Hem » Vin Fakta » Hur Moldaviens viner blir vinnande koncept för barnen

Hur Moldaviens viner blir vinnande koncept för barnen

Moldaviska Vindagen 2017 i Stockholm

Vinexperterna Hugh Johnson och Jancis Robinson skrev i sin bok World Atlas of Wine så här om Moldavien:  “Som ett vinproducerande land har Moldavien endast fördelar: det ligger på samma breddgrad som Bourgogne och har en både varierad och vinvänlig typografi och ett fint tempererat och kontinentalt klimat på grund av närheten till Svarta Havet.”

Lite historia …

Lilla landet Moldavien ligger i sydöstra Europa, mellan Ukraina och Rumänien och tittar man på kartan så är Moldavien beläget vid 46-47˚ latitud, precis som många av våra kända vingårdar i exempelvis Frankrike. Det råder ingen tvekan om att Moldavien har ett bra utgångsläge för att framställa viner av goda druvor. Precis som i Transsylvanien, som vi skrivit om tidigare, så är Moldavien ett vinland med lång tradition och ett bördigt land med en jordmån som är mycket lämpad för att odla vindruvor.

Det sägs att de första vinstockarna planterades här ca 7000 år f.Kr. Idag finns det 112 000 hektar vingård planterade i landet och man kan undra om det finns plats att plantera något annat. Moldavien är nämligen endast totalt 33 851 km² stort och har en brokig historia med flertalet invasioner av mongoler och ryssar. 1991 förklarade sig Moldavien självständigt från Sovjet.

Moldaviens druvor

På låga kullar med soliga platåer och slätter odlas c:a 30 olika druvsorter i fyra olika vinregioner

  • Valul Lui Traian (sydväst delen)
  • Stefan Voda (sydvästra delen)
  • Codru (centralt)
  • Balti (norra delen)

73 procent av druvorna som odlas europeiska druvor som vi känner igen exempelvis vitis vinifiera som bland annat Sauvignon Blanc Chardonnay.  Här finns, precis som i Georgien, en mångfald av druvor. C:a 10 procent är lokala druvor som Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra och resterande druvor är kaukasiska.

JanOlof Nordström, High Coast Wine

Hur fotbollar blev till vin

High Coast Wine AB importerar Moldaviska viner till Sverige. JanOlof Nordström, en av tre ägare till importören High Coast Wine berättar:

– Fram till 2006 exporterade nämligen Moldavien 60 % av sina viner till den ryska marknaden, men nu börjar vi i Sverige och resten av Europa verkligen få upp ögonen för Moldaviska viner. Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och som så ofta är det barnen som drabbas hårdast.

– Vår import startar egentligen i Ullånger, när några av de Moldaviska fotbollsspelarna i Höga kusten fotboll hjälpte till på en fotbollsskola för barn. Genom laget lärde vi känna det fattiga Moldavien lite bättre. Där hade inte fotbollsföreningarna råd med lagtröjor, bollar och så vidare. Kort sagt så blev det hela ett projekt där vi åkte ner till Moldavien med 100 bollar, skänkta av Svenska Fotbollsförbundet.

De svenska vinentusiasterna upptäckte då att många barn egentligen befann sig utan uppsikt eftersom föräldrarna var tvungna att ta jobb på annat håll och i andra länder. Detta lägger grunden för kriminalitet och trafficking. Då är intresset för fotboll något som verkar kunna positivt engagera barnen. Då föddes idén till ett win-win koncept!

– Om vi tar hem viner från några av världens bästa vingårdar så skulle vi kunna skänka 5 kr/flaska till förmån för barn och ungdomar i Moldavien i samarbete med svenska ambassaden och till de fotbollsföreningar som jobbar med barn. Vår vinimport blir ett vinnande koncept för barnen därnere, detta är vårt incitament!

Nyligen, på Moldaviska Vindagen 2017, fanns det ett flertal viner från olika kvalitetsvingårdar i Moldavien som var väl värda att prova, exempelvis från de fem vingårdarna

  • Chateau de Purcari
  • Cricova
  • Et Cetera
  • Chateau Vartely
  • Bostavan

Vintipset – ett gott rödvin från Moldavien

Negru de Purcari | Årgång 2012 | Druvor: Cabernet-Sauvignon, Saperavi, 5% Rara Neagră | art.nr 71427 | 296 kr

Cabernet-Sauvignon är till 70% den huvudsakliga druvan i framställningen av detta torra och läckra rödvin Negru de Purcari från vingården Chateau de Purcari bredvid byn med samma namn och med anor från 1827. Detta vin är torrt och tydligt smakrikt, balanserat med lena tanniner. Man ser en tilldragande djup rubinröd färg och här harmoniserar intensiva dofter av mogna mörkröda frukter med örter och lite saffran. Smaken är välutvecklad av solmogna plommon och fikon. Ett vin med fin kropp och lång och trevlig eftersmak!

På vingården Chateau de Purcari skördas druvorna för hand och trots att detta är en fullt modern vingård så producerar man vinerna efter gamla traditioner och modeller. Vingården har fått en rad internationella utmärkelser bland annat i International Wine Contest i Bukarest, i Mundus Vini i Tyskland, Winefest Calgary i Kanada, London Decanter och ny senast i Challenge International du Vin i Bordeaux. Och om rätt ska vara rätt så är även deras andra viner helt outstanding, bland annat rosévinet Rosé de Purcari (72881) som också är ett mycket gott vin som är väl värt att prova.

Se en kort film om vad folk tycker om Moldaviska viner!

Frågor och svar:

Vilka fördelar har Moldavien som vinproducerande land?

Moldavien har en varierad och vinvänlig typografi, ett fint tempererat och kontinentalt klimat på grund av närheten till Svarta Havet, samt ligger på samma breddgrad som Bourgogne.

Hur länge har vinstockar odlats i Moldavien?

Vinstockar har odlats i Moldavien i ca 7000 år f.Kr.

Vilka druvsorter odlas i Moldavien?

Det odlas c:a 30 olika druvsorter i Moldavien, varav 73% är europeiska druvor som exempelvis Sauvignon Blanc och Chardonnay, 10% är lokala druvor som Feteasca Alba och Feteasca Regala, och resterande är kaukasiska druvor.

Varför började High Coast Wine importera Moldaviska viner till Sverige?

High Coast Wine började importera Moldaviska viner till Sverige för att de upptäckte att många barn i Moldavien befann sig utan uppsikt och var i riskzonen för kriminalitet och trafficking. Genom att skänka en del av vinförsäljningen till förmån för barn och ungdomar i Moldavien ville de skapa ett win-win koncept.

Vilket vin från Moldavien rekommenderas?

Ett rekommenderat vin från Moldavien är Negru de Purcari, ett torrt och läckert rödvin från vingården Chateau de Purcari. Det är tillverkat av Cabernet-Sauvignon, Saperavi och Rara Neagra druvor och har en välutvecklad smak av solmogna plommon och fikon.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.