Hem » Ekologiskt viner » Inget vin utan getingar

Inget vin utan getingar

26_itemthemeimage_5187-jpg

Det är svampen Saccharomyces cerevisiae som är nyckeln för att göra gott vin. Denna svamp är en helt vanlig jästsvamp som de flesta känner igen rån brödbakningen för att jäsa degen och den har används länge i både för bakning och bryggning av exempelvis öl eller destillerad alkohol då den omvandlar socker till koldioxid och alkohol med hjälp av enzymer. Den här svampen växer också på vindruvorna. Den är äggformad och c:a 5-10 mikrometer lång. Den första jästen som användes kom förmodligen från skalet på vindruvor. Tunna, tunna lager av svampen bildas på vindruvans skal och jästsvampen syns därför extra tydligt på mörka druvor. Även om jäst tillsätts långt senare i vinframställningsprocessen, så blir det faktiskt inget vin utan att svampen bildas på druvorna.

Saccharomyces cerevisiae är en helt ofarlig svamp som inte kan kopplas ihop med någon form av sjukdomsbild.

Svampen Saccharomyces cerevisiae växer endast under sommaren. Blir det för kallt, växer ingen svamp, så det är här som getingarna kommer in och gör sitt jobb. Om getingar inte existerade, skulle Faktiskt inte vinet smaka lika gott. Getingarna älskar sötman i druvorna och svärmar gärna runt druvorna på sommaren och suger åt sig av svampen. Därefter matar de sedan sina larver med svampen. Och vips, så överlever svampen i larvernas magar även under kyligare perioder. När larverna sedan blir mogna getingar så överför de svampen till druvorna igen och allt börjar om från början.

Frågor och svar:

Vilken svamp är nyckeln för att göra gott vin?

Svampen Saccharomyces cerevisiae är nyckeln för att göra gott vin.

Vad är Saccharomyces cerevisiae och vad används den till?

Saccharomyces cerevisiae är en vanlig jästsvamp som används för att omvandla socker till koldioxid och alkohol i bakning och bryggning av exempelvis öl eller destillerad alkohol.

Var växer Saccharomyces cerevisiae och hur ser den ut?

Saccharomyces cerevisiae växer på vindruvorna och är äggformad och c:a 5-10 mikrometer lång.

Varför är getingar viktiga för vinframställningen?

Getingar älskar sötman i druvorna och suger åt sig av svampen Saccharomyces cerevisiae. Därefter matar de sina larver med svampen och när larverna blir mogna getingar överför de svampen till druvorna igen, vilket gör att svampen överlever även under kyligare perioder.

Kan Saccharomyces cerevisiae kopplas ihop med någon form av sjukdomsbild?

Nej, Saccharomyces cerevisiae är en helt ofarlig svamp som inte kan kopplas ihop med någon form av sjukdomsbild.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition
Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition
Pris:191 :-
Artikel nr:7413401
Smak ekfat, muskot, nougat, nyanserad, kryddig, skogsbär, sandelträ, mogna jordgubbar
Arom ekfat, kryddig, nougat, nyanserad, sandelträ, skogsbär, mogna jordgubbar, muskot
Färg blå, röd
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
5 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.