Hem » Ekologiskt viner » När fåren arbetar på vingården…
Ekologiskt viner

När fåren arbetar på vingården…

farfront - Vinjournalen.se

Att använda djur och i synnerhet får för att beta i vingården och mellan stockarna är en effektiv metod för att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden. Självklart är detta ännu mer attraktivt nu när alla börjar prata om att dra ner på besprutning av gifter. Här gör fåren ett jättebra jobb och det är dessutom väldigt kostnadseffektivt att behandla vegetationen på vingården och fåren ger naturligtvis även naturligt gödsel till marken.

hannibal - Vinjournalen.se

Men ibland kan det bli lite tufft. Vissa raser av får verkar kunna undvika vinstockar ganska bra och de betar runt omkring på marken. Andra verkar tycka att det är gott med en druva eller två och kombinerar dessa gärna med ett och annat vinblad.

Men nu har det kommit en praktisk produkt som heter WineBaa Vineguard och som är en slags munkorg för får. Det är David Robertshaw, i McLaren Vale i Australien som kommit upp med den innovativa uppfinningen och startat ett företag, WineBaa.

Först när vi först såg den här munkorgen, så reagerade vi lite, men när man läser om produkten och hur den fungerar, så är det faktiskt inte en så dum idé.

Många fårfarmare brukar hyra ut sina får ett halvår innan skörden till vingårdar som inte har egna, men nu kan alltså fåren vara på vingården hela året. David Robertshaw säger att man på vingårdar länge har sett ett behov av att minska koldioxidutsläppen och användningen av kemikalier en samtidigt vill man förbättra lönsamheten och hitta ett miljövänligt alternativ.

När man räknar alla kostnader runt omkring, David Robertshaw att vinproducenter kommer att kunna spara nästan upp till 3600 kr per hektar på att använda får och munkorgar.

Munkorgen löser problemet med att fåren tuggar på hängande druvklasar och istället betar ogräset på marken. Den är konstruerad så att den vänder sig uppåt när fåren vänder huvudet neråt för att beta. Men när fåret vände sitt nosparti uppåt för att plocka lite druvor, så åker munkorgen ner över nosen.

Nu har produkten lanserats efter att flera prototyper testades bland annat på får i Langhorne Creek i södra Australien och en munkorg kostar strax under 200 svenska kronor. Munkorgen finns i sobert svart och en snygg neonrosa som passar fint på svarta får.

Här ser du en kort film där David berättar hur munkorgen fungerar.

Här är lite mer info om hur det ekologiskt fungerar på vingården:

Frågor och svar:

Varför är det effektivt att använda får för att hålla rent på vingården?

Fåren hjälper till att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden, samtidigt som de ger naturligt gödsel till marken.

Vad är WineBaa Vineguard och vad är dess syfte?

WineBaa Vineguard är en slags munkorg för får som hindrar dem från att tugga på hängande druvklasar. Syftet är att fåren istället ska betar ogräset på marken.

Hur fungerar WineBaa Vineguard?

Munkorgen är konstruerad så att den vänder sig uppåt när fåren vänder huvudet neråt för att beta. Men när fåret vände sitt nosparti uppåt för att plocka lite druvor, så åker munkorgen ner över nosen.

Vilka fördelar finns det med att använda WineBaa Vineguard?

Fördelarna med att använda WineBaa Vineguard är att fåren kan vara på vingården hela året, vilket minskar koldioxidutsläppen och användningen av kemikalier. Dessutom kan vinproducenter spara nästan upp till 3600 kr per hektar på att använda får och munkorgar.

Var kan man få mer information om ekologiskt vinodling?

Mer information om ekologiskt vinodling finns på Vinkällan.se, där man kan läsa artiklar om bland annat naturvin, GMO och getingar på vingården.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.