Att flora och fauna är viktigt för den ekologiska vingården, vet vi sedan länge. Men, ankor?

Vergenoegd Wine Estate i Stellenbosch i Sydafrika, har man de senaste 30 åren tagit hjälp av 900 ankor av arten Indian Runner. Inte underligt att vinmakaren tagit namnet Runner Duck Wine Company och gett vinet namnet Runner Duck Label.

På grund av vingårdens närhet till havet, så har man ett unikt problem med just en liten, vit dyngsnigel, som kan förstöra ganska mycket. Särskilt på vintern älskar de att äta knopparna på rankorna och därför behöver man ambitiöst bekämpa dessa sniglar. För att inte använda bekämpningsmedel så har man alltså anställt ankorna som patrullerar 140 tunnland vingård i cirka fem timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Hållbar lösning

runnerduck.netVarje morgon och eftermiddag öppnar man grinden och låter ankorna sätta fart mot vingårdarna för att utföra sitt dagsverke. När ankorna arbetar är de helt utspridda över hela odlingen. På en given signal använder man sedan bambupinnar med trasor i ena änden och föser hem de lydiga ankorna. Lätt som en plätt.

Förutom det att ankorna blivit en populär turistattraktion, så fungerar de även som effektiva hjälpredor på vingården. Ankorna ingår som en klar hållbarhetsstrategi i den ekologiska vingården och fungerar som ett miljövänligt bekämpningsmedel. Det har visat sig att ankorna tuggar i sig alla möjliga typer av skadeinsekter och sniglar men inte bara det, de bidrar även till befruktningen av stockarna.

Indian Runner Duck

Ankorna kommer ursprungligen från Asien men föds numera upp i vinregionen i Sydafrika. Det var John Faure, den tidigare ägaren av vingården, som var en fågelälskare och tog hem ankorna. Rasen Runner Duck har en lång tradition och har använts i Asien under flera tusen år, där de farit fram och ätit sniglar och andra insekter på risfälten.

Till skillnad från våra typiska svenska ankor som vaggar fram och tillbaka, så står den är arten rakt upp, springer med näbbarna pekandes framåt i världens fart och i rak linjeformation. Och de är magra nog att passa exakt mellan vinrankorna, så att inget förstörs.

Vill du veta mer om arten Runner Duck så an du besöka hemsidan Indian Runner Duck Association.

Se hur den underbara ankflottan sätter fart mot vingården i den här filmen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy