Historisk tillbakablick: vinet föddes i Georgien

Mellan Europa och Asien ligger det lilla landet Georgien.  Vi vinälskare har mycket att tacka detta lilla land för eftersom vinet föddes här.  Här har man nämligen haft en vintradition sedan 8000 år och arkeologer påstår att man så tidigt som 4000 före Kristus hällde druvsaft i lerkrukor (Kvevri) i jordkällare för att de skulle lagras och jäsas under vintern. Än idag använder man denna framställningsmetod med hjälp av Kvevri-lerkärl, viket gjorde att UNESCO lade till denna metod till sin immateriella kulturarvslista.

Vinet har i alla tider haft en speciell koppling till konsten, religionen, politiken, kärleken och krigen och kulturen är rik i Georgien. Och kanske är det så att vinet blir bättre av att samhället och människors liv inte alltid får uppleva medgång, utan även motgång?

Idag producerar man vitt och rött vin samt starkvin i Georgien och mångfalden av druvor som finns är är enorm.  Det finns faktiskt över 500 olika sorters druvor, cirka 40 av dessa druvsorter som används i kommersiell vinproduktion. Bland de mest kända regionerna i Georgien där vin odlas och produceras är Kakheti, Kartli, Imereti, Racha-Lechkhumi och Kvemo Svaneti, Adjara och Abchazien.

Här kan du se en kort film om Georgien och hur arkeologerna hittade det 8000 år gamla lerkärlet!

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna