Liten ungersk druvordlista

Vinlandet Ungern är känt för sina prisvärda och härliga vita och röda viner och börjar nu även satsa på alltmer kvalitativa viner.

Man har en hel del goda inhemska druvor och vill man få en bra överblick över de druvor som odlas inom vinproduktionen, så verkar det nästan som att man behöver förstå ungerska. Här har man nämligen ungerska namn på de vanliga druvorna. Ytterst få har fått behålla sina franska namn. Exempelvis Chardonnay, Muskat, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot eller Zweigelt heter samma. Men det finns otroligt många olika druvsorter i Ungern,  så här är en liten lathund över några av de mest populära ungerska druvorna som odlas där och vilka likheter de har med andra mer typiska druvor.

Några gröna druvor:

Furmint – heter Österrike för Mosler eller Zapfner och används både i torra och söta viner

Szürkebarát – vi känner igen den som Pinot Gris eller Pinot Grigio

Traminer – Gewurztraminer

Zöldveltelini – heter även Grüner Veltliner

 

Några blå druvor:

Kékoportó – ungerskt namn för Portugieser

Kékfrankos – heter i Österrike Blaufränkisch och i Tyskland Lemberger.

 

Ungerska druvor i ursprung:

Irsai Oliver – grön, en korsning av druvorna Pozsonyi och Pearl of Csaba

Kéknyelü – grön, ren ungersk druva

Zenit –grön,  korsning av den ungerska Ezerjó och druvan Bouvier

Zéta – grön, blandning av Bouvier och Furmint

Kadarka – mörk blå ungersk druva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •