Naturvin och ekologiskt vin eller biodynamiskt vin är termer som blivit vanliga. Men är det samma sak eller är det egentligen någon skillnad?

Vår testpanel som väljer viner för alla plånböcker och normalt brukar prova, välja och tycka till under rubriken Selected by Vinjournalen tipsar här om två goda naturviner i box och flaska. Testpanelen består som vanligt av Erik, Sylvia, Pia och Derek.

spännande vintips - JURYN

Men först … vad är naturvin?

Nuförtiden har vinkonsumenter blivit alltmer medvetna om vad de stoppar i sina kroppar, så först vill ge dig alla detaljer om naturvin kan vara förvirrande. Vi benar upp och smakar.

Vi väljer numera gärna ekologiskt vin framför industriellt vin. Men det är skillnader mellan ekologiskt och biodynamiskt vin (naturvin).

natrvin-pa-vingarden

’Ekologisk’ är en vid term, då det inte finns någon universell standard för ett ekologiskt jordbruk, även om riktlinjer finns, så varierar definitionen av ’ekologiskt vin’ även från land till land. Vanligtvis vid odling av ekologiska druvor är frånvaron av konstgödsel, bekämpningsmedel, herbicider och fungicider under hela odlingsperioden. Och eller så kan moment i tillverkningsprocessen även ha ekologiska inslag.

Ekologiskt vin ska inte förväxlas med biodynamiskt vin. Produktion av biodynamiskt vin tar ekologin ett steg längre. Det handlar mycket om mån om jorden och biologisk mångfald, men med så lite intervention, alltså man låter vinet sköta sig själv.

Naturvin är vin som odlas biodynamiskt och tillverkas utan att lägga till eller ta bort något i vinifieringen. Men redan i odlingen så besprutas inte druvor med giftiga kemikalier eller bekämpningsmedel. Naturviner är gjorda av biodynamiskt odlade druvor som handskördas och krossas för hand. Man gödslar endast med naturlig gödsel och ingen konstgödsel. När det sedan kommer till vinifiering så används ingen syntetisk eller genmodifierad jäst, inga eller minimala tillsatser av sulfiter eller andra syntetiska tillsatser. Man använder förstås inte heller animaliska tillsatser, mirofiltrering och liknande. Som sådan används varken finfördelning eller (tät) filtrering. Resultatet är ett levande vin – fullt av naturligt förekommande mikrobiologiska medel och jäsningen sker med vildjäst. Och då vinerna är endast är klarnade med naturliga medel, gör att vinerna också är veganska.

Naturvin … lite historia

På tidiga 1900-talet la den österrikiske filosofen och naturforskaren Rudolph Steiner, tidigt grunden för principerna för det biodynamiska vinjordbruket genom sin andliga vetenskap, Antroposofin, som talade för biologisk cykling, en blandning av grödor och boskap, till exempel om hur viktiga bin och fjärilar är för den naturliga odlingen. För Steiner hängde allting ihop och det lokala ekosystemet, menade han påverkas av kosmos.

Långt senare, på 1960-talet började man intressera sig för biodynamisk vinodling i Beaujolais-regionen. The Gang of Four, vinmakarna Marcel Lapierre, Jean Foillard, Charly Thevenet och Guy Breton ville återgå till en tillverkning som man gjorde vin på förr i tiden och de började sortera bort bekämpningsmedel och syntetiska kemikalier. De var starkt influerade av två oenologer Jules Chauvet och Jacques Neauport som starkt förespråkade att göra viner med färre tillsatser.

Gradvis har biodynamisk vinodling spritt sig, om än i maka takt, förts till andra regioner i Frankrike men numera även till resten av världens vinländer, både i den nya och den gamla vinvärlden.

Smakar naturvin bättre?

Den internationelle kände vinproducenten i Languedoc-Roussillon, Gérard Bertrand, hävdar bestämt att dricka biodynamiskt vin definitivt gör skillnad på smak, upplevelse samtidigt som vi värnar om miljön.

Vi har provat 10 viner klassade biodynamiska eller naturviner ur Systemets sortiment och som har fått fin internationell kritik. Genomgående tyckte vi om samtlga viner och valde ut 2 viner som fick 5 poäng, ett rött vin och ett rosévin.

Naturvin box

Medianiles Tempranillo Roble Ecológico 2021 | Nr 74232   

I 3 x 3-liters box finns detta populära, röda mycket goda Tempranillo som kommer från det biodynamiska kooperativet Bodegas El Progreso i spanska Kastilien-La Mancha och där har den funnits sedan 1917.

3 boxar ingår i paketet som beställs på Systembolaget. Vinet är utan pesticider och vegancertifierat.

Detta vin är ett torrt vin med typisk spansk avstamp dock med mjuka tanniner men fylligt, friskt med en något vild känsla som känns spännande. Här smak man en fin röd fruktkompott med mogen, kryddig smak med lite fatkaraktär, inslag av plommon körsbär och blåbär. Allt toppas sedan av kryddor som mynta, muskot och svartpeppar.

Eftersom vinet bara är lagrat 3 månader på ekfat, så smakar man ett friskt, stadigt vin med god stamina och stilig karaktär med endast diskreta, lena tanniner som balanseras fint med frukten vilket gör vinet generöst och perfekt som matvin. Mycket gott!

Meinklang Prosa 2021 | Nr 74015

naturvin Meinklang

Detta genomgoda rosévin kommer från familjevingården Meinklang och familjen Michlits i österrikiska Burgenland. Österrike ligger längt framme när det gäller biodynamiska vingårdar och på Systemet finns både rött, vitt och rosé med etikett Mainklang. Vinet är utan pesticider och certifierat veganskt.

Detta genomgoda rosévin kommer från familjevingården Meinklang och familjen Michlits i österrikiska Burgenland. Österrike ligger längt framme när det gäller biodynamiska vingårdar och på Systemet finns både rött, vitt och rosé med etikett Mainklang.

Druvan i detta vin är Pinot Noir, men utan att skalen legat särskilt länge i musten. Många beskriver vinet som mousserande men vi tycker snarare att det är en häftigt pärlande och lättdrucken rosé med välbalanserad syra och vi smakar ljusrosa hallon, persika och vinbärsblad med örtkryddor som lutar åt det provencalska hållet. Dofter av geléhallon med lite citrus med en ren och torr finish.

Detta är ett piggt vin som självklart inte är lagrat på annat sätt än i ståltankar vilket gör vinet oerhört mineraliskt med en mycket fräsch syra. Detta är en lätt rosé på bara 10,5%.

Frågor och svar

Finns det sulfiter i naturvin?

Ja, skillnaden är att det inte tillsätts sulfiter som i vanligt vin. De enda närvarande sulfiter är de naturligt förekommande.

Vad är ett låg-interventions-vin?

På engelska low-intervention-wines betyder att naturvin produceras genom minimalt ingripande från vinmakaren, det är ekologiskt eller biodynamiskt och ska inte innehålla tillsatser som kommersiell jäst, sulfiter och socker.

Kan man göra vin utan kemikalier?

Ja, genom att odla och plocka druvor för hand, druvor som inte är besprutade med bekämpningsmedel eller herbicider och genom naturlig jäsning men med så lite inverkan från vinmakaren som möjligt. Vinet sköter sig mycket självt.

Vilka viner är mest naturliga?

Förr var det så att man köpte naturviner från Jura och Frankrike som var kända naturliga vinproducerande områden, men idag kan de komma från alla länder.

Varför är naturvin så dyrt?

Inte alla är det, de finns i olika prisklasser. Vi pratar småskalighet här, ingen större industriell avkastning med ibland mindre kända druvsorter, om kan göra att priset åker upp något.

Läs mer om biodynamiska viner:

Bordeaux skär ner på bekämpningsmedel

Naturvin på frammarsch – intervju med Rudolf Sillén

Ekologiskt, biodynamiskt eller naturvin?

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy