Vi har länge älskat italienskt bubbel. Spumante, Lambrusco och inte minst Prosecco har blivit mycket populära hos oss. Men har du hört talas om Franciacorta?  Du har säkert läst rubrikerna

Franciacorta – Italiens svar på Champagne!

Franciacorta – Italiens bästa mousserande vin!

Men vad är skillnaden mellan Franciacorta eller Prosecco?

Prosecco har funnits i hundratals år medan den första Franciacorta producerades 1961.

Visste du att det faktiskt är så att Franciacorta har mer gemensamt med Champagne än vad Prosecco har?  Vad som framför allt skiljer Prosecco och Franciacorta från varandra är på det sätt som vinerna framställs. Men den första skillnaden är nog druvorna.

I Prosecco är den vita druvan Glera som med sin höga syrlighet ger fina, fräscha kittlande bubblor och den är en typiskt gammal druva från Veneto.

För att tillverka Franciacorta, så använder man Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc till exempel. Känns igen, eller hur? Samma druvor som man använder för att göra Champagne. Då blir också vinet mer komplext, fylligare, utvecklar brödigare smaker och får en fin mineralitet.

Men sättet att göra dessa viner på skiljer sig också. Prosecco görs med Charmat-metoden eller ibland Martinotti-metoden. Det var fransmannen Eugene Charmat som framför allt letade efter ett snabbare och billigare sätt att framställa goda mousserande viner av fin kvalitet. Samtidigt i Italien utvecklade en man vid namn Federico Martinotti också en metod för att göra mousserande viner.

Charmat-metoden betyder att vinet överförs från sitt första fermenteringsfat till en stor förseglad trycksatt tank där det, innan buteljering får genomgår en andra jäsning för att utveckla kolsyra. Resultatet är ett vin som är bubbligt, men också fruktigt och fräscht.

Franciacorta, å andra sidan, görs med en metod som kallas för Method Champenoise och det är precis på det sättet som fransmännen gör sin Champagne. Bubblor uppstår i en sekundär jäsning på flaska och då absorberas den CO2 som skapas i vinet och ger ett vin som i mångt och mycket liknar Champagne. Vinet blir torrare och mer jäst, mer komplext i smakerna och inte så frizzigt och fruktigt.

 

Lite mer om bubbel? 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy