Det var förvisso Platon som först sa att “dricka vin gynnar filosofin” men det var den berömda italienska gastronomen Luigi Veronelli som i början av 70-talet myntade uttrycket “Vini da meditazione” (viner i meditation). Vad italienarna menar med uttrycket är två saker. Kort förklarat kanske man kan säga att vinet fått meditera en tid och att den som dricker vinet också mediterar kring det. Så här:

Vini da meditazione beskriver för det första en viss klass av viner. Dessa djupa och finare viner som åldrats under lång tid, exempelvis Brunello, Barolo eller Toscanas Vin Santo. Detta är också viner som framställts av druvor som torkats under lång tid, antingen hängs druvorna i krokar eller läggs på särskilda mattor, eller, som Amarone, på ett skikt av halm. Dessa viner har en lång framställningsprocess på sådär en 5 till 8 år från druva till flaska.

Men uttrycket vini da meditazione handlar också om att den som dricker detta vin bör njuta av det. Man ska helst dricka vinet lugnt, länge och eftertänksamt. Man ska försätta sig själv i ett sinnestillstånd av lugn harmoni och då måste man ju faktiskt stanna upp ett tag för att riktigt kunna förstå hur komplext vinet egentligen är.

Här smuttar man sakta, njuter av varje klunk och helst bara tillsammans med en god och enkel bit ost. Syran i dessa viner sägs nämligen inte matcha frodiga pastasåser, Osso Bucco eller en Filetto di manzo all’ gorgonzola, en oxfilé med gorgonzola, till exempel. Fetare rätter är inte så fördelaktiga tillsammans med dessa fantastiska viner.

Det är meningen att viner inom kategorin vini da meditazione ska ge oss en riktig meditationsstund och skapa en balans mellan oss och vinet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy