Klassiker Combo! Tournedos Rossini och Châteauneuf-du-Pape

Det sägs att Tournedos Rossini är uppkallad efter den store operakompositören Gioacchino Rossini och att han komponerade den här rätten eftersom han var mycket förtjust i gås- och anklever. Här har vi valt att använda en bit ankleverpaté på varje Tournedos. Receptet är som vanligt ganska enkelt om du är med på noterna och tidsplanerar ingredienserna. Självklart serverar vi ett av de bättre rödvinerna från Châteauneuf-du-Pape till denna smakfulla kötträtt.

Domaine des Chanssaud har sedan 1826 ägts av familjen Jaume och ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Papes vingårdar. Även om Domaine des Chanssaud är en av de bättre producenterna i appellationen Châteauneuf-du-Pape, så är ändå prislappen ganska moderat för detta toppenvin.  För 249 kr får du ett storslaget vin som är sammansatt av de tre fantastiska druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Att vinet har fått superfin internationell kritik av vinälskare över hela världen är inte en överraskning. Detta är ett fylligt och mustigt rödvin som gör sig utmärkt tillsammans med en läcker rätt som Tournedos Rossini som kräver ett intensivt, riktigt gott och smakfullt rödvin med bra balans och som är lite komplext och har en lång eftersmak. Detta vin har fin struktur, bra balans, trevlig syra och blommiga toner av viol som blandas med dofter och smaker av mörka bär och spetsig kryddighet.

Châteauneuf-du-Pape Domaine des Chanssaud , 2012

  • Område: Frankrike, Côtes du Rhône , Châteauneuf-du-Pape
  • Producent: Domaine des Chanssaud
  • Druvor: 85% Grenache, 10% Syrah och 5% Mourvèdre
  • Art. nr: 2317
  • Pris: 249 kr

 

Tournedos Rossini med anklever och tryffel

  • 1 dl Madeira
  • 1 dl rödvin
  • blanda 3 dl vatten med 1,5 msk oxfond
  • beräkna kött till 4-5 cm tjocka skivor per man
  • beräkna en 1,2 cm tjock skiva ankleverpaté per köttbit
  • c:a 15 g tryffel
  • några stora kapris

Börja med att koka haricot verts och ställ åt sidan. Du kan snabbt mikra upp dessa när du till slut lägger upp rätten.

Lägg in potatis i ugnen. Pommes? Klyftor? Oavsett, potatisen kommer att ta ungefär 20 minuter.

Under tiden gör en sky i en kastrull:

Blanda rödvin och Madeira med fondvätskan. Koka upp allt. Salta och peppra. I med en klick osaltat smör. Ställ undan.

Stek tjocka skivor oxfilé i lite smör tills brynt. Flingsalt och grovriven svartpeppar över köttbitarna. Låt eftersteka i ugn c:a 10 minuter.

Dags att ta fram ankleverpatén och skära den i ½ cm skivor.

Nu borde även potatisen vara klar?

Lägg en tournedos på tallriken.

Stek en skiva ankleverpaté i några sekunder och lägg på köttet.

Avsluta med skivad tryffel tryffel över allt.

Servera med haricot verts och potatis.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •