Som du kanske redan räknat ut är det inte valet av själva pastan som spelar roll när det gäller att välja vin, utan vad du har till. Här kommer några goda dryckesförslag till följande populära pastatillbehör: skaldjur, krämiga såser, kött, tomatbaserade såser, pesto, svamp.


Snabbmeny för denna artikel

Vin till skaldjurspasta

När det vankas skaldjur är det självklart vitt vin som är på tapeten, eller möjligtvis rosé. Här behövs ett friskt, torrt vin, till exempel frascati, muscadet eller picpoul de pinet. Väljer du ett rosévin bör du framför allt se till att det är ett torrt sådant. Äter du hummer eller krabba kan du välja ett något fylligare vitt vin än till övriga skaldjurssorter. Välj bland de vita vinerna, titta på druvor som Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Det samma gäller när man väljer vin till svamp. Det blir mycket umami och den smaken trivs bäst med Riesling

Vinjournalens vintips till carbonara


Produktbild för Château de Vimont

Château de Vimont-Graves

Vita viner från Bordeaux produceras vanligtvis av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, valnötter, kardemumma, brynt smör och grillad citron.

Frankrike | BordeauxGraves | Art 4128 | Château de Vimont | 219:-


Vin till pasta carbonara

Krämiga såser såsom Carbonara eller gräddiga såser med lax behöver ett kontrasterande syrligt, friskt vitt vin. Chardonnay är en klassiker till pasta carbonara och ett säkert kort till denna typ av rätt, eller varför inte välja en pinot bianco eller soave?

Vin till pasta bolognese

Är tillbehöret kött är det kanske Bolognese, ragu eller frikadelller som står på menyn. Även såser med salami och korv hör till denna kategori. Rött vin är ett givet val för dessa tillbehör, och här får du gärna välja sangiovese, barbera eller zinfandel. Samma vinval gäller för vin till oxfilépasta.

Vin till tomatsås pasta

För tomatsåser passar torra, vita viner som pinot grigio ofta bra. Är det en lite mustigare tomatsås med vitlök kan även ett rött från Sicilien bli mycket lyckat.

Vin till pasta pesto

Torrt, vitt vin går även bra att matcha med grön pesto men det går precis lika bra med rött vin till pasta pesto. En lättare chardonnay passar här alltdeles utmärkt som vin till pesto. För röd pesto passar mediumfylliga rödviner som merlot allra bäst.

Vin till vodkapasta

I goda rätten Penne Alla Vodka finns det dels vodka men även syrliga tomater. Rätten är kryddad och full av smak. Ett ljust och fruktigt italienskt rött vin som Sangiovese med en lätt syra och passar fint ihop med den krämiga vodkasåsen.
Eller en Sauvignon Blanc har hög syra och en citruskvalitet som kontrasterar fint med denna rika rätt. Du hittar allt på Systembolaget.


Bildgalleri – Pasta Carbonara till vin 

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Vad för vin passar till carbonara?

Pasta carbonara är en väldigt vinvänlig rätt som passar till både rött eller vitt, antingen ett lättare rött vin som Pinot noir eller ett kraftigare vitt som en Chenin blanc eller chardonnay med ekfatskaraktär.

Bäst vin till pasta pesto?

Till pasta pesto passar ett lättare vitt vin med påtaglig syra och friska frukttoner. Botanisera på Systembolaget.

Vilket vin kan man dricka till pasta?

Både pasta och vin kommer i oändliga former, förslagsvis väljer du ditt favoritvin eller ett vin som kan spegla smakerna i pastarätten.

Tips på vitt vin till pasta?

Till en pasta med tomatsås funkar ett torrt, krispigt vitt vin med hög syra medan en gräddpasta vinner på ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär.

Kan du matcha viner med rätter, tack?

vitt vin till carbonara – Soave, Chardonnay                 
vin till vodkapasta – Sangiovese, Sauvignon Blanc        
vin till pasta bolognese – Barbera, Zinfandel                  
rött vin till pasta pesto – Tenprenillo
vin till pasta pesto – Soave, Pinot Grigio
vin till oxfilépasta – Sangiovese             
vin till svamppasta – Riesling                 
vin till skaldjurspasta – Soave, Pinot Grigio

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy