Barolo och Chianti – de ultimata sommardestinationerna 2021!

Nu är sommaren äntligen här, och till skillnad från förra året vågar många av oss nu drömma om en semester som innebär att få komma bort. Men var ska man åka för att få komma bort men ändå inte för långt bort? Och vad ska man göra för att kunna unna sig maximalt genom att kombinera nöje med avslappning?


Vi på Vinjournalen har tagit fram tips om Barolo och Chianti, två italienska vinregioner, som är de perfekta destinationerna för sommarsäsongen år 2021. Barolo och Chianti är två kulturella och frodande pärlor som bjuder på både vackra vyer, idealt sommarklimat, spännande aktiviteter, och framför allt, utsökta viner. Vare sig ditt syfte är att upptäcka härliga viner som nyfiken amatör, eller om du är en kunnig sommelier som siktar på att utöka din kunskap, så kan vi garantera att det finns något för alla. För att göra ditt val enklare har vi sammanfattat det viktigaste att kunna om varje vinregion. 

Läget 

En sak som är säker är att var man än väljer att åka, så är hela Italiens väder idealt under sommaren. Trots att det sannerligen är behagligt och mycket vackert i både Barolo och Chianti, så skiljer sig ändå vyerna, klimatet, och andra naturliga faktorer åt. Och du, frukta inte att det kan råka bli lite för varmt – många vingårdar med boendemöjligheter har en svalkande pool till hands.

Barolo

Barolo är en liten vinregion i nordvästra Italien, beläget mellan Turin och Genua, i den grönskande regionen Piemonte. Härifrån är det inte allt för långt till varken de italienska Alperna eller den franska Rivieran, med Nice och Monaco precis på andra sidan gränsen. Att Barolo inte är någon stor vinregion geografiskt, innebär inte att den är mindre betydelsefull inom vinvärlden, eftersom några av landets lyxigaste röda viner härstammar just från denna pärla. Dessutom innebär de korta avstånden att man enkelt kan se sig omkring, och utforska hela vinregionen på kort tid. Tack vare kombinationen av Medelhavets och Alpernas närhet gynnas Barolo av den varma brisen från havet, samtidigt som den friska alpina luften från norr förhindrar att det blir allt för varmt. De kullklädda dalarna bidrar med ett smått varierande, men ack så gynnsamt, mikroklimat. Det är just de små årliga variationerna i naturen som gör varje årgångsvin så spännande. 

Det ungefär 20 kvm stora Barolo, är en dal av kullar, dock utan alltför stora nivåskillnader. I vackert sommarväder är det fullt möjligt att ta sig runt på upptäcktsfärd med cykel, men om man istället föredrar bekvämligheten av en bil, så funkar även det utmärkt då de allra flesta platser är åtkomliga för bilister.


u003cstrongu003eAzienda Agricola Batasiolou003c/strongu003e
u003cstrongu003eAzienda Agricola Bricco Maiolicau003cbru003eu003c/strongu003e

Chianti

Chianti är till skillnad från Barolo en ganska stor vinregion beläget i mitten av landet, nära Florens i den sagolika regionen Toscana. Många som tänker sig vingårdar i Italien, har just de romantiska, cypress-smyckade Toscana-alléerna i åtanke. Under sommaren tenderar det att bli väldigt varmt, eftersom Chianti inte befinner sig alltför långt ifrån vare sig väst- eller östkusten. Dock svalnar det till på sommarkvällarna, och denna kombination är mycket fördelaktig för Chiantis vinrankor. Vinregionen sträcker sig över en yta från ungefär Florens i norr, till Siena i söder. Det ca 260 kvm stora Chianti har naturligtvis sina vingårdar utspridda över en betydligt större yta än det i förhållande, lilla Barolo. Därför är bil som färdmedel det ideala att föredra, om man nu inte råkar vara en mycket ambitiös cyklist. 

Eftersom Chianti täcker en stor yta av Toscana, så finns det städer eller större samhällen i närheten på många håll. För att underlätta en Chianti-turné, så kan man därför planera in sina vingårdsbesök i etapper, och skala av dem i kluster. Alltså kan man övernatta på vingårdar som är belägna i närheten av exempelvis Florens eller Siena, och på det viset få in ett besök till städerna i samband med vingårdsrundorna.


u003cstrongu003eCastello di Selvoleu003cbru003eu003c/strongu003e
u003cstrongu003eFattoria Il Colommbaiou003cbru003eu003c/strongu003e

Vinerna

Både Barolo och Chianti producerar idag några av Italiens mest utsökta viner, som till största del är röda. Då båda vinregionerna har sina särskilda klimatförutsättningar, samt sina egna signaturdruvor, visar de båda upp sina egna unika stilar som har blivit kända världen över. Under de flesta vingårdsbesök bjuds det på något lokalt plock till vinprovningarna, såsom ostar, charkuterier eller något annat gott. Många vingårdar har även restauranger på plats, vilket gör att man kan äta där, och ibland även kombinera vinprovningarna med en lunch eller middag.

Barolo

I Barolo är det Nebbiolo-druvan som är stjärnan i spelet. Och inte är väl det konstigt med tanke på att de fylliga Barolovinerna var ett av de första italienska vinerna att få DOCG-status under 1980-talet. Traditionellt är Baroloviner rika och tanninfyllda till smaken, med en någorlunda tegel-liknande roströd färg, men eftersom vingårdarnas jord skiljer sig någorlunda åt gällande både mineraler och kvalité, så kan vinerna faktiskt variera ganska mycket, särskilt i smaken. Idag finns det till och med en skara som distanserat sig från de traditionella tillverkningsmetoderna, och producerar yngre och lättare Baroloviner, som är mer fruktiga och “okonventionella”. Alltså finns det en stor variation att upptäcka på den relativt lilla ytan vinregion som Barolo är. Förutom Nebbioloviner, producerar de allra flesta vingårdar även viner av närliggande druvslag, och dessa bör inte heller missas.

Bland annat, så är de näst kändaste röda vinerna, Barbaresco och Barbera d’Asti, men det finns även vita populära viner, såsom friska Chardonnayviner, och bubblande Moscati d’Asti.

Något att inte gå miste om i smakkombination med de utsökta Barolovinerna, är Piemontes specialitet, den vita tryffeln. Avnjut den i samband med en ljuvlig pastarätt, eller varför inte i plocksammanhang med tryffelsmaksatta ostar eller charkuterier. En annan regional stolthet är de rostade hasselnötterna, som funkar utmärkt både för sig, och i kombination till maträtter.


u003cstrongu003eAgricola Gian Piero Marroneu003c/strongu003e
u003cstrongu003eSalvanou003c/strongu003e

 

Chianti

I Chianti är de regionala och mest kända vinerna producerade av Sangiovese-druvan. Symbolen för ett typiskt Chiantivin är den ovalt rundade flaskan, som är halvt klädd i halm. Dessa röda viner karaktäriseras av sina kryddiga, örtiga, och robusta smaknoter, samt den djupt röda och lite bäriga färgen. Även Chianti blev tillnämnd DOCG under 1980-talet, och dessutom så är det den italienska vinregion som producerar flest DOC med sina dryga 75 miljoner liter per år. De finaste och mest högkvalitativa Chiantivinerna sägs komma från Chianti Classico partiet, med en skörd som genererar rikt sofistikerade röda viner. Och trots att även Chianti domineras av rött vin, främst från Sangiovese, men även från Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Colorino, Merlot, och Syrah, så produceras det en hel del utsökta vita viner också, främst av druvorna Trebbiano och Malvasia.

Något som inte bör förbises i smakkombination är att smaka de utsökta regionala Chiantivinerna i samband med något regionalt att äta till. Typiskt för Chianti är exempelvis “pappa al pomodoro” som är torrbröd toppat med godheter. Ett matigare alternativ skulle kunna vara “ribollita”, en rikt fyllig grönsakssoppa. Om man föredrar kött så finns regiontypiska delikatesser utav “chianina” en regiontypisk nötkreatur, samt “cinta senese”, en gristyp som härstammar från Toscana. 


u003cstrongu003eFattoria Di Montemorliu003c/strongu003e
u003cstrongu003eTorre Alle Tolfeu003c/strongu003e

Aktiviteterna

Förutom självaste vingårdsbesöken, så finns det flera andra saker att hitta på, både i Chianti och Barolo. Det finns spännande aktiviteter både i samband med vingårdar, och utanför. Det kan handla om grupp- eller familjeaktiviteter där barn kan involveras, kulturella aktiviteter, äventyr i skön natur, och mycket annat spännande. Vare sig det handlar om att ta en lugn och lärorik kurs i matlagning, eller att testa något adrenalinhöjande, så garanterar vi att det finns minst en aktivitet för alla smaker inom båda vinregionerna.

Barolo

Den vackra Barolodalen går att uppleva på flera olika sätt. Det kan exempelvis vara spännande att besöka Ca’ Brusà, Agricola Marengo Diego, som är den kanske kändaste vingården i hela området då det är museum och vingård i ett. Där har många konserter, teatrar, och till och med filminspelningar, tagit plats, tack vare den gamla militärarkitekturen och den naturliga amfiteatern. Det är även en plats som är lämplig för barn, då det erbjuds spännande barnaktiviteter på plats. Cascina Bruni kan också vara en spännande visit då den vackra vingården blivit utsedd till ett UNESCO-världsarv, och alltså bär området på mycket historia som man kan ta tillfället att lära sig om.

u003cstrongu003evingårdar i Cascina Bruniu003c/strongu003e

Vill man röra sig bort från vingårdarna och uppleva Barolo som helhet, så kan man exempelvis hyra en Ferrari, och cruisa genom den vackra dalen. För en lite mer adrenalinhöjande upplevelse finns möjligheten till att beskåda landskapet från ett annat perspektiv, med en luftballongstur över vinregionen. Något som absolut inte bör missas är ett besök till Piemontes huvudregion, Turin, som är en vacker och livlig stad med rik historia. Där finns det garanterat mycket att se, och att upptäcka.

u003cstrongu003eTurin, Piemonte vinregionu003c/strongu003e

Chianti

I Chiantis breda landskap finns en härlig blandning av möjligheter. Under ett besök på Tenuta Canto alla Moraia har besökare möjligheten till att ta matlagningskurser, där man får lära sig att laga spännande maträtter av vingårdens egna kockar. Dessutom är det en plats som även välkomnar husdjur, och bjuder på underhållande aktiviteter för barn. Vill man istället bli hänförd av ett enastående slott, så är Castello Della Paneretta definitivt värt ett besök. Där kan man till och med passa på att sova över om man vill unna sig den där lyxiga och kungliga känslan ytterligare.

Castello Della Paneretta

I Chianti finns mycket att se även utanför vingårdarna. Det känns som att Chiantis landskap är huvudattraktionen i sig, och därför rekommenderar vi att man provar på att upptäcka vinregionen på något roligt sätt. Varför inte på en klassisk italiensk vespa, en quad, eller en e-cykel? Det finns otroligt många möjligheter, alltså är det bara att välja vilket färdsätt som föredras. Städer som absolut inte får missas är framför allt den magnifika konstverkslika staden, Florens. Där blommar kultur var man än vänder sig, och det finns något vacker att beskåda i varje hörn. För att inte tala om det nästintill oändliga utbudet av event, museum, och mycket annat intressant.

Siena, Toscana vinregion

Siena, som är betydligt mycket mindre men minst lika värd ett besök, omringas av en antik mur med citadeller, och dess miljö ger känslan av att man befinner sig i ett annat århundrade. Att endast vandra runt och beskåda stadens unika och vackra fasad är något som bör upplevas, eftersom där är fullt av välbevarade kulturskatter. 


Författare: Kinga Bajko

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.