Fortfarande tomater kvar i trädgården? Det här är ett jättegott och mycket enkelt recept som kombinerar fräscha tomater med Ricottaost. Torta di pomodoro con ricotta betyder på svenska tomattarte med väldigt få ingredienser och klart på en halvtimme. Det är fortfarande varmt väder och man kan sitta ute, så passa på att bjuda på ett traditionellt mousserande italienskt vin, Carpi Lambrusco di Modena.
Carpi Lambrusco di Modena | art.nr 2694 | Druva: Lambrusco | Emilia-Romagna | 79 kr
Pärlande Lambrusco är ett lätt och mousserande rött vin från Modena, den gastronomiska staden i norra Italien där vinstilen Lambrusco kommer ifrån. Typiskt för en Lambrusco är att den är lätt, endast 9,5% och är ett ungt vin. I Italien serverar man detta vin när man behöver något lite mer festligt till tilltugg eller till en enklare grönsaksrätt. Funkar också jättebra som sippvin, så länge det är väldigt välkylt. Lite sötare smak på dessa lilaröda droppar men mycket bärig och fruktig. Här finns en riktig fruktkompott av sommarbär, körsbär, skogshallon och blåbär men toner av viol och en härlig mousse.
Producenten, Cantina di Carpi e Sorbara i Modena, är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet och äger idag sex fabriker där fem ägnar sig åt pressning och en åt att tappa vinerna. Framgången för Lambrusco har lett till att området fått den prestigefyllda PDO statusen.
Torta di pomodoro con ricotta
- färdig pajdeg
- 1 burk, 250 g Ricotta
- 1 dl riven Parmesan
- C:a 4-5 tunt skivade bifftomater
- 2 stora ägg
- färsk basilika
- salt och peppar
Värm ugnen till 225 grader.
Tryck ut pajdegen till en jämn botten i en form med löstagbar kant.
Vispa ihop Ricotta med Parmesan, äggen och den hackade basilikan.
Krydda med salt och peppar och sprid massan över botten.
Lägg de tunt skivade tomaterna på toppen och pensla med olivolja.
Grädda en halvtimme eller tills tomaterna har grillats lite.
Servera gärna tortan ljummen eller kall.