Guide till Piedmonts viner
Piedmont är, på andraplats efter Toscana, Italiens mest kända vinområde. Även om Barolo och Barbaresco kanske är de mest kända distrikten, främst för sina fina viner gjorda på Nebbiolo, står områdena endast för 3 % av hela piedmonts vinproduktion. Det finns alltså mycket mer att upptäcka, bland annat följande druvor:
- Barbera
- Dolcetto
- Moscato
- Cortese
- Arneis
Det mesta vinet från Piedmonte är rött (ca 65 %). Av de röda varianterna anses nebbiolo vara den finaste, även om barbera tillverkas i större utsträckning. Hög mängd tanniner tillsammans med smaker av bland annat körsbär och rosor utgör nebbiolovinernas speciella karaktär. Barbera innehåller aromer som körsbär, anis och örter och är djupt mörkröd i färgen. Namnet dolcetto är något missledande eftersom det ungefär betyder ”liten söt”. Smaken beskrivs nämligen inte alls på det viset, utan björnbär, lakrits och tjära är några av huvuddragen i denna populära druva.
När vi kommer till de populära vita vinerna är moscato en storfavorit som även kallas moscati bianco. Kanske får namnet dig att tänka på det mousserande vinet Moscati d’Asti som faktiskt tillverkas i Baroloregionen. Cortese är inte en lika välkänd druva som moscato, men kanske känner du igen namnet ”Gavi” som är benämningen på ett vin som tillverkas av just denna druva. Dessa smakar syrligt av citrus och är mycket uppfriskande. Druvan Arneis odlas i Roero, som är ett DOCG i Piedmont, och är känd för sin lite beska eftersmak av mandel.