Hem » Vin Fakta » Hälsa på i vinlandet Rumänien!

Hälsa på i vinlandet Rumänien!

Rumänien - omslagsbild vinfat

Rumänien – landet, folket och kulturen är synonymt med vin! Här har man odlat och med glädje druckit vin i mer än 6000 år.


Rumänien är den femte största vinproducenten inom EU, näst efter Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland. Den totala vinodlingsrealen är 182,6 tusen hektar. 2018 producerade man 5,2 miljoner hektoliter vin. Men det var först efter Sovjetockupationen 2001, som man kunde få styra tillbaka sin vinproduktion från kvantitet mot kvalitet. Prisvärda viner gör man än idag och de blir alltmer populärare även utanför Rumänien.

2019 exporterades 233,5 tusen hektoliter rumänska viner till ett värde av 30,9 miljoner Euro främst till Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Kina och Spanien, något mindre mängder till USA, Italien, Polen, Japan och Estland.

Rumänien - karta över landet
Karta © APEV Romania

Regioner och druvor

Det finns ett flertal stora vinregioner som exporterar viner. Varje region har flera kända underdistrikt som Dealul Mare, Murfatlar och Cotnari, för att nämna några.

De övergripande vinregionerna är:

  • Moldavien
  • Transsylvanien
  • Muntenia–Oltenia 
  • Dobrogea
  • Banat
  • Crişana–Maramures
  • Donauterrasserna

Rumänien ligger mellan Centraleuropa och sydöstra Europa och här producerar man bred portfölj av inhemska och internationella röda och vita viner av många gamla, lokala druvsorter, några har till och med funnits i 2000 år! De vanligaste är de olika sorterna av druvan Feteasca. Där finns till exempel gröna Feteasca Albă och Fetească Regală för torra/halvtorr vita viner tillsammans med Crâmpoșie. De rumänska vita vinerna har en utpräglad hög syra och en frisk fruktighet.

Även för att göra röda viner används även en blå Feteasca-druva, Feteasca Neagră. Det blir djupt röda, fruktiga och rikt smakfulla torra, halvtorra och söta viner. Andra aromatiska och lokala druvor som är populära är exempelvis Tămâioasa Românească och Busuioacă de Bohotin.

Internationella druvor som man också odlar är bland annat för vita viner Muscat, Pinot Gris, Traminer, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay och för röda viner förutom de inhemska Băbească Neagră, Fetească Neagră, och Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon rätt så flitigt.

Rumänien - rostfria tankar med vin
Bland moderna vingårdar – foto © APEV Romania

Rumänien har fått lite av varje kultur!

De slaviska influenserna kommer förmodligen från grannarna Ukraina och Bulgarien, men man kan höra av namnet ’Romania’ att det också fanns romerskt inflytande som går tillbaka till det första århundradet e.Kr. och kejsaren Trajan. Så det kanske inte är så konstigt att vinet har spelat en viktig roll i rumänsk kultur. 

Det finns 2 korta filmer som fantastiskt bra speglar vinet, livet och kulturen i Rumänien. Man provar viner och pratar med vinmakare.

se andra hälften av filmen.


Visst får man lust att besöka detta härliga vinland?

Turist i Rumänien

Prisvärda Rumänien lockar förstås med sitt milda klimat, den slaviska kulturen, gästfriheten som man träffar överallt, den goda maten och inte minst för att smaka på de fantastiska vinerna. Det finns ett brett utbud av aktiviteter och arrangemang på vingårdarna. Det blir ofta mycket personliga och familjära besök.

Behöver du mer tips eller råd om aktiviteter och om vilka vingårdar att besöka? Besök först sidan WineTourism! Få tips och råd om gemytliga vingårdar och provningar, priser och boenden för den bästa möjliga upplevelsen i Rumänien. Du kan boka allt smidigt direkt på webben.

Rumänien - traditionell mat och vin

APEV Romania – en stark producentförening

APEV Romania är vinexportörernas och producenternas förening i Rumänien som bildades 2001. Medlemmarna står för ca 70% av den totala rumänska vinexporten och ungefär för lika mycket på den inhemska marknaden. Här samlar man all information och alla nyheter om vinindustri och vinerna, agerar mellan myndigheter och medlemmar, initierar forskningsrapporter och analyser, man marknadsför och är en kontaktlänk till internationella vinföreningar.

Rumänien - Gabriel Roceanu

We ask Gabriel Roceanu, Vice-President of the Wine Exporters ’and Producers’ Organization, APEV Romania.

Varför ska folk besöka Rumäniens vinregioner?

– Varje enskild vinregion i Rumänien har viner med en unik och specifika smakprofil för just det området. Alla variationer i geografiskt läge, olika odlingar, jordar och det fina klimatet ger en rik mångfald. Den rumänska befolkningen har historiskt en oro för att odla druvor och producera viner, men nu utvecklar rumänska vinodlare en ny passion för kvalitetsdrivna viner.

Vilka vindistrikt i Rumänien rekommenderar du att besöka?

– Rumänien är ett ganska stort land. Anländer man först till Bukarest så kan man välja att besöka Dealul Mare-området som ligger cirka 70 km norr om Bukarest och där finns det många vingårdar att besöka. Fortsätt sedan ca 60 km nordöst till  vingårdarna i Vrancea, de har en mångfald av druvor att årova. I västra delen av landet kan man ta en rundtur kring området Recas i närheten av staden Timisoara och flygplatsen.

– I Transylvanien finns de berömda vinodlingarna i Jidvei och kring kullarna i mellersta Transylvanien har du moderna vingårdar med sina fantastiska vita viner. Och i södra Rumänien finns vinregionen Oltenia, varmt och soligt på sommaren. De röda vinerna som produceras här har fått mycket uppmärksamhet för smak, struktur och intensitet. Vill man sedan besöka Moldavien, så har vi trevliga vingårdar nära staden Lasi, exempelvis i Cotnari på platån och som hör till IGT Dealurile Modovei.

Vilka 3 saker gör Rumäniens vinregioner unika?

– Vi har en varierande terroir som ger så många spännande viner med unika dofter och smaker, även samma druva kan ge unika strukturer och profiler, även när vinerna kommer från samma vinregion. 

– De lokala druvorna i varje enskild vinregion skiljer sig också distinkt i arom och smak, speciellt den intensiva, täta och fylliga smakupplevelsen och strukturen i de röda vinerna. Alla druvor frodas på en mycket rik jordmån, edera på singeljord eller en kombination av lera, humus, grus och kalksten.


Läs mer om slaviska vininfluenser:

Dela med sig:

Frågor och svar:

Hur länge har man odlat och druckit vin i Rumänien?

Man har odlat och druckit vin i Rumänien i mer än 6000 år.

Vilken plats intar Rumänien som vinproducent inom EU?

Rumänien är den femte största vinproducenten inom EU, efter Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används i rumänska viner?

De vanligaste druvsorterna i rumänska viner är olika sorter av druvan Feteasca, både gröna och blå. Andra populära druvor inkluderar Tămâioasa Românească, Busuioacă de Bohotin, Muscat, Pinot Gris, Traminer, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Vilka länder exporterar mest rumänska viner?

De länder som främst importerar rumänska viner är Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Kina och Spanien. Mindre mängder exporteras även till USA, Italien, Polen, Japan och Estland.

Vilka vinregioner i Rumänien rekommenderas att besöka?

Några rekommenderade vinregioner att besöka i Rumänien är Dealul Mare, Murfatlar, Cotnari, Vrancea, Recas, Jidvei, Transylvanien, Oltenia och Moldavien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.