Hem » Vin Tips » Pet Nat, Pétillant Naturel, Col Fondo – allt du behöver veta!
Vin Tips

Pet Nat, Pétillant Naturel, Col Fondo – allt du behöver veta!

Pet Nat omslag - Vinjournalen.se

Pet Nat, Pétillant Naturel, Col Fondo. Vilka är dessa nya, coola viner som är oerhört inne idag och Bolaget bara fyller på sortimentet med kontinuerligt?

Pet Nat är viner som alla bara vill ha mer av idag och det handlar om naturliga viner, mousserande och lite grumligt med lägre alkohol, med kapsylförslutning och tillverkade med gamla metoder och lågt ingripande av vinmakaren. Här är svar, tror vi, på de flesta frågor som våra läsare har. Om du undrar över annat … så hör av dig. Så klart blir det vintips också!

Pet Nat - kapsyl - Vinjournalen.se

Först … vad är Pet Nat vin?

Pét Nat är en förkortning av franskans “Pétillant Naturel” som betyder ’naturligt pärlande viner’. Detta är coola och fräscha viner från topproducenter över hela världen. Det finns vita, orange, rosé och röda pet-nat-viner och hela 46 olika viner på bolaget idag om du kan välja emellan. Den kände vinkritikern James Suckling beskriver Pet Nat mycket vackert som ”tomtebloss i champagnestil”. De är rustika och grumliga naturviner som är mycket läskande och rimligt prissatta. Den lägre alkoholen gör dem perfekta för att dricka till vardags. Det fina är – de är alla olika!

Back to Basic …

Det var i Limoux, i sydvästra Frankrike som man 1531 började göra mousserande viner. Montlouis Pétillant Naturel AOC är det första distriktet i Loiredalen som fick appellation för pet-nat-viner 2007 och som gjorde viner enligt méthode ancestral, en tillverkning med gamla anor och druvan man använder är 100% Chenin Blanc. Officiellt heter nu vinet Pétillant Originel AOC Montlouis sur Loire.

pet-nat-oppnar-kapsyl-2 - Vinjournalen.se

Var tillverkas Pet Nat?

Faktiskt över hela världen – och alla har sin egna stil. Frankrike, Italien Portugal, Österrike, USA, Sydamerika, Nya Zeeland, Slovenien …. det finns nästan inte en vinmakare av rang som inte provat stilen. Pétillant naturel tillverkas fortfarande i Frankrike, men i takt med att konsumenternas intresse för minimalt manipulerade viner ökar, prövar vinmakare i andra delar av världen sin egen stil. Druvorna skördas för hand.

Hur tillverkas Pet Nat?

Metoden Petillant Naturel eller ska vi kalla den för ”fädersmetoden”? som innebär endast en jäsning. Vinmusten flyttas medan den fortfarande jäser och buteljeras på individuella flaskor och förseglas med en temporär kork. Man tillsätter ingen jäst och vinet jäser endast en gång.

Denna vinframställningsteknik går alltså ut på att buteljera vin som fortfarande jäser för att fånga koldioxid i flaskan och utan att man separerar fällningen från vinet, så det blir lite sköngrumligt och man kan se lite sediment i botten på flaskan som innehåller lite naturligt restsocker och vild, naturlig jäst. Helt ofarligt dock! På med en kapsyl bara.

Hur mousserande är vinerna?

Koldioxiden är en biprodukt av alkoholjäsning och skapar milda bubblor i vinet, lite mer eller lite mindre. Vinet filtreras inte och inget socker tillsätts. Det gör att vinerna känns mer naturligt mousserande med precis rätt balans mellan brus, eftersom vinet får klara sig självt, utan för mycket inblandning av vinmakare. Avsaknaden av en andra jäsning gör att pet-nat-viner är mindre kolsyrade och jämfört med champagne som har ca 5-7 atmosfärers tryck, så har Pet Nat endast ett tryck på mellan 2,5-3.

Hur mycket socker finns i vinet?

Pet-nat-vin har en låg sockerhalt eftersom inget socker tillsätts. Jämfört med champagne-metoden (Méthode Champenoise) som används för att göra Champagne och Cava till exempel färdigt vin genomgår en sekundär jäsning på flaska med ytterligare tillsatt jäst och socker för att det ska skumpa ordentligt.

Vilka druvor används i pet-nat-viner?

Allt började med Chenin Blanc för 500 år sedan, men idag används de lokala druvor som finns i respektive land.

  • Franska druvor till exempel Gamay, Cabernet Franc, Chardonnay, Cinsault, Pinot Noir  
  • Österrikiska druvor som Müller Thurgau, frühroter Veltliner, vit Muskateller
  • Italienska druvor som PinotGrigio, Pinot Bianco, Glera, Trebbiano
  • Portugisiska druvor som Rabigato, Bical, Arinto, Alvarinho är andra exempel …
pet nat - häller upp vin - Vinjournalen.se

Är italienska Col fondo en Pet Nat?

Col fondo är det lokala begreppet för Italiens Prosecco pet-nat-viner och är i grunden ett mousserande vin som har lagrats på sin jästfällning. Det genomgår två jäsningar. Men innan vinet jäst ut helt, tappas det över till flaska där det får jäsa klart vilket ger ett mer pärlande. Dessa viner är mer naturliga och rena, mycket mindre söta än vanlig Prosecco. Då vinet är ofiltrerat finns det precis som i alla pet-nat-viner jästfällning kvar i flaskan, alltså lite coolt sediment. Col fondo har en alkoholhalt på omkring 11%.

Hur smakar Col fondo?

Col Fondo-vinerna kan ibland vara syrliga i smaken och även på näsan. Man brukar skriva ”med saltstänk”…. men låt dig inte avskräckas av det, surt är gott, det bryter också ner maten och lämnar en härlig fräsch smak i gommen. Det är också mycket lättdrucket vin. 

Hur tillverkas Col fondo?

Col fondo betyder “med botten” på italienska och tillverkas till minst 85 % av prosecco-druvan Glera som skördas för hand. Tillverkningsmetoden är urgammal och har använts sedan 1800-talet. Man kan kalla detta för en ursprunglig metod och traditionsenlig variant av Prosecco.

Istället för att skapa bubblor i ståltankar genomgår dessa mer traditionella versioner, basvinet fåren andra jäsning i flaskan, filtreras inte och lite grumlig. Sedan förseglas flaskan med en kapsyl.

Pet Nat tre tips - Vinjournalen.se

Tre Pet Nat tips!

Vino col Fondo Dei Pianari | art.nr: 2301| 129:-

Detta är en härligt naturlig och genuin italiensk Pet Nat från Valdobbiadene och görs efter gamla metoder från 1800-talet. Naturlig och ren, grumlig och snustorr. Inget tillsatt socker. Försluten med kapsyl så är den snarare en frizzante. Back to Basic och funkigt! Okonstlat vinmakeri där vinet sköter sig självt och smakar förr i tiden. Gott och fräscht med lite salt och sött i kombination. Mjuk och harmonisk i smaken av päron, mandel, honungsmelon och citrus. 

Raza Pet Nat Rosé | art.nr: 95051| 169:-

Härlig rosé Pet Nat från Portugal. Torrt, naturligt lätt mousserande rosévin med fokus på naturligt och rent. Två lokala druvor används och mindre ingripande från vinmakaren som låter naturen diktera vinet med vild naturlig jäst och minimala sulfiter. Man möts av fräscha toner av mogna röda frukter, citronskal, mimosa, syrliga vinbär, biskvi och nötter – och ett stänk av saltvatten!

Bulle Nature Pétillant naturel | art.nr 92984 | 199:-

Fransk Pet Nat från Anjou i Loiredalen från producent som enbart tillverkar naturviner. Detta vin r gjort på franska druvor Groslot Gris, Cabernet Franc, Chardonnay och Chenin Blanc. Mysig, grumlig färg som vittnar om naturligt, torrt, mineraliskt och pärlande vin av äpplen med salta stänk och biskvi.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Skillnaden i smak mellan Prosecco och Col Fondo?

Col Fondo-viner är mer naturliga och rena, mycket mindre söta än en Prosecco, nol socker tillsatt, så det blir bustorr och kan ibland vara syrliga i smaken. Alltid fruktigt fräscht och lättdrucket.

Vilken mat passar med Col Fondo?

Perfekt till färska salta ostron som passar med citrus från Col Fondo eller feta maträtter.

Vad är ’glou-glou-viner’?

’Glou-glou-viner’ kallas Pet Nat av devota fransmän eftersom pet-nat-viner är så lättdruckna.

Méthode traditionelle – som Champange en sekundärjäsning sker inuti flaskan

Pétillant naturel – tappas helt enkelt på flaska innan den primära jäsningen är klar
Col fondo – ett basvin, sedan en sekundär jäsning och jästfällningen lämnas kvar i flaskan

Är pet-nat-viner veganska?

Pet-nat-viner är veganers och vegetarianers favorit eftersom det handlar om ofiltrerade, naturliga viner.

Läs mer här:

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - GRW Saperavi 2019 artikel nummer 209501 från producenten GRW (Georgian Royal Wine) från området Georgien - Vinjournalen.se
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.