Hem » Vin Skola » Ingen pasta utan sås – och vin!

Ingen pasta utan sås – och vin!

sasfront - Vinjournalen.se
 Image Alt  - Vinjournalen.se

Pasta måste vara Italiens populäraste maträtt både på hemmaplan och i resten av världen. Det finns otaliga olika pastaformer, från spagetti, penne, bavete, castellane, fussili och många, många fler.  Det finns minst lika många olika såser från tomat, pesto, skaldjur, grädde, vitlök, Gorgonzola med flera.

Självklart väljer vi ofta att dricka ett italienskt vin till en italiensk maträtt för då verkar de italienska vinerna utesluta alla andra viner, men med de olika druvorna och de många olika vinerna som vi hittar i Sverige, så kan det ändå vara klurigt att matcha rätt vin till en italiensk sås eller krydda. Här får du förslag, men tänk på att det finns inget rätt och fel som du kommer att se. Den allra bästa fingervisningen får du om du tittar på vilka kryddor som ingår i såsen och på sammansättningen av såsen och de andra ingredienserna.

Vi börjar med ostsåserna. Det tuffaste är nog Gorgonzolan som är så stark. För att osten ska kunna komma ordentligt till sin rätt så an du välja mellan en torr och skarp vit Verdicchio eller varför inte en ett rött vin av druvan Barbera som ger en mildare framtoning.

Tomater är nog den allra vanligaste ingrediensen i italiensk mat men tomaten är ganska svårmatchad med vin och en tomatsås innehåller ofta både lök, vitlök och kryddor som exempelvis basilika.  Återigen kan en torr Verdicchio vara på sin plats, men tänk dig en mustig tomatsås à la napoletana som har en stark kryddig smak. Vad skulle passa bättre än ett rött vin från Abruzzerna som en Montepulciano som blir perfekt, eftersom vinet är både fruktigt och örtigt. En röd Valpolicella Ripasso fungerar även om du går mot det mer kryddiga hållet som exempelvis en Arabbiata med vitlök och chili eller en Puttanesca med ansjovis och kapris.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Om vi tittar på krämiga såser som en Carbonara eller en sås baserad på Ricotta eller grädde, så greppa efter ett gott Soavevin eller en Pinot Bianco som är de lite lättare vinerna, då den krämiga eventuellt lite feta smaken inte bör brytas av ett alltför krävande vin. Olivolja, nötter och såser som pesto passar också bra med ett Soavevin och till gräddiga såser med svamp kan du gärna servera ett rött vin exempelvis en Sangiovese med nyanserade toner, pigg syra och stramare struktur.

Fisk och skaldjur dyker ofta upp till pastan. Ett exempel är Spaghetti alla Vongole, med rikligt med persilja, vitlök och musslor eller en sås med krabba och hummer. Skaldjur har en skarp smak så tuffa till dessa rätter med torra skarpa vita viner som en Verdicchio eller en Frascati även ett torrt italienskt rosévin kan bli bra. Titta på druvor som Sangiovese och regioner som Toscana. Där hittar du roséviner med balanserad syra och en fruktig örtighet.  Krabba och hummer är lite distinkta och starkare i smaken. Tona ner allt med en Soave från Veneto av god kvalitet.

Vår kära Spaghetti Bolognese, likväl som Salsiccia eller de kryddiga köttbullarna kräver ett vin med stuns. Bolognesen fungerar nästan allra bäst med ett smakrikt Chiantivin som har struktur och kropp.

Köttbullarna passar bra med druvan Primitivo eller varför inte en god Amarone eller ett rödvin från Apulien, Italiens klack med italienska superdruvor som Malvasia eller Negroamaro.

Frågor och svar:

Vilka olika pastaformer finns det?

Det finns otaliga olika pastaformer, från spagetti, penne, bavete, castellane, fussili och många, många fler.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i en tomatsås?

Tomater, lök, vitlök och kryddor som exempelvis basilika.

Vilket vin passar bäst till en krämig sås som Carbonara?

Ett gott Soavevin eller en Pinot Bianco som är de lite lättare vinerna.

Vilket vin passar bäst till en rätt med skaldjur?

Torra skarpa vita viner som en Verdicchio eller en Frascati, eller ett torrt italienskt rosévin.

Vilket vin passar bäst till Spaghetti Bolognese?

Ett smakrikt Chiantivin som har struktur och kropp.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.