Mellan Europa och Asien ligger det lilla landet Georgien.  Vi vinälskare har mycket att tacka detta lilla land för eftersom vinet föddes här.  Här har man nämligen haft en vintradition sedan 8000 år och arkeologer påstår att man så tidigt som 4000 före Kristus hällde druvsaft i lerkrukor (Kvevri) i jordkällare för att de skulle lagras och jäsas under vintern. Än idag använder man denna framställningsmetod med hjälp av Kvevri-lerkärl, viket gjorde att UNESCO lade till denna metod till sin immateriella kulturarvslista.

Vinet har i alla tider haft en speciell koppling till konsten, religionen, politiken, kärleken och krigen och kulturen är rik i Georgien. Och kanske är det så att vinet blir bättre av att samhället och människors liv inte alltid får uppleva medgång, utan även motgång?

Idag producerar man vitt och rött vin samt starkvin i Georgien och mångfalden av druvor som finns är är enorm.  Det finns faktiskt över 500 olika sorters druvor, cirka 40 av dessa druvsorter som används i kommersiell vinproduktion. Bland de mest kända regionerna i Georgien där vin odlas och produceras är Kakheti, Kartli, Imereti, Racha-Lechkhumi och Kvemo Svaneti, Adjara och Abchazien.

Här kan du se en kort film om Georgien och hur arkeologerna hittade det 8000 år gamla lerkärlet!

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy