättare vitt vin med påtaglig syra och friska frukttoner.

Vilket vin kan man dricka till pasta?

Både pasta och vin kommer i oändliga former, förslagsvis väljer du ditt favoritvin eller ett vin som kan spegla smakerna i pastarätten.

Tips på vitt vin till pasta?

Till en pasta med tomatsås funkar ett torrt, krispigt vitt vin med hög syra medan en gräddpasta vinner på ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär.

Vilket vin passar bäst till skaldjurspasta?

Ett friskt, torrt vitt vin som frascati, muscadet eller picpoul de pinet är bra val. Ett torrt rosévin kan också fungera.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.