Självklart väljer vi ofta att dricka ett italienskt vin till en italiensk maträtt för då verkar de italienska vinerna utesluta alla andra viner, men med de olika druvorna och de många olika vinerna som vi hittar i Sverige, så kan det ändå vara klurigt att matcha rätt vin till en italiensk sås eller krydda. Här får du förslag, men tänk på att det finns inget rätt och fel som du kommer att se. Den allra bästa fingervisningen får du om du tittar på vilka kryddor som ingår i såsen och på sammansättningen av såsen och de andra ingredienserna.
Vi börjar med ostsåserna. Det tuffaste är nog Gorgonzolan som är så stark. För att osten ska kunna komma ordentligt till sin rätt så an du välja mellan en torr och skarp vit Verdicchio eller varför inte en ett rött vin av druvan Barbera som ger en mildare framtoning.
Tomater är nog den allra vanligaste ingrediensen i italiensk mat men tomaten är ganska svårmatchad med vin och en tomatsås innehåller ofta både lök, vitlök och kryddor som exempelvis basilika. Återigen kan en torr Verdicchio vara på sin plats, men tänk dig en mustig tomatsås à la napoletana som har en stark kryddig smak. Vad skulle passa bättre än ett rött vin från Abruzzerna som en Montepulciano som blir perfekt, eftersom vinet är både fruktigt och örtigt. En röd Valpolicella Ripasso fungerar även om du går mot det mer kryddiga hållet som exempelvis en Arabbiata med vitlök och chili eller en Puttanesca med ansjovis och kapris.
Fisk och skaldjur dyker ofta upp till pastan. Ett exempel är Spaghetti alla Vongole, med rikligt med persilja, vitlök och musslor eller en sås med krabba och hummer. Skaldjur har en skarp smak så tuffa till dessa rätter med torra skarpa vita viner som en Verdicchio eller en Frascati även ett torrt italienskt rosévin kan bli bra. Titta på druvor som Sangiovese och regioner som Toscana. Där hittar du roséviner med balanserad syra och en fruktig örtighet. Krabba och hummer är lite distinkta och starkare i smaken. Tona ner allt med en Soave från Veneto av god kvalitet.
Vår kära Spaghetti Bolognese, likväl som Salsiccia eller de kryddiga köttbullarna kräver ett vin med stuns. Bolognesen fungerar nästan allra bäst med ett smakrikt Chiantivin som har struktur och kropp.
Köttbullarna passar bra med druvan Primitivo eller varför inte en god Amarone eller ett rödvin från Apulien, Italiens klack med italienska superdruvor som Malvasia eller Negroamaro.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Carpi Lambrusco di Modena
Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.
Artikelnummer: 2694
Typ: Mousserande Vin
Land: Emilia Romagna, Italien
Alkohol: 9,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET