Barbera d’Asti – upplev Italiens bästa viner

Barbera d'Asti - omslagsbild med en flaska rött vin

Barbera d’Asti – Känn på namnet! Vinkännaren och kritikern James Suckling säger i sin master class om Barbera-vinerna att ”de är några av de finaste vinerna i Italien” och vinerna ” är fruktiga, lätta röda viner som är lätta att dricka och som kan betraktas som det italienska svaret på Beaujolais”. Och visst har han rätt!


Snabbmeny för denna artikel

Barbera är en druva med långa anor som går tillbaka till 1512 och från början framställdes vinerna endast för egen, lokal konsumtion. Den växer på Monferratos kullar i centrala Piemonte och i distrikten Asti och Alessandria. Vinerna gjordes till en början för lokal konsumtion men så småningom och över tid uppnådde man internationell popularitet och vinerna fick ett världsrykte.

Den älskade druvan Barbera

Barbera d´Asti odlas idag i 167 vinområden, varav 116 i Asti och 51 i Alessandria. Barbera är en ganska stor, oval och mörkt röd italiensk kvalitetsdruva som de senaste två decennierna är den tredje mest planterade druvsorten i Italien. Druvan har många kvaliteter och fördelar: den är lättodlad, ger bra utbyten och den är känd för sina smakfulla, fylliga och lagringsbenägna Barbera d’Asti -viner, med mjuka tanniner, ekfatkaraktär och fina balans. Druvan finns mognar sent, näst efter Dolcetto men före Nebbiolo.

Barbera d'Asti - druvan Barbera

Barbera d’Asti fick sin DOC-beteckning 1970 och blev DOCG så sent som 2008. Producenter kan både använda druvan solo till 100% eller får de maximalt blanda druvan till 10% med Merlot och Cabernet Sauvignon. Dessutom måste man hålla en alkoholhalt på minst 12% för Barbera d’Asti och 12,5% för Barbera d’Asti Superiore. Men det blir alltmer vanligare att det når upp till 14,5%.

En snabbtitt!

Vad äter man till vinet?

De böljande kullarna i Monferrato är inte bara ett underbart vinparadis av olika viner. Här finns också en god lokal mattradition. Druvan Barbera är en mångsidig matpartner som är gott tillsammans med exempelvis alla typer av ostar. Det finns en god lokal ost av mozzarella-typ, Bocconcini, men alla mjuka ostar fungerar superbra, från Taleggio till den mer smakrika Stilton. Ostarna servera ofta tillsammans med lokala tillbehör på crostini.

Bocconcini-ost

Kända lokala rätter som är väl värda att prova och äta sig igenom är Carne cruda all’Albese – en lantlig råbiff, Tajarin al tartufo bianco d’Alba – pasta som får smak av den kända vita Albatryffeln, Angelotti – den traditionella pasta-formen som ofta serveras tillsammans med vilt eller kött av olika slag.

I Asti gör man också en mängd maträtter från andra håll i Italien. Man lagar till exempel en fantastisk Pesto Genevese som ju kommer från trakterna kring Genoa eller varför inte en pasta Sugo di funghi från Ligurien som inte enbart brukar innehålla den lilla Prorcini-svampen utan även tomater, selleri, lök, morötter och en mängd andra mustiga grönsaker.

Barbera d’Asti kan paras galant med de allra flesta rätter. Barbera Superiore (med lite högre alkoholhalt) lämpar sig väl till storslagna måltider och gifter sig väl med kött och även viltkött så som hjort och fasan. Passar även utmärkt till lagrade ostar. 

Barbera d'Asti - arbete i vingården

En stark sammanslutning

Konsortiet grundades redan 1946 med endast 7 vingårdar och hette då Wines of Asti och Monferrato. Numera har konsortiet bytt namn till Consorzio Barbera d´Asti e vini del Monferrato Idag representerar man alla hela regionen och man har 370 vingårdar anslutna i denna intressegrupp som har till syfte att marknadsföra och kvalitetssäkra regionens DOCG och DOC-viner.  Man prioriterar även andrar mål som att värma om vinproducenter och odlare och generellt förbättra villkoren för vinsektorn.

