Hem » Vin Fakta » Det ädla ungerska Tokaj

Det ädla ungerska Tokaj

Tokaj är ett torrt eller sött vitt vin som växer bäst på regionens gamla vulkaniska terroir, en jord som är rik på salt och mineraler. Vinet blev egentligen från början ganska misslyckat eftersom druvorna angreps av röta. Men det gav vinet en säregen smak som ändå snabbt gjorde succé som dessertvin.

Idag tillsätter producenterna ädelröta i form av en svamp. Därefter mäter man sötman i ett mått som heter puttonyos. Det riktigt söta vinet och det mest kända, Tokaji Aszú, motsvarar åtta puttonyos och vinet måste dessutom ha lagrats i minst 24 månader, 18 av dem på ekfat för att få kallas aszú.

Tokaj är en komplex blandning av distinkta druvsorter och tillsatsen av svampen Botrytis Cinerea som ger vinet dess speciella smak. De botrytisangripna vinerna blir sötare allt eftersom och vinets sötma utmärker sig på flasketiketten med antalet puttonyos. Ju högre puttonyos, desto högre vinets restsocker.
Några sorter är:

  • tokaji szamorodni (söt eller torr)
  • tokaji forditás (liten sötma)
  • tokaji máslás (sött)
  • tokaji aszú (sötare)
  • tokaji aszú-esszencia (väldigt sött)
  • nektaren tokaji esszencia (extremt sött)

Som dessertvin kan man jämföra Tokaj med det franska Sauternes. Tokaj är dock fruktigare och kan band annat ha smak av aprikos, kvitten eller ananas. Lägg till lite krydda av ingefära eller muskot så börjar vinets arom ta form.

Även om Tokaj är ett utmärkt dessertvin så kan en torr Tokaji passa förträffligt med kyckling eller fisk, medan en halvtorr fungerar bra med asiatisk mat. Det söta Aszú kan man mycket väl njuta av till en kraftig mögelost, lufttorkad skinka eller varför inte en hummer?

I konkurrensen har Tokaj haft svårt att hävda sig under många år. Men söta viner har ofta det. Sedan 80-talet har man dock satsat på att utveckla vinets kvalitet och vinet har fått en enorm uppsving och erkänns numera världen över, främst av specialiserade vinälskare.

Det finns sex vita druvsorter som används i Tokaj produktionen. En del Tokajviner är gjorda av en blandning av druvorna Furmint, Hárslevel? och Sarga Muskotály, det sistnämndas en typ av muskatdruva.

Frågor och svar om Tokaji

Av vilka druvor produceras tokaji?

Vinerna produceras framför allt på de inhämska gröna druvorna furmint, hárslevelü, ezerjó, leányka och olaszrizling.

Hur länge håller ett tokaj vin?

Dessa viner är utmärkta att lagra. Tokajer hållbarhet under perfekta förhållanden kan vara i decennier och de bästa tokajer vinerna vara lagringsbara i 50 år eller mer.

Hur smakar ett tokaji dessertvin?

Tokaj är ett fruktigt dessertvin som kan ha smak av aprikos, kvitten eller ananas och kryddiga toner av ingefära eller muskot.

Var ifrån kommer tokai vin?

Tokajer kommer ifrån regionen med samma namn i norra delen av Ungern. Distriktet Tokaj har producerat vin i mer än 300 år och är Ungerns mest välkända vindistrikt.

Hur avnjuter man ett tokaj?

Dessa dessertviner är fantastiska att servera till efterätter men går även bra att servera till huvudrätter. Torra tokajer passar till kyckling och fisk medans halvtorra tokajer passar utmärkt till asiatisk mat. Vinerna bör serveras väl kylda. Tokajer temperatur bör ligga på mellan 6 till 8 grader vid servering för att få ut maximal smakupplevelse.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

  1. Hej! Jag har fått en flaska Tokaji Aszu. Undrar om man kan behålla den öppen med korken på i kylen? Hur länge? Hälsningar Maria.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.