Prosecco druvan Glera i norra Italien är den druva som man producerar Prosecco av. Vinmakaren måste man använda minst 85% Glera för att få kalla sitt vin för Prosecco enligt Prosecco DOC som den största ursprungsbeteckningen i Italien. Glera är en ganska aromatisk druva, med en svagt blommig ton som främst odlas i Veneto men även till liten del i östra Italien, i Friuli-Venezia Giulia. Glera hette ursprungligen Prosecco och det fanns flera varianter av druvan. Men till slut 2009, beslöt man att ge den ett nytt namn, Glera. Kanske vart det för förvirrande att både vinet, en stad (nära Trieste), en region och även druvan hette samma sak. Men de var egentligen för att skydda namnet på en internationell marknad och vinerna kom att sorteras under Prosecco IGT, den geografiska ursprungsbeteckningen.

Prosecco kan delas upp i spumante som är mycket bubbliga viner och frizzante, ett pärlande vin som har lite lugnare bubblor. I Italien har man faktiskt även en helt stilla Prosecco Tranquillo.

Druvan växer helst på soliga kalkstenssluttningar där vattnet dränerar fint och druvan mognar sent. Glera karakteriseras av aromer som exempelvis citrusfrukter som citron, lime, grapefrukt. Äpplen eller päron finns också med i fruktpaletten samt lägger man till söta och blommiga toner i smaken. Dessa kan vara exempelvis honung och olika sorters blommor som acacia, fläder, lilja.

Alla dessa aromer skänker Proseccon en krispig syra och en fräschhet som gör vinet så populärt.

Prosecco är mångsidiga och matvänliga viner. En torr Prosecco kan gärna serveras till  kallskurna italienska delikatesser, quicher, frittata, milda ostar, vegetariska rätter, sushi och fisk och skaldjur i allmänhet. En mer söt Prosecco passar självklart utmärkt till desserter och tårtor.

Man kan göra mycket kul med proseccobubblorna! Prova att låta gröna vindruvor bada i Prosecco, lite vodka och lite socker. Filmen visar på 30 sekunder hur enkelt det är och receptet hittar du här:

  • 1 kg gröna druvor
  • 1 heflaska Prosecco
  • 1 dl  vodka
  • 1,5 dl  socker
  1. Ta en Prosecco som passar din plånbok och smak, torr eller söt?
  2. Plocka av druvorna och lägg alla druvor i en stor skål.
  3. Blanda och ställ in i kylskåp några timmar.
  4. Sila av druvorna ordentligt.
  5. Rulla runt druvorna i socker så att de får en fin frostig look.

Servera i en skål.

 

Här hittar du fler artiklar om Prosecco!

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy