Vinjournalen har varit 2 veckor i Ungern och provat en del mycket goda viner och några inte så goda viner. För att njuta av och prova några goda ungerska viner, måste man besöka landet och inte leta bland det smala utbudet Systembolaget.

Först vill jag säga att det är en stor skam att Ungerns vinkultur generellt hos oss i Sverige men även internationellt fortfarande mest verkar vara kända för det sitt röda ”ungerska tjurblod” vinet Egri Bikavér, som på 70-talet blev populärt allt i allo vin, inte särskilt gott, mycket strävt rödtjut, men på den tiden ändå verkade vara den enda ungerska vinstilen som gick att få tag på. Man producerade billiga viner och stor volym och kanske berodde det på att kommunistiska sovjetregimen av egenintresse värnade om att behålla det oenologiska arvet och vinkulturen i Ungern. Generationer gamla familjevingårdar i Tokaj beslagtogs av staten. Man behöll de goda vinerna och exporterade de andra.

Det är 30 år sedan Ungern började sin frigörelse men det var inte förrän på mitten 90-talet som de sista sovjetiska soldaterna lämnade Budapest. Självklart tar det tid för att land att vakna ut sin dvala, bygga upp ett fungerande samhälle, laga kulhålen i husen och titta på hur man kan få ett ekonomiskt fotfäste i resten av välden. Detta gällde även vinindustrin.

Ungern - en flaska rött vin

Vinhistoria över 2000 år

Ungerns viner har alltid uttryckt en nationell stolthet som man sällan skådar någonstans och man har en vintradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. I Ungern började man redan göra vin för 2000 år sedan och var redan på medeltiden en stor vinexportör, när Europas adel fik smak för det söta Tokajvinet.

Ungerska viner i Sverige är något av en sorglig historia, lite överraskande har Ungern faktiskt 22 vinregioner, producerar ett enormt utbud av härliga druvor som är odlade och uppväxta här. Man börjar återupptäcka och modernisera sina vinregioner och väcka gamla läckra druvsorter till liv.

Ungern verkar äntligen vara på gång när det gäller att få internationellt gehör för sina viner. Vi tror även att Systembolaget börjar bli något mer lyhörda.

Ungerns vinproduktion håller idag en modern takt och en ny generation unga vinmakare har nu tagit över vingårdarna. Många behåller sitt traditionella vintänk och sin vinstilar och rör sig även mot naturliga och organiska produktionsmetoder.  

Viner som vi blev imponerade av

Vinregionerna är ofta koncentrerade på en eller några fler druvor. Dels så hittade vi ganska många viner av traditionella franska druvor som faktiskt var mycket goda, andra viner hade en mer lokal flärd. Några exempel är Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon från exempelvis regionerna Sapron, Villány och Eger.

Regionen Sapron bjuder även på viner av druvan Kékfrankos och vi ska inte glömma det berömda Aszú från Tokaj.

Ungern - Tokaj vin och mögelost

Ungerska Tokaj-viner

Tokaj är förstås en region i särklass och charmar alla med smak för det fina livet och de goda vinerna sedan flera hundra år. Regionen har en perfekt blandning av utsökt terroir, lågavkastande druvor av mycket god kvalitet och tillika unika produktionsmetoder som är både tidskrävande och känsliga.

Tokaji Aszú är kanske det mest kända söta dessertvinet som har en mycket fin balans mellan det söta och den fräscha syran.  Här angrips druvan av svampen Botrytis som växer på de helt mogna druvorna för att sedan få torka ut under sedan varma sommarsolen. Druvorna krymper och frukten blir intensivt söt för att kunna tillverka de söta karakteristiska Tokaj-vinerna som Ungern är så kända för.

Lokala och klassiska druvor  

Ungern - vita druvor Riesling

Det finns flera lokala druvor att smaka på. De kan vara svåra att uttala men de är mycket goda.

Ezerjó, Irsai Oliver, Cserszegi füszeres och Hárslevelü är några där man behöver jobba lite extra på uttalet om man vill beställa in. Men det lönar sig!

Furmint skapar fina och torra viner av en ren stil som är karaktäristisk för Ungern med toner av honung, torkade aprikoser, rosmarin, citrusoljor och fin ek.

Grüner Veltliner och Riesling är också populära vita viner som finns i alla restauranger och är mycker fräscha och läckra.

Vad finns mer att se?

I Budapest hittar man intressanta och mysiga vinbarer med ett stort utbud av viner från lokala vingårdar och med lokala druvor. Några av dessa vinbarer har specialiserat sig i smaken, som exempelvis DiVino som är en vinbar med fokus på moderna viner och den nya generationens vinmakare eller Maligán som både är en restaurang och en vinbutik med ett fantastiskt urval av ungerska viner. Generellt kan man säga att vinlistan och nivån på utbudet av viner håller en ganska hög nivå på nästan alla restauranger.

Ungern - vinbar DiVino i Budapest

Ungern är också ett ganska kompakt land med ett fantastiskt bra kommunalt transportsystem av tåg som kan ta en till olika regioner på nolltid. I Budapest finns tre tågstationer och från dessa går det tåg i alla riktningar och till alla vinregioner.

Precis som i Budapest: här finns tunnelbana, spårvagnar och bussar och man hittar på ett enkelt sätt till alla vinfestivaler som faktiskt går av stapeln hela året runt. Staden är perfekt för att prova vin och om man inte är äventyrslysten så kan man bara stanna här och prova allsköns viner. På Budapest Wine Festival, som hålls varje september på Buda Castle Hill, på Buda-sidan av staden, samlas de bästa vinproducenterna i Ungern och här kan man prova – och köpa – runt 500 olika viner från alla vinregioner i Ungern. Spännande att besöka är också Magyar Borok Háza, det ungerska vinhuset som ligger i närheten och där det finns cirka 700 viner att prova. Man får ett glas i handen och sedan är man set to go!

.

.

Mer om Ungern:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy