Hem » Vin Skola » Hört talas om vini da meditazione?

Hört talas om vini da meditazione?

halm1 - Vinjournalen.se

Det var förvisso Platon som först sa att ”dricka vin gynnar filosofin” men det var den berömda italienska gastronomen Luigi Veronelli som i början av 70-talet myntade uttrycket ”Vini da meditazione” (viner i meditation). Vad italienarna menar med uttrycket är två saker. Kort förklarat kanske man kan säga att vinet fått meditera en tid och att den som dricker vinet också mediterar kring det. Så här:

Vini da meditazione beskriver för det första en viss klass av viner. Dessa djupa och finare viner som åldrats under lång tid, exempelvis Brunello, Barolo eller Toscanas Vin Santo. Detta är också viner som framställts av druvor som torkats under lång tid, antingen hängs druvorna i krokar eller läggs på särskilda mattor, eller, som Amarone, på ett skikt av halm. Dessa viner har en lång framställningsprocess på sådär en 5 till 8 år från druva till flaska.

Men uttrycket vini da meditazione handlar också om att den som dricker detta vin bör njuta av det. Man ska helst dricka vinet lugnt, länge och eftertänksamt. Man ska försätta sig själv i ett sinnestillstånd av lugn harmoni och då måste man ju faktiskt stanna upp ett tag för att riktigt kunna förstå hur komplext vinet egentligen är.

Här smuttar man sakta, njuter av varje klunk och helst bara tillsammans med en god och enkel bit ost. Syran i dessa viner sägs nämligen inte matcha frodiga pastasåser, Osso Bucco eller en Filetto di manzo all’ gorgonzola, en oxfilé med gorgonzola, till exempel. Fetare rätter är inte så fördelaktiga tillsammans med dessa fantastiska viner.

Det är meningen att viner inom kategorin vini da meditazione ska ge oss en riktig meditationsstund och skapa en balans mellan oss och vinet.

Frågor och svar:

Vad är vini da meditazione?

Vini da meditazione är en klass av djupa och finare viner som åldrats under lång tid, exempelvis Brunello, Barolo eller Toscanas Vin Santo.

Vad menar italienarna med uttrycket vini da meditazione?

Italienarna menar att vinet har fått meditera en tid och att den som dricker vinet också mediterar kring det.

Hur länge tar det att framställa viner inom kategorin vini da meditazione?

Det tar ungefär 5 till 8 år från druva till flaska att framställa viner inom kategorin vini da meditazione.

Vilken typ av mat passar inte så bra tillsammans med viner inom kategorin vini da meditazione?

Fetare rätter och frodiga pastasåser sägs inte matcha syran i dessa viner.

Vad är syftet med att dricka viner inom kategorin vini da meditazione?

Syftet är att ge en riktig meditationsstund och skapa en balans mellan oss och vinet genom att dricka vinet lugnt, länge och eftertänksamt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.