I mitt kök: Pizza med Paolo Roberto

Paolo är killen som har en järnvilja och genomför nya projekt på löpande band. Vi som följde honom, deppade ihop när han 2003 blev knockad och förlorade sin världsmästartitel i boxning. Idag vill han få människor att röra på sig, leva sundare och må bättre. Den hårda disciplinen och motivationen som boxare har han tagit med sig i karriären som kokboksförfattare, med egen matserie, som krögare, vinentusiast och föredragshållare. Paolo har många strängar på sin lyra och alltid en fulltecknad agenda.  Idag driver han ett flertal företag och har flera hundra anställda.

Förra året öppnade han sin första restaurang, Pane Fresco, i Stockholm.

– Jag planerar just nu att öppna flera restauranger, bland annat två till i Stockholm, en i Norrköping och en i Nordstans Köpcentrum i Göteborg. 

PizzaGästerna strömmar till och de traditionella syditalienska rätterna är mycket populära. Paradrätten är förstås den napolitanska pizzan. Nu träffar vi Paolo och frågar hur man gör en äkta napolitansk pizza.

– Många frågar ofta hur an gör en god pizza. Håll det enkelt och krångla inte till det. Oavsett hemma eller på restaurangen: jag kör bra råvaror efter gammalt familjerecept. Ska man göra en äkta napolitansk pizza som ska vara riktigt krispig, så måste man välja bra produkter. Man ska ha rätt olivolja, rätt tomater, rätt salami, rätt mozzarella.

– I Neapel har man strikta regler för hur man gör sin pizza. Hela magin ligger faktiskt i degen. Vedugn är ett måste. Då kan du grädda snabbt så där strax över en minut och på hög värme, c:a 500 grader. Sedan spelar det egentligen ingen roll vad du vill lägga på.

degDeg: 

  • 20 g jäst
  • ½ liter vatten (gärna mineralvatten)
  • 9 dl ideal- eller manitobamjöl
  • 20 g salt
  • Lös upp jästen med lite av vattnet och tillsätt sedan resten.
  • Häll ner mjölet i bunken, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Tillsätt saltet strax innan degen är färdigknådad. Arbeta igenom degen ordentligt.
    Strö över lite mjöl och täck över den med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 1 timme.
  • Dela degen i bitar. Sätt din vanliga ugn på 250 grader.
    Arbeta degbitarna och platta ut varje degbit med handflatan eller med en kavel. Degen ska vara elastisk så att man kan dra den. Forma pizzabottnar och lägg på fyllning.
  • Gräddas 10 minuter.

På Pane Fresco har Paolo sett till att anställa genuina pizzabagare med gesällprov från Neapel. Och för att det ska fungera hemma med att göra smarriga pizzor, så har Paolo installerat en egen vedugn. De älskade San Marzano-tomaterna, mozzarellan och olivoljan tar han hem från Italien. Då är man en sann pizzafantast!

Förutom den goda maten så finns det förstås ett vitt och ett rött av eget märke, Paolos Ferro di Cavallo Rosso eller Bianco, två viner vars druvor trivs bäst i soliga Syditalien, eftersom de mognar sent på året.

– Just det här vinet från dessa gamla vingårdar har vi druckit i min familj sedan tre generationer tillbaka. Det kändes ganska naturligt att ta med det till Sverige. Vinet kommer förstås från Kampanien och vingården Masseria Frattasi som grundades 1779 och där man specialiserat sig på de inhemska syditalienska druvorna.

Faktum är att Frattasis ägare Antonio Cecere på 50-talet faktiskt räddade Falanghina, Kampaniens gröna kvalitetsdruva, från att dö ut och det är just den druvan som det vita vinet är gjort av. Vingårdarna har en vulkanisk och oerhört kalkrik jordmån och odlingen är strikt biodynamisk, så vinerna framställs med naturliga jäststammar.

– Till pizzan föreslår jag min Ferro di Cavallo Rosso, ett smakfullt, tätt och robust rödvin med den blå Aglianicodruvan som matchar de söta tomaterna i pizzasåsen eller varför inte till en god spagetti?

Paolos Ferro di Cavallo Rosso är en härlig italienare som tyvärr inte finns i Systembolaget ordinarie sortiment utan måste beställas. Men det är det värt. Det här är ett gott och fylligt vin ed underbara fruktsmaker som björnbär, blåbär, sylt, röda plommon och en generös eftersmak.

Det halmgula och blommiga Ferro di Cavallo Bianco är ett friskt och grönfruktigt vin med smak av mogna päron och inslag av jasminblommor. Detta vita vin passar utmärkt till skaldjur eller bara som trevligt sällskapsvin till sallad eller fisk. Fylligt med lång eftersmak.

RossoPaolos Ferro di Cavallo Rosso 2013

  • Ursprung: Kampanien, Benevento
  • Producent: Masseria Frattasi
  • Druva: Aglianico
  • Art.nr:  75901
  • Pris: 99 kr

BiancoPaolos Ferro di Cavallo Bianco

  • Ursprung: Kampanien, Taburno
  • Kampanien, Taburno
  • Druva: Falanghina
  • Art.nr:  75060
  • Pris: 99 kr

Så här gör Paolo pizza!

bokenOm du vill laga mer pasta och pizza med Paolo

så finns det fler recept i boken Paolos pizza & pasta.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: Az. Agr. Fattoi

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna