Att använda djur och i synnerhet får för att beta i vingården och mellan stockarna är en effektiv metod för att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden. Självklart är detta ännu mer attraktivt nu när alla börjar prata om att dra ner på besprutning av gifter. Här gör fåren ett jättebra jobb och det är dessutom väldigt kostnadseffektivt att behandla vegetationen på vingården och fåren ger naturligtvis även naturligt gödsel till marken.

Men ibland kan det bli lite tufft. Vissa raser av får verkar kunna undvika vinstockar ganska bra och de betar runt omkring på marken. Andra verkar tycka att det är gott med en druva eller två och kombinerar dessa gärna med ett och annat vinblad.

Men nu har det kommit en praktisk produkt som heter WineBaa Vineguard och som är en slags munkorg för får. Det är David Robertshaw, i McLaren Vale i Australien som kommit upp med den innovativa uppfinningen och startat ett företag, WineBaa.

Först när vi först såg den här munkorgen, så reagerade vi lite, men när man läser om produkten och hur den fungerar, så är det faktiskt inte en så dum idé.

Många fårfarmare brukar hyra ut sina får ett halvår innan skörden till vingårdar som inte har egna, men nu kan alltså fåren vara på vingården hela året. David Robertshaw säger att man på vingårdar länge har sett ett behov av att minska koldioxidutsläppen och användningen av kemikalier en samtidigt vill man förbättra lönsamheten och hitta ett miljövänligt alternativ.

När man räknar alla kostnader runt omkring, David Robertshaw att vinproducenter kommer att kunna spara nästan upp till 3600 kr per hektar på att använda får och munkorgar.

Munkorgen löser problemet med att fåren tuggar på hängande druvklasar och istället betar ogräset på marken. Den är konstruerad så att den vänder sig uppåt när fåren vänder huvudet neråt för att beta. Men när fåret vände sitt nosparti uppåt för att plocka lite druvor, så åker munkorgen ner över nosen.

Nu har produkten lanserats efter att flera prototyper testades bland annat på får i Langhorne Creek i södra Australien och en munkorg kostar strax under 200 svenska kronor. Munkorgen finns i sobert svart och en snygg neonrosa som passar fint på svarta får.

Här ser du en kort film där David berättar hur munkorgen fungerar.

Här är lite mer info om hur det ekologiskt fungerar på vingården:

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy