Hem » Ekologiskt viner » Trendspaning: Ekologiskt alltmer populärt på kontinenten

Trendspaning: Ekologiskt alltmer populärt på kontinenten

26_itemthemeimage_5133-jpg - Vinjournalen.se

Tyskland har alltid legat i framkant när det gäller miljöfrågor och ekologi. Bara i Tyskland har den ekologiska vinproduktionen ökat nästan till det dubbla enbart under de senaste åren och idag finns det omkring 5 000 hektar tyska vingårdar som följer en ekologisk vinodlingsprocess. Tysklands vinindustri ligger idag högst upp på ekologitoppen, tätt följt av Grekland och Italien.

På Wine Institute i Mainz, Tyskland förklarar man att alltfler tyska producenter verkar för en ekologisk vinproduktion och fler och fler byter till ekologiska lösningar. Man har också satsat mer på utveckla den generella kvaliteten. Ett ekologiskt vin definieras som ett vin gjort av ekologiskt odlade druvor och många vingårdar skär ner på användningen av artificiella kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel och fungicider efterhand, men att gå från konventionell till ekologisk vinodling tar ungefär tre år. Men Rom byggdes som bekant inte över en natt och detta är förstås en förändringsprocess som också tar sin tid för vingårdarna. Vissa tyska föregångsproducenter tar det ett steg längre och följer den biodynamiska vinproduktionen som antroposofen Rudolf Steiner föreskrev.

Ekologiska viner är inte en övergående trend och man tror att intresset kommer att hålla i sig. Konsumenter blir mer och mer medvetna om miljö och ekologi. Det är logiskt att om man handlar ekologiska matvaror, så dricker man helst även ett ekologiskt vin till. Men det är också en profilfråga för vingårdarna, eftersom många konsumenter tror att de får bättre kvalitet om de väljer ekologiskt. Ekologiska viner säljs även i hälsokostbutiker i Tyskland och är därför strikt märkta och har antingen en tysk miljömärkning eller enligt EU:s regler, eller ibland både och. Typiska tyska ekoviner där produktionsprocessen är garanterad och certifierad efter ekologiska kriterier är

  • Ecowein
  • Bioland
  • Naturland
  • Demerter

Frågor och svar:

Vilket land ligger högst upp på ekologitoppen när det gäller vinproduktion?

Tyskland ligger högst upp på ekologitoppen när det gäller vinproduktion.

Hur har den ekologiska vinproduktionen utvecklats i Tyskland de senaste åren?

Den ekologiska vinproduktionen har ökat nästan till det dubbla enbart under de senaste åren i Tyskland.

Vad definieras som ett ekologiskt vin?

Ett ekologiskt vin definieras som ett vin gjort av ekologiskt odlade druvor och där man skär ner på användningen av artificiella kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel och fungicider.

Varför tror man att intresset för ekologiska viner kommer att hålla i sig?

Man tror att intresset för ekologiska viner kommer att hålla i sig eftersom konsumenter blir mer och mer medvetna om miljö och ekologi.

Vilka är några av de tyska miljömärkningarna för ekologiska viner?

Några av de tyska miljömärkningarna för ekologiska viner är Ecowein, Bioland, Naturland och Demeter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.