Hem » Vin Fakta » Ärligt och gott – på Gunnebo är naturviner det självklara valet
Vin Fakta

Ärligt och gott – på Gunnebo är naturviner det självklara valet

slottfront - Vinjournalen.se
matovin - Vinjournalen.se
Foto: Lina Ikse

För att hylla viner utan onödiga tillsatser bjuder Gunnebo Kaffehus och Krogs köksmästare Patrik Sewerin in till en halvdags workshop med mat och vin i fokus. Dagen bjuder på provsmakning av mat och vin samt ett unikt tillfälle att möta vinexperten Pontus Elofsson, fd chefssommelier på Noma i Köpenhamn.

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal strax utanför Göteborg och är en av Sveriges främsta 1700-talsmiljöer och ett av Göteborgsregionens mest populära besöksmål med slott, butik, turistbyrå, ekologiska trädgårdar, kaffehus och krog samt en omfattande evenemangsverksamhet året om.

Slottet byggdes som sommarvilla åt den mycket förmögne köpmannen John Hall och stod färdigt 1796.

Under de senaste åren har intresset för naturviner ökat markant. På Gunnebo Kaffehus och Krog serveras sedan mer än ett år tillbaka endast naturviner.

– På Gunnebo arbetar vi med ett kretsloppstänk i allt vi gör. Vi försöker att använda så rena råvaror som möjligt, både i mat och i dryck, och på så sätt framhäva det ekologiska och säsongsbetonade mathantverket”, säger Patrik Sewerin, köksmästare på Gunnebo Kaffehus och Krog.

Tankarna på att bjuda in till en Mat & Vin-dag på Gunnebo har funnits länge, enligt Patrik. Tillsammans med sin kollega och dryckesansvarige Jonas Heimbrand har Patrik nu utformat workshopen ”Grönt!” – en dag där mat och vin får stå i centrum”. Deltagarna kommer att få lära sig mer om vin och prova olika sorters minimalistiska viner. Efter en rundvandring i Gunnebos köksträdgårdar avnjuts en middag komponerad utifrån vad som växer i trädgårdarna för tillfället.
– Workshopen passar såväl nybörjare som de med förkunskaper. Det viktiga är ett stort intresse för vin och en nyfikenhet för att prova nytt. Vi vill göra fler medvetna om att vin är så fantastiskt mycket mer än bara en måltidsdryck.

Under dagen får även deltagarna en unik chans att möta vinexperten Pontus Elofsson. Med sin bakgrund som före detta chefssommelier på Noma och känd som den som byggde upp Nomas vinfilosofi, är han en tongivande profil på den internationella restaurangscenen. Idag arbetar Pontus med att importera minimalistiska viner på Rosforth & Rosforth och sägs vara den som har öppnat upp för denna typ av viner i krogvärlden.
– Vi är otroligt stolta över att kunna välkomna Pontus till Gunnebo. Han har erfarenhet från några av världens främsta restauranger och har stor kunskap om vin. Det kommer bli en spännande dag med många nya intryck och matnyttig kunskap, hälsar Patrik.

Frågor och svar:

Vad är naturviner och varför har intresset för dem ökat?

Naturviner är viner utan onödiga tillsatser och intresset för dem har ökat på grund av ett ökat fokus på ekologiskt och säsongsbetonat mathantverk.

Varför serverar Gunnebo Kaffehus och Krog endast naturviner?

På Gunnebo arbetar man med ett kretsloppstänk och försöker använda så rena råvaror som möjligt, både i mat och dryck, för att framhäva det ekologiska och säsongsbetonade mathantverket.

Vad är “Grönt!” och vad innebär workshopen?

“Grönt!” är en Mat & Vin-dag på Gunnebo där mat och vin står i centrum. Workshopen innebär att deltagarna får lära sig mer om vin och prova olika sorters minimalistiska viner. Efter en rundvandring i Gunnebos köksträdgårdar avnjuts en middag komponerad utifrån vad som växer i trädgårdarna för tillfället.

Vem är Pontus Elofsson och vad är hans koppling till workshopen?

Pontus Elofsson är en vinexpert med bakgrund som före detta chefssommelier på Noma och känd som den som byggde upp Nomas vinfilosofi. Han arbetar idag med att importera minimalistiska viner på Rosforth & Rosforth och är en tongivande profil på den internationella restaurangscenen. Han är en av föreläsarna på workshopen.

Vem passar workshopen för och vad är syftet med den?

Workshopen passar både nybörjare och de med förkunskaper, men det viktiga är ett stort intresse för vin och en nyfikenhet för att prova nytt. Syftet med workshopen är att göra fler medvetna om att vin är så mycket mer än bara en måltidsdryck och att lära deltagarna mer om minimalistiska viner och ekologiskt mathantverk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.