Hem » Vin Fakta » Vinprofilen: Möt Gérard Bertrand med passion for vin och rugby

Vinprofilen: Möt Gérard Bertrand med passion for vin och rugby

Den kände 51 årige, mycket karismatiske och globalt uppmärksammade vinproducenten Gérard Bertrand i Languedoc-Roussillon har ett motto: långsiktighet.  Han hävdar bestämt att ekologisk vinodling definitivt gör en skillnad när det gäller smak och upplevelse samtidigt som vi värnar om miljön. Gérard borde veta vad han talar om. Han säljer nämligen 20 miljoner vinflaskor varje år.

Starten var hemmavingården Chateau l’Hospitalet. Senare kom uppköp av andra gårdar som Chateau Aigues Vives i Corbières Boutenac, Domaine de la Sauvageonne i Terrasses du Larzac, övertagandet av Château de La Soujeole och den för några år sedan nya vingåden Clos d’Ora. Han ansvarar även för driften av Château de Tarailhan och Château des Karantes.

Störst på biodynamisk odling

Gérards vinkoncern är idag Frankrikes största biodynamiska vinproducent och säljer viner till över 70 länder.

Gérard själv var bara 10 år när han började göra vin på sin pappas vingård. Men karriären tog honom till sporten. Född i Norbonne som har ett av Frankrikes bästa rugbylag, blev han rugbyspelare på elitnivå och sedermera lagledare i Stade Français, efter att studerat företagsekonomi och idrott på universitet i Toulouse.

Men ödet ville annorlunda. När hans far George omkom i en olycka, la han sporten åt sidan och ägnade sig heltid åt vinegendomarna.  Det har gett utdelning. 2012 blev han bästa rödvinsproducent i International Wine Challenge.  2011 fick hans vingård Chateau L’Hospitalet utmärkelsen “European Winery of the Year”.

Idag erbjuder Gérard Bertrand en mångfald av olika viner från Languedoc-Roussillon: röda, vita, mousserande och dessertviner.

Redan tidigt i vinkarriären såg han en fördel med att tänka långsiktigt och bestämde sig för att bli en pionjär inom biodynamisk vinproduktion.

Influerad av Rudolph Steiner och andra specialister och vinodlare som Gilles de Baudus chef för Domaine de Cigalus, så växte mitt intresse för biodynamiska metoder, idag tillämpar vi dessa metoder på alla våra vingårdar.  Men detta betyder inte att vi går flera steg tillbaka. Det ligger en enorm utveckling i att tänka långsiktigt.

Här förklarar Gérard om sin filosofi:

Månen påverkar vinarbetet

Gérard Betrand är en av världens med hetaste förespråkare av biodynamisk vinodling. ”Min vision är att bli en av ledande biodynamiska vinmakarna,” sa han redan för 10 år sedan. Det är han säkert idag och han har tur. Den speciella terroir i Languedoc-Roussillon med låg luftfuktighet och karga vindar ger de bästa förutsättningarna för att hantera en vinodling ur ekologisk och biodynamisk synpunkt.

Gérard reser världen runt för att visa vinälskare sin passion genom att låta dem smaka viner han är så stolta över att tillverka. Trots att han idag odlar ett 40-tal druvor är favoritdruvan Carignan. ”Rötterna på Carignanrankan är nästan sex meter djupa. När man dricker det vinet är det som att dricka blod från jorden.”

Även om många opponerar sig mot biodynamisk vinodling, så menar Gérard att detta är framtiden inom vinproduktion.

”Ett biodynamiskt jordbruk tar det ekologiska jordbruket till en helt ny nivå och går bortom handplockade druvor, eliminering av konstgödsel och tar ett holistiskt grepp kring det hela”, menar Gérard.

Skörden och buteljeringen sker i symbios med månens specifika faser och han använder enbart gödsel och kompost av material som finns lokalt i regionen.

“Tar vi hand om våra vingårdar genom ett hållbart jordbruk, tror jag människor kommer att uppskatta det. Jag gör inte viner för att provsmaka, jag gör viner för att dricka. Det är min passion och mitt sätt att leva”.

Om du söker på Gérard Bertrand på Systemets hemsida hittar du hela 9 viner från hans vingårdar.

Frågor och svar:

Vad är Gérard Bertrands motto när det gäller vinodling?

Långsiktighet.

Vilken utmärkelse fick Gérards vingård Chateau L’Hospitalet 2011?

“European Winery of the Year”.

Vilken är Gérards favoritdruva?

Carignan.

Vad menar Gérard är framtiden inom vinproduktion?

Biodynamisk vinodling.

Hur påverkar månen Gérards vinarbete?

Skörden och buteljeringen sker i symbios med månens specifika faser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.