Hem » Vin Skola » Franciacorta eller Prosecco?

Franciacorta eller Prosecco?

Vi har länge älskat italienskt bubbel. Spumante, Lambrusco och inte minst Prosecco har blivit mycket populära hos oss. Men har du hört talas om Franciacorta?  Du har säkert läst rubrikerna

Franciacorta – Italiens svar på Champagne!

Franciacorta – Italiens bästa mousserande vin!

Men vad är skillnaden mellan Franciacorta eller Prosecco?

Prosecco har funnits i hundratals år medan den första Franciacorta producerades 1961.

Visste du att det faktiskt är så att Franciacorta har mer gemensamt med Champagne än vad Prosecco har?  Vad som framför allt skiljer Prosecco och Franciacorta från varandra är på det sätt som vinerna framställs. Men den första skillnaden är nog druvorna.

I Prosecco är den vita druvan Glera som med sin höga syrlighet ger fina, fräscha kittlande bubblor och den är en typiskt gammal druva från Veneto.

För att tillverka Franciacorta, så använder man Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc till exempel. Känns igen, eller hur? Samma druvor som man använder för att göra Champagne. Då blir också vinet mer komplext, fylligare, utvecklar brödigare smaker och får en fin mineralitet.

Men sättet att göra dessa viner på skiljer sig också. Prosecco görs med Charmat-metoden eller ibland Martinotti-metoden. Det var fransmannen Eugene Charmat som framför allt letade efter ett snabbare och billigare sätt att framställa goda mousserande viner av fin kvalitet. Samtidigt i Italien utvecklade en man vid namn Federico Martinotti också en metod för att göra mousserande viner.

Charmat-metoden betyder att vinet överförs från sitt första fermenteringsfat till en stor förseglad trycksatt tank där det, innan buteljering får genomgår en andra jäsning för att utveckla kolsyra. Resultatet är ett vin som är bubbligt, men också fruktigt och fräscht.

Franciacorta, å andra sidan, görs med en metod som kallas för Method Champenoise och det är precis på det sättet som fransmännen gör sin Champagne. Bubblor uppstår i en sekundär jäsning på flaska och då absorberas den CO2 som skapas i vinet och ger ett vin som i mångt och mycket liknar Champagne. Vinet blir torrare och mer jäst, mer komplext i smakerna och inte så frizzigt och fruktigt.

Lite mer om bubbel? 

Frågor och svar:

Vilken druva används vanligtvis för att göra Prosecco?

Glera är den vanligaste druvan som används för att göra Prosecco.

Vilka druvor används för att göra Franciacorta?

Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc används för att göra Franciacorta.

Vilken metod används för att göra Prosecco?

Prosecco görs vanligtvis med Charmat-metoden eller ibland Martinotti-metoden.

Vilken metod används för att göra Franciacorta?

Franciacorta görs med Method Champenoise, samma metod som används för att göra Champagne.

Hur skiljer sig smaken på Franciacorta och Prosecco åt?

Franciacorta är mer komplext och fylligare i smaken med en fin mineralitet, medan Prosecco är fruktigt och fräscht med fina, fräscha bubblor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.