Hem » Vin Skola » Skillnaderna mellan Ekologiska och Biodynamiska viner

Skillnaderna mellan Ekologiska och Biodynamiska viner

Köpa ekologiska och biodynamiska vin

Innan du rusar ut till din favorit vinbutik och ber dem visa dig deras urval av ekologiska och biodynamiska viner, finns det två saker du först bör veta. För det första, trots att denna rörelse har växt under de senaste åren, varierar antalet viner som produceras under båda dessa sätt och de produceras mycket fler Ekologiska viner än Biodynamiska.

För det andra är vinindustrin fortfarande självreglerande, vilket kan göra det svårt för den som köper vin på nätet eller i butik att på vinetikett se vilka viner som är ekologiska. Samtidigt kräver biodynamiska viner en tredje part för att certifiera dem och tenderar att bära en logotyp på etiketten, om än en liten en, som tydligt anger vinet som producerats med hjälp biodynamiska metoder.

Om du frågar den genomsnittliga vindrickaren eller vinhandlare om vad skillnaderna mellan ekologiska och biodynamiska viner är, kommer ingen av dem sannolikt att kunna berätta det för dig. De flesta kan förklara vad Ekologiska viner är, till en viss grad, men väldigt få förstår vad biodynamisk vinodling är och vad det innebär för de viner som produceras på detta sätt. För att bättre förstå skillnaderna mellan de två typerna, behövs en förklaring av båda formerna av jordbruk.

Ekologisk Odling

När en vingård odlar sina druvor med ekologiskt jordbruk, innebär detta att de odlas utan användning av de många kemikalier som vanligtvis används i hela jordbrukssektorn. Detta inkluderar användningen av kemiska gödningsmedel, svamp-och ogräsbekämpningsmedel eller insekticid. Dessa produkter påverkar inte enbart kvaliteten på de druvorna och vinerna som produceras av dem, de har även en förödande effekt på miljön.

I andra ståndpunkter i ekologisk odling vägrar man använda exempelvis en produkt, plantering eller frö som genmanipulerats samt användningen av joniserad strålning under tillverkningsprocessen. Avsikten är att producera ett vin utan att skapa onödiga skador på miljön. Många menar på att detta är det bästa vinet som finns och har mycket bättre smak än viner som producerats med hjälp av moderna jordbruksmetoder.

Biodynamisk Odling

Biodynamisk odling är en invention av den österrikiska filosofen Rudolf Steiner. Även om detta fortfarande anses vara en form av ekologiskt jordbruk, tog hans filosofi detta koncept ett steg längre. Inte nog med att han förespråkade, i sina skrifter under 1920-talet, den industriella stilen i jordbruket som användes under den tiden som ohållbar, men även att jordbrukarna behövde gå längre än att enbart använda sig av simpelt ekologiskt jordbruk.

Biodynamisk odling innebär helt enkelt att undvika all användning av konstgjorda produkter i odlingen av växande grödor så som de druvor som används för att göra vin som säljs i vin butiker eller på nätet. Det innebär även användningen av nio olika specialiserade preparat för att förbättra eller “dynamisera” jorden, vilket sägs avsevärt förbättra den övergripande kvaliteten på de grödor som odlas. Biodynamiska jordbrukare planterar och skördar även sina grödor i enlighet med månens faser.

Vin som framställs på detta sätt buteljeras under nymånen eftersom det är tänkt att detta är den tid då sedimentet anses vara som mest kompakt. Enligt branschens insiders, får nymånen sedimentet att “puffas upp”.

Ekologiska och Biodynamiska Viner är Olika

Vid första anblick när någon köper vin tror denne säkert att det finns mycket få skillnader mellan ekologiska och biodynamiska viner. De druvor som används för att göra dessa viner produceras båda ekologiskt, så i viss mån liknar de varandra, men samtidigt är det de subtila men ändå viktiga skillnaderna mellan dessa viner som är märkta med orden “framställd av organiska druvor”, “Ekologisk” eller “Biodynamisk”.

Tre Grundnivåer av Ekologiskt Vin

Tillverkade av Ekologiska druvor: Detta anger att du köper vin som producerats med minst 70% ekologiska druvor. Resten av de druvor som använts för att göra denna typ av vin kan vara från vilken källa som helst, så notera att dessa viner kan innehålla halter av svaveldioxid.

Ekologiskt vin: För att kunna kvalificeras som ett ekologiskt vin, måste det tillverkas med inte mindre än 95 % certifierade ekologiska druvor. Dessa viner kan ha så mycket som 100 ppm svaveldioxid i sig.

100 % Ekologiskt vin: För att märkas som 100% Ekologiskt vin måste det tillverkas med 100% certifierade ekologiska druvor. Dessa är de bästa vinerna eftersom de inte innehåller några tillsatta sulfiter.

Hur är det då med Biodynamiska Viner?

Detta är en annan skillnad och anger inte bara vinet som säljs i din butik vara 100% ekologisk, utan även att hela produktionsprocessen sker i enlighet med biodynamisk odling. Detta inkluderar utarbetandet och odlingen av marken, planteringen och skörden av druvorna samt produktionen av vinet. Även om vinet man köper online eller i lokal vinbutik som tillverkats på detta sätt kan vara dyrare, känner många att det är väl värt den extra kostnaden.

Vem övervakar de Ekologiska och Biodynamiska vinerna?

När vi talar om de certifieringar för ekologiska och biodynamiska viner, finns det en fråga om vem, om någon verkligen övervakar dem och ansvarar för att utfärda dessa olika certifieringar. Medan regeringen har viss makt i märkningen av druvorna som ekologiska, har de hamnat lite på sniskan när det gäller den faktiska vinetiketten. Du kommer att finna att du man köper vin, kanske du inte ser “Ekologisk” någonstans på etiketten.

I Kalifornien ansvarar the California Certified Organic Farmers group för att certifiera de allra flesta vingårdarna; de har inga krav angående placerandet av logotyper på etiketterna som anger att deras viner har certifierats. Samtidigt intygar Kaliforniens Sustainable Winegrowing Alliance viner som inte är helt fria från och som sådana medlemmar av denna grupp tillåts inte att märka sina viner som ekologiska.

När det kommer till biodynamiska viner, finns det en världsomfattande organisation vid namn Demeter International som överser produktionsstandarder och inkluderar många av de ledande vingårdarna, de flesta av dem i Kalifornien. De flesta medlemmarna i denna prestigefyllda grupp är stolta över att märka sina viner Biodynamiskt eftersom riktlinjerna för att framställa dem är extremt strikta.

Är dessa viner värda priset?

När du köper vin i din lokala vinbutik eller på nätet, kommer du att finna att både ekologiska och biodynamiska viner tenderar att vara dyrare. De biodynamiska vinerna hamnar i den övre änden av skalan. Anledningen till detta betydligt högre pris är den högre produktionskostnaden. Grödor som odlas i enlighet med biodynamisk odling tenderar att producera högkvalitativa druvor, samtidigt som skörden ger betydligt mindre grödor.

Ovanpå detta är kostnaden för odling av varje gröda mycket högre på grund av behovet av mer vård, vilket kräver fler anställda. När det gäller huruvida dessa viner är värda den extra kostnaden är helt subjektivt. Aromen kommer att bero på vinet, skörden och många andra faktorer, inklusive din individuella smak. De flesta experter menar på att det finns subtila skillnader och att de flesta av dessa viner presenterar en betydligt mer robust smak.

Slutligen är det enda riktiga sättet för dig att veta om att köpa vin som gjorts organiskt eller biodynamiskt är rätt för dig, är att köpa flera olika sorter och prova dig fram. I slutändan måste varje vin du köper, bedömas mer på dina egna meriter, än att bara att försöka att anta att bara för att etiketten säger att det är ekologiskt eller biodynamiskt, kommer vinet vara vida överlägset ett vars druvor är odlades i mer traditionell metod.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan ekologisk och biodynamisk odling?

Ekologisk odling innebär att man odlar utan användning av kemikalier, medan biodynamisk odling innebär att man undviker all användning av konstgjorda produkter och använder nio olika specialiserade preparat för att förbättra jorden.

Vad är de tre grundnivåerna av ekologiskt vin?

Tillverkade av ekologiska druvor, ekologiskt vin och 100% ekologiskt vin.

Vem övervakar de ekologiska och biodynamiska vinerna?

I Kalifornien ansvarar the California Certified Organic Farmers group för att certifiera de flesta vingårdarna, medan Demeter International överser produktionsstandarder för biodynamiska viner.

Varför är ekologiska och biodynamiska viner oftast dyrare?

Produktionskostnaden är högre på grund av behovet av mer vård och fler anställda, samtidigt som skörden ger betydligt mindre grödor.

Är ekologiska och biodynamiska viner värda priset?

Det är subjektivt och beror på individuell smak, men många experter menar på att dessa viner presenterar en betydligt mer robust smak. Det bästa sättet att veta är att prova flera olika sorter och bedöma dem på egna meriter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.