Det sägs att Tournedos Rossini är uppkallad efter den store operakompositören Gioacchino Rossini och att han komponerade den här rätten eftersom han var mycket förtjust i gås- och anklever. Här har vi valt att använda en bit ankleverpaté på varje Tournedos. Receptet är som vanligt ganska enkelt om du är med på noterna och tidsplanerar ingredienserna. Självklart serverar vi ett av de bättre rödvinerna från Châteauneuf-du-Pape till denna smakfulla kötträtt.


Châteauneuf-du-Pape Domaine des Chanssaud , 2012

  • Område: Frankrike, Rhonedalen, Châteauneuf-du-Pape
  • Producent: Domaine André Brunel
  • Druvor: 70% grenache, 17% mourvèdre, 10% syrah och 3% cisault.
  • Art. nr: 79121
  • Pris: 349:-

Domaine des Chanssaud har sedan 1826 ägts av familjen Jaume och ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Papes vingårdar. Även om Domaine des Chanssaud är en av de bättre producenterna i appellationen Châteauneuf-du-Pape, så är ändå prislappen ganska moderat för detta toppenvin.  För 249 kr får du ett storslaget vin som är sammansatt av de tre fantastiska druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Att vinet har fått superfin internationell kritik av vinälskare över hela världen är inte en överraskning. Detta är ett fylligt och mustigt rödvin som gör sig utmärkt tillsammans med en läcker rätt som Tournedos Rossini som kräver ett intensivt, riktigt gott och smakfullt rödvin med bra balans och som är lite komplext och har en lång eftersmak. Detta vin har fin struktur, bra balans, trevlig syra och blommiga toner av viol som blandas med dofter och smaker av mörka bär och spetsig kryddighet.


Tournedos Rossini med anklever och tryffel

  • 1 dl Madeira
  • 1 dl rödvin
  • blanda 3 dl vatten med 1,5 msk oxfond
  • beräkna kött till 4-5 cm tjocka skivor per man
  • beräkna en 1,2 cm tjock skiva ankleverpaté per köttbit
  • c:a 15 g tryffel
  • några stora kapris
  • Börja med att koka haricot verts och ställ åt sidan. Du kan snabbt mikra upp dessa när du till slut lägger upp rätten.
  • Lägg in potatis i ugnen. Pommes? Klyftor? Oavsett, potatisen kommer att ta ungefär 20 minuter.

Under tiden gör en sky i en kastrull:

  • Blanda rödvin och Madeira med fondvätskan. Koka upp allt. Salta och peppra. I med en klick osaltat smör. Ställ undan.
  • Stek tjocka skivor oxfilé i lite smör tills brynt. Flingsalt och grovriven svartpeppar över köttbitarna. Låt eftersteka i ugn c:a 10 minuter.
  • Dags att ta fram ankleverpatén och skära den i ½ cm skivor.
  • Nu borde även potatisen vara klar?
  • Lägg en tournedos på tallriken.
  • Stek en skiva ankleverpaté i några sekunder och lägg på köttet.

Avsluta med skivad tryffel tryffel över allt.


Bildgalleri – Tournedos Rossini och vin

Prova några goda viner till olika recept:  

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy