Chardonnay

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Chardonnay

Varifrån är Chardonnay?

Chardonnay kommer ursprungligen ifrån Bourgogne och fick sitt namn från byn med samma namn i södra Bourgogne, här hittar man även världens äldsta Chardonnay-vingårdar. Numera växer druvan i princip i världens alla vinregioner och visar på vilket mångfald druvan har och hur många olika vinstilar som framställs av den. Chardonnay’s framfart i Bourgogne är tack vare drottningen och frun till Kejsaren Charlemagne, hon var trött på rödvinsfläckarna i hans vita skägg så hon begärde att vita druvor skulle odlas på deras gård, numera Corton-Charlemagne.

Chardonnay är lättanpassad och växer bra i alla möjliga klimat. I kallare klimat tenderar vinerna att bli friska, eleganta med smak av citrusfrukt och gröna äpplen medan i varmare klimat blir de fylligare med smak av tropisk frukt. Fatlagras vinet får det även toner av nötighet och smörighet.

Vinjournalens tips på Chardonnay

Russian River är kända för sina storslagna viner på Chardonnay vilket märks i detta vin. Fritz Chardonnay är ett utmärkt val till krabba med sin runda, friska smak av gula äpplen, brynt smör, apelsin och vanilj.

Chardonnay-viner

Chardonnay spelar huvudrollen i en mängd olika viner, från lätt och elegant Chablis till fylligare ekad nya världen Chardonnay och inte att glömma lyxig Champagne! Chablis är oftast frisk, med en mineralisk karaktär och smak av gröna äpplen och stenfrukt. I varmare klimat som t.ex Kalifornien tenderar vinerna att vara fylligare med smak av ananas och passionsfrukt och om det fatlagrats har de även smöriga, nödiga toner. I Champagne blandas även Pinot Noir & Pinot Meunier oftast in, men när vinet görs som en Blanc de Blanc används bara Chardonnay och vinerna får en skarp syra, med graciösa toner av gröna äpplen, citrus och mandlar.

Vad man ska äta med Chardonnay

Chardonnay är en väldigt matvänlig druva som kan höja de flesta rätter. En lättare chardonnay från t.ex Chablis passar bra till lättare rätter av fisk eller skaldjur som kan spegla vinets mineralitet och syra medan en fylligare nya världen Chardonnay passar bättre till en fetare fisk med en grädd- eller smörsås som speglar fatkaraktären i vinet.

Ett tips, vingårdar att beöka som gör bra Chardonnay och även erbjuder vinprovningar på vingården hittar du på winetourism.com, se blog post om Chardonnay.

Andra intressanta artiklar om chardonnay


Läs fler tips om mat som passar med Chardonnay:

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.