Transsylvanien – ett vinland med lång tradition
I norra delen av Rumänien och omgivet av flera kända vindistrikt ligger Transsylvaniens bördiga och sluttande platå av vinstockar på 14.000 hektar. Här framställs fantastiska viner med en smak och arom som är originella för distriktet. Det du kanske inte visste är att Rumänien som vinland är att det
- är den 5: e vinproducenten i Europa och satsar framförallt på prisvärda viner
- är ett vinland med rika historiska och kulturella traditioner
- har 8 vindistrikt, däribland Transsylvanien
- har en av de äldsta vintraditionerna i världen med 600 år gamla anor
Vinodling har alltid varit gynnsamt i Transsylvanien men här finns ännu bara sluttningar som väntar på att täckas med vinstockar. Historien om vinframställning i Transsylvanien kan dateras långt tillbaka till en tid, då alla små gårdar hade sin egna lilla vingård och sina vinstockar. Många familjer odlade eget vin. När kommunisterna kom till makten, konfiskerades de flesta privata vingårdarna och vintillverkningen kom till ett abrupt slut, inte enbart i Transsylvanien utan i hela Rumänien. Men när ekonomin vände, 1989, började man satsa på att bygga ut vinindustrin igen.
Den rumänska vinindustrin är till stor del influerad av traktens druvor men även av länderna omkring, inte minst av Tyskland. Druvorna som idag växer i Transsylvanien kan delas upp i både inhemska och importerade druvor. De vanligaste är Feteasca Alba (en druva som har funnits i 2000 år) och Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Sauvignon, rosa Traminer, Riesling och Neuburger.
Det finns fem vingårdar i Transsylvanien:
- Târnave
- Alba
- Sebeş-Apold
- Aiud
- Lechinţa
Idag görs både röda, vita och mousserande viner samt dessertviner. Om du vill prova den inhemska druvan Feteasca Regala så kan du hitta La Revedere (nr 2625) i Systembolagets ordinarie sortimentet för 57 kr. Det är ett lätt, mycket blekt gult vin som är lite sött med smak av äpplen och mandel.