Det finns 13 olika appellationer

4 DOCG: Barbera d’Asti, Nizza, Ruché di Castagnole Monferrato e Terre Alfieri

9 DOC: Albugnano, Cortese dell’Alto Monferrato, Dolcetto d’Asti, Freisa d’Asti, Grignolino d’Asti, Loazzolo, Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, Monferrato, Piemonte


Välkommen till Montferrato, Asti och Alessandria!

Detta är ju en förtrollande vinregion att besöka som ligger på Unesco:s världsarvslista och var faktiskt den allra första vinregionen som hamnade på listan med Langhe och Roero.

Barbera d'Asti - en fontän i Asti

I Asti och Monferrato finns verkligen allt. Landsbygden med sin mjuka, böljande lummiga kullar men alperna som naturskön bakgrund, bjuder på hundratals små vingårdar och hundratals hotell, små och stora, B&B eller rum på vingårdar.

Förutom ståtlig arkitektur från “Risorgimento” eran (när Italiens olika stater förenades till ett och samma land under 1800-talet) och trevliga muséer, fin gastronomi och några av de bästa vinerna i världen, så finns alla olika vinturer med besök på vingårdar kan man njuta av naturen i form av cykelturer eller varför inte på hästryggen?

Planerar du att resa till Asti och Monferrato?  

Du vet att webbplatsen WineTourism.com har många bra förslag på aktiviteter, vingårdsbesök, vinprovningar och boende i Piemonte. Du kan enkelt få en uppfattning om området med priser och tips för den bästa möjliga upplevelsen och du kan boka allt direkt online, redan nu! Enkelt!Vi ställer 3 snabba frågor till Filippo Mobrici, ordförande på på Consorzio Barbera D’Asti e Vini del Monferrato
Barbera d'Asti - president of concortio
Filippo Mobrici, ordf, Consorcio Barbera D’asti i Vini del Monferrato

Varför ska vi besöka regionen Barbera d´Asti?

Barbera d’Asti är verkligen det utmärkande varumärket för hela Monferratos terroir. Denna region är rik på arkitektur och böljande natur som 2014 med vinregionerna Langhe och Roero, fick en placering på Unesco världsarvslista. Vårt landskap är väldigt varierande. Vår natur och historia, våra böljande kullar och våra vinodlingar – allt lever i en förträffligt fin symbios.

Vad vill ni rekommendera att man besöker först i regionen?

Bland våra kullar återfinns många inslag av italiensk Risorgimentoarkitektur, slott och gamla byar sprider ut sig i landskapet och skapar ett otroligt panorama. Denna historia tillsammans med alla våra vingårdar och allt vårt fantastiska vin bildar något oerhört lockande för vinturisten.

Det är ju här som några av de mest uppskattade vinerna i Italien skapas.

Nämn 3 saker som gör Barbera d´Asti och Monferrato-vinerna speciella?

Visst, den biologiska mångfalden som förstärks av det naturliga landskapets enorma variation, i kombination av varierande och goda viner.  Monferrato erbjuder en anrik historia och natur, arbete och landskap på samma gång, där ädla vinföretag och till småskalig produktion ger möjlighet att smaka på en mängd olika viner som alla seglar traditionen och karaktären i vårt landskap.

Grazie per la collaborazione e le foto a Consorzio Barbera D’Asti e Vini del Monferrato!


Här hittar du mer om Piemonte:

Frågor och svar

Vad är Barbera d’asti för något?

Det är viner som framställs av barberadruvor och som räknas till Italiens bästa viner.

Var ligger region Barbera d’asti?

I Piemonte-regionen och distrikten Asti och Alessandria.

Vad kännetecknar Barbera d’asti smak?

Barbera d’asti-viner är fruktiga, lätta viner som är lätta att dricka.

Vad betyder DOC Barbera d’asti?

Det är en kvalitetsmärkning som bara de bästa vinerna får.

Barbera d’asti mat – vad äter man till vinet?

Vinet passar till allt från en ostbricka till en storslagen middag.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Castiôn Moscato d’Asti
Castiôn Moscato d’Asti
Pris:115 :-
Artikel nr:787301
Smak blommig, fläder, lime, päron, gröna äpplen, druvtypisk, vit persika
Arom fläder, gröna äpplen, lime, päron, vit persika, blommig, druvtypisk
Färg gul, ljus
Mat som passar
dessert
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorMuscatAlkohol5.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
8 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.