Det här är nog det godaste mumset som italienarna har hittat på för att bli av med överbliven risotto. Men visst kan du koka ny risotto. Lång beskrivning med enkelt att göra. Prova!
Dessa taleggiofyllda bollar kryddas med rosmarin. Alternativ skulle kunna vara salvia eller timjan. Ibland kan Arancini fyllas med lite köttfärs eller små baconbitar. Du gör som du vill. Vi toppar med att bjuda på en härlig Soave från Veneto. Buon appetito!
Bennati Soave Classico | art.nr. 2114| Druva: Garganega | Venetien | 92 kr
Precis nu, strax innan hösten, när päronen börjar mogna, så passar just detta vin så superbra eftersom det har en smak av gråpäron och citrus. Man kan se det som en kombination av det bästa från Sverige och Italien. Vingården Casa Vinicola Bennati ligger i närheten av Verona. Detta är ett riktigt fruktigt och friskt vin som passar utmärkt till många italienska maträtter när man vill dricka ett vitt vin. Vinmakaren Roberto Tebaldi har verkligen lyckats att skapa ett vin för alla tillfällen och druvan Garganega är Venetiens stolthet. En typisk italiensk Soave, där man förutom frukterna redan vid första sippen känner en blommighet. Krispigt torra toner och ett trevligt runt och rent avslut. Bennati Soave Classico är ett prisvärt vin som är välgjort och stiligt att bjuda på.
Taleggiofyllda Arancini med rosmarin
- 1 buljongtärning
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl avorioris
- 25 g smör
- färsk rosmarin
- 1 dl riven Parmesan
- 2 dl fint tärnad Taleggio
- 1-2 ägg
- lite mjöl
- 1-2 dl panko
Koka 1 l buljong på tärning vid sidan om och fräs 1 schalottenlök, 1 vitlöksklyfta i lite olivolja tills löken genomskinlig i en wok. Tillsätt 3 dl avorioris och fräs riset en aning.
Tillsätt buljongen någon deciliter åt gången och rör emellan tills riset kokar in.
Räkna med att du får använda hela buljongen, men smaka av efter 20 minuter.
Riset ska vara mjukt och risotton ska bli krämig.
Ta woken från värmen och rör i 2 msk smör och 1 dl riven parmesan samt 1 knapp dl hackad rosmarin, krydda med salt och peppar.
Sprid ut risotto i en bakform med kant och låt svalna helt.
Skär ungefär 2 dl Taleggio i små, små kuber.
När risotton kallnat formar du små bollar c:a 3-4 cm stora och lägger i en kub Taleggio inne i varje boll.
Rulla sedan bollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i panko. Lägg på ett bakpapper.
I en stekpanna (ev i omgångar) steker du bollarna gyllenbruna i rapsolja, tar ungefär 3-4 min.
Avsluta med att fritera några rosmarinkvistar som du kan dekorera bollarna med.