Vi rekommenderar att prova det fräscha och prisvärda Eger Kékfrankos Merlot  2015 tillsammans med en Paprikás, en mustig paprikagryta som är så traditionell i Ungern.

Ungerns vinindustri blommar upp!

Att producera kvalitetsvin har länge varit en tradition i Ungern, men man glömmer gärna bort att Ungerns vinindustri faktiskt också fått lida en hel del. De ungerska vinstockarna har stundom haft kraftiga attacker av den fruktade vinlusen, landet har också gått igenom två världskrig, kommunisttiden har satt sina spår ända fram till 90-talet, då landets vinodlare åter fick producera gott vin. De senaste decennierna har vinindustrin moderniserats, alltfler privata vingårdar tillkommer, även kooperativ och fler producenter satsa på nischade kvalitetsviner. En av de vingårdarna om startade tidigt på 90-talet är Kiss és Társia Kft som grundades av László Kiss 1991.

Vindistriktet Eger

I Ungern finns 22 vindistrikt som kan delas in i några stora vinregioner: Eger, Tokaj-Hegyalja, Villány, Szekszárd, Badacsony och Etyek-Buda. Eger i norra Ungern och här har man rykte om sig att göra verkligt goda kvalitetsviner som även är prisvärda. Inte så förvånande, kanske, då klimatet är kontinentalt, torrt med måttlig värme vilket bidrar till bra förutsättningar för druvodlingar.  Läs mer om några vanliga ungerska druvor här.

Druvorna

Eger Kékfrankos Merlot är inget undantag. Detta vin har en sammansättning av främst 2 härliga druvor som odlas i Ungern: Kekfrankos (60%) och Merlot (40%).  Kékfrankos, som uttalas keek-frank-osh, är den populäraste och mångsidigaste blå druvan i Ungern. Det är egentligen samma druva som i Österrike Blaufränkisch och i Tyskland Lemberger.  Druvan Merlot känner vi igen från Bordeauxvinerna.

Smaken

Eger Kékfrankos Merlot är är ett fantastiskt gott vin där 40 % av vinet har lagrats på ungerska ekfat under 6 månader och man har fått fram ett elegant, fylligt, bra balanserat med hög syra, så typisk för druvan Kékfrankos. Druvan Merlot bidrar sedan till att vinet får sin ljuva lenhet. Samtidigt är detta ett frist rödvin med en generös fruktkompott av mörka bär och svarta körsbär med toner av nejlikor och lakrits.

Omdöme

“Ett smakrikt och mycket prisvärt middagsvin!”

  • Område: Ungern, Eger
  • Producent: Kiss és Társia Kft
  • Druvor: Kekfrankos och Merlot
  • Art nr: 2722
  • Pris: 70 kr

 

Paprikás – när ungersk husmanskost är som bäst

Ett långkok och traditionell ungersk husmanskost är Paprikás en gryta som kan innehålla exempelvis korv, kött, kyckling eller kanin men framförallt ungersk paprika som är lite starkare än den vi känner till här hemma. Paprikás-grytorna är mycket mustiga och populära grytor i det ungerska lantköket. Den här grytan gör vi med kött och stark korv.  För att balansera kryddan använder man oftast en klick gräddfil eller créme fraîche, både i grytan och/eller som garnering. Vi har lagt på lite rå eller snabbstekt tofu. Tillaga allt i en och samma gryta, så blir det enkelt.

Du behöver

  • 1 paket grytbitar (sådär 400-500 g)
  • 300 g stark korv, exempelvis chorizo
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lök
  • 2-3 smala vårlökar
  • 2 vitlökar
  • 2 röda eller gula paprikor
  • Några dl gräddfil
  • Kryddor: ½-1 tsk av respektive kumminfrö, starkt paprikapulver, timjan samt peppar och salt

Skala och tärna löken. Hacka vitlöken och skiva vårlökarna.  Tärna paprikor (om du vi kan du kärna ur först, men behöver inte). I grytan bryner du köttet i olivolja och lägger i paprikan och alla lökar. Låt fräsa i några minuter innan du tillsätter de krossade tomaterna. Krydda på med samtliga kryddor efter behag samt salta och peppra. Sänk värmen och låt småkoka i en timme. Skiva chrizokorvarna och stek på dessa lite i en stekpanna med lite salt och peppar. Lägg in korven i grytan och koka ihop allt ytterligare 20 minuter. Känn när köttet är mört. I slutet blandas 1 dl lite drygt gräddfil i grytan. Rör om allt, topps med en klick gräddfil eller snabbstekt tofu som vi gjort här. Servera grytan med ris eller potatis.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy