Hem » Vin Skola » Vad gör en sommelier egentligen?

Vad gör en sommelier egentligen?

Vad gor en sommelier

Sommelieren är inte enbart kompetent när det gäller val av vin. På ett sätt är en sommelier en slags matchmaker mellan mat och vin. Många sommelierer är även riktigt duktiga när det gäller öl, choklad, cider och cigarrer. Vi träffar oftast på sommelieren på en restaurang när det gäller att välja vin till maten, men arbetet för en sommelier har många faser och kan vara oerhört varierat. En duktig sommelier är lyhörd inför kundens behov, kan reglerna kring vin och sprit, har koll på vinkällaren och kan välja ett vin som kompletterar rätterna, servera det och om det är nödvändigt, även dekantera vinet. Men det finns många andra ansvarsfulla moment inom jobbet som sommelier som också är intressanta:

 • Beställa viner och sätta ihop vinlistor för restaurangen och arbeta med viner som bäst kompletterar olika livsmedel
 • Förhandla med leverantörer
 • Underhålla restaurangens vinkällare
 • Utbilda övriga på restaurangen i grundläggande kunskaper om vin
 • Sommelierer reser över hela världen för att provsmaka viner
 • Delta på vin– och restaurangmässor för att hålla sig à jour med de aktuella trenderna inom mat och vin
 • Hålla i provsmakningar för gäster
 • Skriva recensioner om vin
 • I vissa länder kan man äga en egen vinbutik, i Sverige kan man bli vinimportör
 • Kan äga en egen vingård
 • Planera och genomföra vinresor
 • Hålla utbildningar och lära studenter på hotellskolor om vin
 • Skriva artiklar om viner

Det som attraherar om man vill utbilda sig till sommelier, är att om man vill, så kan man ha hela världen som arbetsplats. I vinvärlden finns inga gränser så länge man kan dela sin passion med andra. Sommelier är också en alltmer växande roll i en värld där folk blir mer och mer intresserade av viner.

En annan internationell aspekt är att man dels anordnar nordiska mästerskap i Sommellerie men också internationellt kan tävla i världsmästerskap som bland annat anordnas av föreningen Association de la Sommellerie Internationale (ASI). Dessa mästerskap är mycket prestigefyllda, men har också otroligt tuffa moment och prov som de tävlande måste klara sig igenom. Det är klart man därigenom höjer sin internationella och nationella profil, vilket också många duktiga sommelierer för. Funderar du på en karriär som sommelier, så finns det flera skolor att välja på i Sverige. En del ger akademiska poäng och berättigar till studiestöd, andra är i privat regi. Dessa är godkända av den Svenska Sommelierföreningen:

 • Grythyttan
 • Restaurangakademien
 • Gustibus Wine & Spirit Academy
 • Vinkällan Dryckesutbildningar

Kort sagt, en duktig sommelier kunna göra kundens matupplevelse minnesvärd. Googla ”sommerlierforeningen” om du vill veta mer.

Frågor och svar:

Vad är en sommelier och vad är deras huvudsakliga uppgift?

En sommelier är en expert på vin och andra drycker som kan matcha maten på en restaurang. De kan också ha kunskap om öl, choklad, cider och cigarrer. De är ansvariga för att välja rätt vin till maten och kan också beställa viner, förhandla med leverantörer och underhålla vinkällaren.

Vilka andra ansvarsfulla moment ingår i jobbet som sommelier?

Andra ansvarsfulla moment inkluderar att utbilda övriga på restaurangen i grundläggande kunskaper om vin, resa över hela världen för att provsmaka viner, delta på vin- och restaurangmässor för att hålla sig à jour med de aktuella trenderna inom mat och vin, hålla i provsmakningar för gäster, skriva recensioner om vin, äga en egen vinbutik eller vingård, planera och genomföra vinresor, hålla utbildningar och lära studenter på hotellskolor om vin och skriva artiklar om viner.

Varför är sommelier en alltmer växande roll i en värld där folk blir mer och mer intresserade av viner?

Sommelier är en alltmer växande roll i en värld där folk blir mer och mer intresserade av viner eftersom de kan göra kundens matupplevelse minnesvärd och kan ha hela världen som arbetsplats.

Vilka internationella tävlingar kan sommelierer delta i?

Sommelierer kan delta i internationella tävlingar som anordnas av föreningen Association de la Sommellerie Internationale (ASI).

Vilka skolor i Sverige är godkända av den Svenska Sommelierföreningen?

Skolor som är godkända av den Svenska Sommelierföreningen inkluderar Grythyttan, Restaurangakademien, Gustibus Wine & Spirit Academy och Vinkällan Dryckesutbildningar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.