Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Klassiker Combo! Tournedos Rossini och Châteauneuf-du-Pape

Klassiker Combo! Tournedos Rossini och Châteauneuf-du-Pape

Klassiker Combo! Tournedos Rossini och Châteauneuf-du-Pape

Det sägs att Tournedos Rossini är uppkallad efter den store operakompositören Gioacchino Rossini och att han komponerade den här rätten eftersom han var mycket förtjust i gås- och anklever. Här har vi valt att använda en bit ankleverpaté på varje Tournedos. Receptet är som vanligt ganska enkelt om du är med på noterna och tidsplanerar ingredienserna. Självklart serverar vi ett av de bättre rödvinerna från Châteauneuf-du-Pape till denna smakfulla kötträtt.


Tournedos Rossini med anklever och tryffel

  • 1 dl Madeira
  • 1 dl rödvin
  • blanda 3 dl vatten med 1,5 msk oxfond
  • beräkna kött till 4-5 cm tjocka skivor per man
  • beräkna en 1,2 cm tjock skiva ankleverpaté per köttbit
  • c:a 15 g tryffel
  • några stora kapris
  • Börja med att koka haricot verts och ställ åt sidan. Du kan snabbt mikra upp dessa när du till slut lägger upp rätten.
  • Lägg in potatis i ugnen. Pommes? Klyftor? Oavsett, potatisen kommer att ta ungefär 20 minuter.

Under tiden gör en sky i en kastrull:

  • Blanda rödvin och Madeira med fondvätskan. Koka upp allt. Salta och peppra. I med en klick osaltat smör. Ställ undan.
  • Stek tjocka skivor oxfilé i lite smör tills brynt. Flingsalt och grovriven svartpeppar över köttbitarna. Låt eftersteka i ugn c:a 10 minuter.
  • Dags att ta fram ankleverpatén och skära den i ½ cm skivor.
  • Nu borde även potatisen vara klar?
  • Lägg en tournedos på tallriken.
  • Stek en skiva ankleverpaté i några sekunder och lägg på köttet.

Avsluta med skivad tryffel tryffel över allt.


Bildgalleri – Tournedos Rossini och vin

Prova några goda viner till olika recept:  

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Tournedos Rossini är en kötträtt som är uppkallad efter den berömda operakompositören Gioacchino Rossini. Han sägs ha komponerat rätten eftersom han var förtjust i gåsoch anklever.

I Tournedos Rossini används en bit ankleverpaté istället för gåslever.

Ett av de bättre rödvinerna från Châteauneuf-du-Pape rekommenderas att servera till Tournedos Rossini.

Châteauneuf-du-Pape Domaine des Chanssaud tillverkas av producenten Domaine André Brunel.

Châteauneuf-du-Pape Domaine des Chanssaud är sammansatt av 70% grenache, 17% mourvèdre, 10% syrah och 3% cisault.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar