I Georgien: ”Vi har vinet i blodet”

“Our Blood is wine” är en fullkomligt charmig dokumentär om Georgiens vinproduktion efter den sovjetiska eran. Emily Railsback och skapat filmen tillsammans med den prisbelönte sommelieren Jeremy Quinn från Webster Wine Bar i Chicago.

Vinmakaren Soliko Tsaishvii smakar sitt orange vin © Emily Railsback c/o Music Box Films

Filmen skildrar vinlivet på landsbygden i republiken Georgien och filmen undersöker hur vinodlingstraditioner som är mer än 8000 år gamla och som nästan har gått förlorade under Sovjetregimen, ändå lyckats klara sig och hur livet i vingården ser ut idag. Redan så tidigt som 4000 före Kristus hälldes druvsaft i lerkrukor i jordkällare för att det skulle lagras och jäsas under vintern. Än idag använder man denna framställningsmetod med hjälp av lerkärl, viket gjorde att UNESCO lade till denna metod till sin immateriella kulturarvslista.

Lerkärl används för tillverkning, lagring av vin © Emily Railsback c/o Music Box Films

Vinet har i alla tider haft en speciell koppling till konsten, religionen, politiken, kärleken och krigen och kulturen är rik i Georgien. Och kanske är det så att vinet blir bättre av att samhället och människors liv inte alltid får uppleva medgång, utan även motgång?

Idag producerar man matvin samt starkvin i Georgien och mångfalden av druvor som finns är enorm.  Det finns faktiskt över 500 olika sorters druvor, cirka 40 av dessa druvsorter som används i kommersiell vinproduktion.

Filmen ger en inblick i det moderna Georgien av idag och den avslöjar ett invecklat och mycket intressant samhälle som har överlevt regelbunden utländsk invasion och upprepade försök att radera georgisk kultur. Georgien har lyckats återuppliva traditionell vinproduktion där den centrala kraften driver en kraftfull, oberoende och autonom nation för att hitta sin nya identitet.

© Emily Railsback c/o Music Box Films

“Our Blood is Wine” är en dokumentär om historien och traditionerna för georgiskt vin och filmen hade världspremiär i förra veckan i större städer runt om i världen där man vid premiären även serverat traditionella rätter och viner.

Filmen är riktigt intressant eftersom man får en bra inblick i Georgiens mat- och vinkultur och man passade på att slå på stort vid premiären i London genom att servera auberginer i valnötpasta, Khachapuri och traditionellt varmt ostfyllt bröd tillsammans med läckra viner, sång och dans. Det blev en riktig Georgienfestival!

Enklast går du till Amazon.com där filmen finns att köpa

Och här kan du se en trailer

 

Fler artiklar kring Georgien med omnejd

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent:Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol:12 % Vol. %

Pris:95 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna