Armenien – druvorna, vinerna och maten!

armenien dam som spelar cittra

Armenien är en av världens äldsta vinodlingsregioner och här återskapar en ny generation en gammal vintradition. Men vi tror att du som läsare precis som vi inte druckit särskilt mycket vin från Armenien? Det tänkte vi ändra på idag! Vi utlovar vilda smaker och eleganta armeniska viner och god, spännande mat!

Armenien är ett av de äldsta länderna om man tittar globalt och har en historia som sträcker sig ca 6100 år tillbaka i tiden. När Noaks ark hade landat på berget Ararat i Armenien, började han odla grödor och han planterades även de första vinstockarna. Forskare säger att det gamla lantbrukslandet Armenien är den erkända platsen för ursprunget till de ljuvliga vindroppar som vi idag har i glaset, så vinkunskapen i Armenien baserar sig självklart på en lång tradition av vinmakeri.

Armenien vy över vingårdar med berg i bakgrunden
Utsikt över vingårdarna hos producenten
Golden Grape ArmAs

Republiken Armenien ligger i södra Kaukasien, inklämd mellan Georgien i norr, Turkiet i väst, Azerbajdzjan i öst och Iran på södra sidan. Tittar man närmare, så är berget Ararat egentligen del av bergsmassivet Kaukasus. Det är Ararat som blivit den nationella kultursymbolen i Armenien och tillsammans med Noas ark pryder den Armeniens vapensköld.

Armenien har förändrats genom århundradena, genom krig, dynastier och ockupationer, vilket tidvis hindrat den armenisk vinframställningen. Efter att landet styrdes av Sovjet under 71 år, så blev till slut Armenien en självstyrande Republik 1991.


Hur ser vinindustrin i Armenien ut?

För att då en känsla för vinindustrin i Armenien så pratade vi med Karo Hajrapetian, vd på Golden Alco, som är en alkoholimportör med fokus på Armenien. Varför just Armenien, Karo?

Armenien porträtt av Karo

Karo Hajrapetian, vd på Golden Alco

– Mina föräldrar kommer från Armenien, så det var inte så långsökt att börja importera vodka från Armenien till Sverige och senare då även vin. Det är ett spännande arbete eftersom Armenien producerar mycket goda viner och intresset i Sverige växer.

– Så intresset för vin fanns och när jag fick kontakt med producenten Golden Grape ArmAs så startade vi 218 en vinimport till Sverige, berättar Karo. 

Hur ser vinindustrin ut idag i Armenien?

– Under sovjettiden bestämdes att Armenien skulle sluta med vintillverkning och koncentrera sig på brandy och det gör man idag mycket bra! Men under 90-talet så drog vinproducenterna igång igen och det finns idag ett 50-tal stora vinproducenter som är välfinansierade och några mindre hantverksproducenter.

Det finns flera vinområden i Armenien: Armavir, Aragatsotn, Kotayk, Shirak, Synik, Tavush, Yerevan, Ararat och Vayots Dzor. Armenien producerades det cirka 9 miljoner liter vin 2017 och man odlar spännande lokala druvor som Areni, Kangun, Voskehat men även mer kända druvor som Pinot Noir och Pinot Blanc. Att Armenien är intressant på en global marknad råder det ingen tvekan om. Vinkritiker i hela världen är imponerade av vinerna! 


Producenten Golden Grape ArmAs

Totalt finns det 20 armeniska viner i sortimentet på Systembolaget och de flesta kommer från vingården Golden Grape ArmAs som Karos företag representerar.  Kan du berätta om producenten?

– Golden Grape ArmAs är ett familjeägt företag med lång erfarenhet som vinmakare som grundades 2007 av Armen Aslanian och det ligger i Nor Yedesia i provinsen Aragatsotn. Här producerar man olika vinstilar från ett flertal druvor, både vita, röda, rosé och söta eller torra viner samt reserva. ArmAs odlar vin på 180 hektar mark som omringas av “The Great Wall of ArmAs”, en 17 km lång mur av stenar som fanns i vingårdarna, som man fick gräva upp och valde att återanvända. Vinmakare och inhyrd konsult är den kände italienaren Emilio del Medico.

– Vingårdarna går upp till 1800 meter över havet och med över 300 soldagar per år på en vulkanisk jord med kalksten.  Det som särskiljer Armeniens vinindustri är dess exceptionella terroir och samlingen av miljöfaktorer som påverkar druvtillväxten. Perfekta förutsättningar för att producera exceptionella viner. Runt omkring finns också fruktträdgårdar som påverkar vinernas aromer.

Golden Grape ArmAs är en av de största producenterna i Armenien med 110 hektar druvor. Man satsar stort på den allra senaste tekniken med inspiration från Italien. Företaget har också fått ett stort positivt gensvar på den internationella marknaden och erhållit prestigefulla guld-, silver- och bronsmedaljer för många av sina viner, bland annat i Concours Mondial, Asian Wine & Spirits, Decanter, Japan Best Wine… för att nämna några. ArmAs själva hoppas på att inom kort kunna producera 1 miljon liter per år, vilket faktiskt är vad man har kapacitet för.  Man exporterar vin till band annat USA, Kanada, Japan och till länder inom EU som Frankrike, Belgien, Holland.

Armenien fint och festligt dukat bor med usikt

Utsikt från restaurangen hos producenten
Golden Grape ArmAs


Vi provar!

Vi ska prova ett vitt och ett rött vin och med hjälp av Karos mamma Lilik Hajrapetian att laga armeniska vindolmar.  Receptet är ganska enkelt att följa och du an servera dem som tillbehör till exempelvis ett gott ris. 

ArmAs Kangun 2016 | SB 74061 | 177 kr

Torrt vitt vin som är både elegant och komplext. Mycket mysigt vitt vin som ge en vild och fri känsla som strålar av guldfärg i glaset. Tillverkat av armeniska populära druvan Kangun till hälften tillsammans med Rkatsiteli. Intressant och spännande vin med fräscha aromer aprikos och gröna äpplen samt toner av vita blommor och örter, skulle säga körvel toppat med lite mandel. Komplext och fylligt, mycket rikt välbalanserad syra med frisk mineralitet och lite flinta i eftersmaken. Man blir glad av detta vin! Det här vinet är härligt tillsammans med fisk, rostade grönsaker, matiga sallader eller kyckling. Vi kommer att prova ytterligare ett vitt armeniskt vin i Selected by Vinjournalen i veckan.

Kritikerrosade viner…

ArmAs Karmrahyut 2014 | SB 70335 | 199 kr

Elegant torrt rödvin gjort på lokala armeniska druvor, Karmrahyut till 92% med en blandning av Aeni, Kahet, och Meghrabuyr. Detta är ett unikt vin med karaktär och en energisk fruktbouquet av mogna mörka frukter och smakdekor av rosenblad och kryddor. De välstrukturerade och strama tanninerna ger vinet en fin kraftfull syra och fyllig profil. Ett komplext och vilt vin som verkligen överraskar och tål att lagras i några år. En rund och lång finish med smaker av lagerblad, vanilj och honung. Avnjut vinet tillsammans med nötkött, vilt eller varför inte en bit grillat marinerat vildsvin? Men spar ett glas till den lagrade osten.


Liliks läckra dolma

Precis som i många länder är Dolma är en populär rätt i Armenien. Goda fyllda rullar med grönsaker, kryddor, färs och ris, en fyllning som rullas in i vinblad.

Armenien läckra vindolmar på en tallrik
  • vindruvsblad, brukar ligga inlagda i förpackning
  • blandfärs
  • ris av favoritsort
  • svartpeppar, rödpeppar och salt
  • torkad basilika
  • hackad schalottenlök 3-4 st 
  • pressad vitlök 3-4 klyftor
  • en bunt färsk bladpersilja
  • 1 matsked tomatpuré

Krydda blandfärs med svartpeppar, rödpeppar och salt, sedan blanda med basilika, persilja, tomatpuré, hackad lök och pressad vitlök.

Öppna vindruvsbladen och fyll med blandfärs och klicka i fyllningen. Rulla ihop bladen (typ som en mexikansk wrap). Du kan hålla ihop med en inne eller med bomullstråd.

Lägg dem i en kastrull med vatten och koka försiktigt på svag värme 30 – 35 min.

Lär känns fler spännande druvor:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tierhoek Sauvignon Blanc

Aromatisk och fruktdiven Sauvignon Blanc

Artikelnummer: 6468

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Sydafrika, Western Cape

Alkohol: 14 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna