Hem » Vin Fakta » Armenien – druvorna, vinerna och maten!
Vin Fakta

Armenien – druvorna, vinerna och maten!

armenien dam som spelar cittra - Vinjournalen.se

Armenien är en av världens äldsta vinodlingsregioner och här återskapar en ny generation en gammal vintradition. Men vi tror att du som läsare precis som vi inte druckit särskilt mycket vin från Armenien? Det tänkte vi ändra på idag! Vi utlovar vilda smaker och eleganta armeniska viner och god, spännande mat!

Armenien är ett av de äldsta länderna om man tittar globalt och har en historia som sträcker sig ca 6100 år tillbaka i tiden. När Noaks ark hade landat på berget Ararat i Armenien, började han odla grödor och han planterades även de första vinstockarna. Forskare säger att det gamla lantbrukslandet Armenien är den erkända platsen för ursprunget till de ljuvliga vindroppar som vi idag har i glaset, så vinkunskapen i Armenien baserar sig självklart på en lång tradition av vinmakeri.

Armenien vy över vingårdar med berg i bakgrunden - Vinjournalen.se
Utsikt över vingårdarna hos producenten
Golden Grape ArmAs

Republiken Armenien ligger i södra Kaukasien, inklämd mellan Georgien i norr, Turkiet i väst, Azerbajdzjan i öst och Iran på södra sidan. Tittar man närmare, så är berget Ararat egentligen del av bergsmassivet Kaukasus. Det är Ararat som blivit den nationella kultursymbolen i Armenien och tillsammans med Noas ark pryder den Armeniens vapensköld.

Armenien har förändrats genom århundradena, genom krig, dynastier och ockupationer, vilket tidvis hindrat den armenisk vinframställningen. Efter att landet styrdes av Sovjet under 71 år, så blev till slut Armenien en självstyrande Republik 1991.


Hur ser vinindustrin i Armenien ut?

För att då en känsla för vinindustrin i Armenien så pratade vi med Karo Hajrapetian, vd på Golden Alco, som är en alkoholimportör med fokus på Armenien. Varför just Armenien, Karo?

Armenien porträtt av Karo - Vinjournalen.se

Karo Hajrapetian, vd på Golden Alco

– Mina föräldrar kommer från Armenien, så det var inte så långsökt att börja importera vodka från Armenien till Sverige och senare då även vin. Det är ett spännande arbete eftersom Armenien producerar mycket goda viner och intresset i Sverige växer.

– Så intresset för vin fanns och när jag fick kontakt med producenten Golden Grape ArmAs så startade vi 218 en vinimport till Sverige, berättar Karo. 

Hur ser vinindustrin ut idag i Armenien?

– Under sovjettiden bestämdes att Armenien skulle sluta med vintillverkning och koncentrera sig på brandy och det gör man idag mycket bra! Men under 90-talet så drog vinproducenterna igång igen och det finns idag ett 50-tal stora vinproducenter som är välfinansierade och några mindre hantverksproducenter.

Det finns flera vinområden i Armenien: Armavir, Aragatsotn, Kotayk, Shirak, Synik, Tavush, Yerevan, Ararat och Vayots Dzor. Armenien producerades det cirka 9 miljoner liter vin 2017 och man odlar spännande lokala druvor som Areni, Kangun, Voskehat men även mer kända druvor som Pinot Noir och Pinot Blanc. Att Armenien är intressant på en global marknad råder det ingen tvekan om. Vinkritiker i hela världen är imponerade av vinerna! 


Producenten Golden Grape ArmAs

Totalt finns det 20 armeniska viner i sortimentet på Systembolaget och de flesta kommer från vingården Golden Grape ArmAs som Karos företag representerar.  Kan du berätta om producenten?

– Golden Grape ArmAs är ett familjeägt företag med lång erfarenhet som vinmakare som grundades 2007 av Armen Aslanian och det ligger i Nor Yedesia i provinsen Aragatsotn. Här producerar man olika vinstilar från ett flertal druvor, både vita, röda, rosé och söta eller torra viner samt reserva. ArmAs odlar vin på 180 hektar mark som omringas av “The Great Wall of ArmAs”, en 17 km lång mur av stenar som fanns i vingårdarna, som man fick gräva upp och valde att återanvända. Vinmakare och inhyrd konsult är den kände italienaren Emilio del Medico.

– Vingårdarna går upp till 1800 meter över havet och med över 300 soldagar per år på en vulkanisk jord med kalksten.  Det som särskiljer Armeniens vinindustri är dess exceptionella terroir och samlingen av miljöfaktorer som påverkar druvtillväxten. Perfekta förutsättningar för att producera exceptionella viner. Runt omkring finns också fruktträdgårdar som påverkar vinernas aromer.

Golden Grape ArmAs är en av de största producenterna i Armenien med 110 hektar druvor. Man satsar stort på den allra senaste tekniken med inspiration från Italien. Företaget har också fått ett stort positivt gensvar på den internationella marknaden och erhållit prestigefulla guld-, silver- och bronsmedaljer för många av sina viner, bland annat i Concours Mondial, Asian Wine & Spirits, Decanter, Japan Best Wine… för att nämna några. ArmAs själva hoppas på att inom kort kunna producera 1 miljon liter per år, vilket faktiskt är vad man har kapacitet för.  Man exporterar vin till band annat USA, Kanada, Japan och till länder inom EU som Frankrike, Belgien, Holland.

Armenien fint och festligt dukat bor med usikt - Vinjournalen.se

Utsikt från restaurangen hos producenten
Golden Grape ArmAs


Vi provar!

Vi ska prova ett vitt och ett rött vin och med hjälp av Karos mamma Lilik Hajrapetian att laga armeniska vindolmar.  Receptet är ganska enkelt att följa och du an servera dem som tillbehör till exempelvis ett gott ris. 

ArmAs Kangun 2016 | SB 74061 | 177 kr

Torrt vitt vin som är både elegant och komplext. Mycket mysigt vitt vin som ge en vild och fri känsla som strålar av guldfärg i glaset. Tillverkat av armeniska populära druvan Kangun till hälften tillsammans med Rkatsiteli. Intressant och spännande vin med fräscha aromer aprikos och gröna äpplen samt toner av vita blommor och örter, skulle säga körvel toppat med lite mandel. Komplext och fylligt, mycket rikt välbalanserad syra med frisk mineralitet och lite flinta i eftersmaken. Man blir glad av detta vin! Det här vinet är härligt tillsammans med fisk, rostade grönsaker, matiga sallader eller kyckling. Vi kommer att prova ytterligare ett vitt armeniskt vin i Selected by Vinjournalen i veckan.

813 - Vinjournalen.se
Kritikerrosade viner…

ArmAs Karmrahyut 2014 | SB 70335 | 199 kr

Elegant torrt rödvin gjort på lokala armeniska druvor, Karmrahyut till 92% med en blandning av Aeni, Kahet, och Meghrabuyr. Detta är ett unikt vin med karaktär och en energisk fruktbouquet av mogna mörka frukter och smakdekor av rosenblad och kryddor. De välstrukturerade och strama tanninerna ger vinet en fin kraftfull syra och fyllig profil. Ett komplext och vilt vin som verkligen överraskar och tål att lagras i några år. En rund och lång finish med smaker av lagerblad, vanilj och honung. Avnjut vinet tillsammans med nötkött, vilt eller varför inte en bit grillat marinerat vildsvin? Men spar ett glas till den lagrade osten.


Liliks läckra dolma

Precis som i många länder är Dolma är en populär rätt i Armenien. Goda fyllda rullar med grönsaker, kryddor, färs och ris, en fyllning som rullas in i vinblad.

Armenien läckra vindolmar på en tallrik - Vinjournalen.se
  • vindruvsblad, brukar ligga inlagda i förpackning
  • blandfärs
  • ris av favoritsort
  • svartpeppar, rödpeppar och salt
  • torkad basilika
  • hackad schalottenlök 3-4 st 
  • pressad vitlök 3-4 klyftor
  • en bunt färsk bladpersilja
  • 1 matsked tomatpuré

Krydda blandfärs med svartpeppar, rödpeppar och salt, sedan blanda med basilika, persilja, tomatpuré, hackad lök och pressad vitlök.

Öppna vindruvsbladen och fyll med blandfärs och klicka i fyllningen. Rulla ihop bladen (typ som en mexikansk wrap). Du kan hålla ihop med en inne eller med bomullstråd.

Lägg dem i en kastrull med vatten och koka försiktigt på svag värme 30 – 35 min.

Lär känns fler spännande druvor:

Frågor och svar:

Vad är Armeniens historia som vinodlingsregion?

Armenien har en vintradition som sträcker sig ca 6100 år tillbaka i tiden, och forskare säger att Armenien är ursprungsplatsen för de ljuvliga vindropparna vi har idag.

Hur ser vinindustrin i Armenien ut idag?

Under sovjettiden fokuserade Armenien på brandyproduktion, men på 90-talet började vinproducenterna återigen producera vin. Idag finns det cirka 50 stora vinproducenter och några mindre hantverksproducenter i Armenien.

Vilka druvor odlas i Armenien?

Armenien odlar både lokala druvor som Areni, Kangun och Voskehat, samt mer kända druvor som Pinot Noir och Pinot Blanc.

Vilken är den största vinproducenten i Armenien?

Golden Grape ArmAs är en av de största vinproducenterna i Armenien och har fått internationellt erkännande för sina viner.

Vilka är några av de armeniska vinerna som finns på Systembolaget?

Totalt finns det 20 armeniska viner på Systembolaget, och de flesta kommer från Golden Grape ArmAs. Exempel på viner är ArmAs Kangun 2016 och ArmAs Karmrahyut 2014.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.