Hem » Vin Tips » Vintips: 2 härliga veganviner att prova

Vintips: 2 härliga veganviner att prova

Det råder fortfarande förvirring kring ekologiska, biodynamiska och veganvänliga viner.  I en del reklam har vi sett att man skriver formuleringar som ”ekologiskt och passar utmärkt till veganmat” eller liknande. Inte undra på att vi konsumenter blir förvirrade. Bara för att vinproducenter flaggar med ekologiskt och biodynamiska jordbruk betyder inte att vinerna är veganvänliga.

Så vad är egentligen ett veganvin?

När man pratar om veganviner så pekar man ju inte på jordbruket i synnerhet, plantering, druvor, skörd och framställning, utan snarare att man producerar ett vin som ligger i linje med den veganska mathållningen, alltså het utan animaliska produkter, som exempelvis äggprotein, husbloss eller gelatin.
Det är synd att Systembolaget inte har en märkning för veganska viner som efterfråga alltmer i takt med att många människor förändrar sin mathållning. Märkningen av naturvin är också den diffus och på äldre viner finns ingen märkning alls. Det är mycket animaliska produkter som används när man producerar vin som exempelvis mjölkprotein, äggvita, kräftskal, benmärg, blod, fiskolja, gelatin, tillsatser som inte direkt låter lockande för veganer.

Den goda nyheten är att det finns icke-animaliska tillsatser eller metoder, exempelvis klarningsmedel- Istället för att använda äggvita så kan man exempelvis använda kol- och lerabaserade medel för att klarna vinet. Att inte filtrera vinet alls börjar också bli mer populärt. Kanske för att man med egna ögon ser att vinet inte har behandlats lika mycket. Efterfrågan på veganska viner och naturviner tilltar så vinproducenterna har inget annat val än att deklarera hur de framställer sina viner och vilka tillsatser som de använder. Så fortsätt att fråga och ställa krav.

Vi får otroligt många frågor kring vinets märkning och vad som är veganskt och ekologist egentligen och vi kommer under hösten att ha ett stort temareportage kring detta.

Just nu nöjer vi oss med att tipsa er om två fantastiska viner från samma spanska vingård.

Francisco Gómez är producenten och hans Bodegas Francisco Gómez eller Hacienda La Serrata som den heter, samt vingårdar ligger nära staden Villena i Alicante i DO Valencia. Här hittar du ekologiska viner som är biodynamiskt producerade och även är vegancertifierade, alltså inte klarat med äggvita eller har tillsatser som är animaliska.

Francisco Gomez (Art.nr 2255)

Otroligt ambitiöst in för det låga priset, 69 kr, så är vinet ändå en bra bit utöver det vanliga spanska rödtjutet. Härligt fruktigt och kryddigt och producerat till lika delar av druvorna Cabernet Sauvignon och spanska Bobal. Smak: bärigt, mörka bär, vanilj och tobak. Mysko magiskt, fin fruktyra, ren smak, ungdomligt, fruktigt, fylligt och kryddigt. Gott mat- och sippvin.

Eco Rojo (Art.nr 2521)

Av samma producent kommer detta lika veganska vin på druvorna Monastrell och Syrah. Fruktig smak av mörka bär, färska örter och choklad. Även detta vin har samma låga pris, men når tyvärr inte riktigt upp till amma nivå när det gäller smak. Tätt mörklila vin med mycket hög fruktsyra, smakrikt, kryddigt. Passar bra till sommarens grillrätter.

Gör ett besök på vingården Francisco Gómez i Alicante tillsammans med Nellie och Greg.

Frågor och svar:

Vad är ett veganvin?

Ett veganvin är ett vin som inte innehåller animaliska produkter som äggprotein, husbloss eller gelatin.

Varför är det svårt att hitta veganska viner?

Det är svårt att hitta veganska viner eftersom det inte finns någon märkning för det på Systembolaget och många viner innehåller animaliska produkter.

Vilka tillsatser kan användas istället för animaliska produkter i vinproduktionen?

Istället för att använda äggvita kan man exempelvis använda kol- och lerabaserade medel för att klarna vinet. Att inte filtrera vinet alls börjar också bli mer populärt.

Vilka viner rekommenderas i artikeln?

Artikeln rekommenderar två viner från Francisco Gómez i Alicante: Francisco Gomez (Art.nr 2255) och Eco Rojo (Art.nr 2521).

Varför är det viktigt att fråga och ställa krav på vinproducenter?

Det är viktigt att fråga och ställa krav på vinproducenter för att öka efterfrågan på veganska och naturviner och få producenterna att deklarera hur de framställer sina viner och vilka tillsatser de använder.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.