Hem » Vin Fakta » Det allra första vinet odlades i Armenien

Det allra första vinet odlades i Armenien

Man kan börja fundera på hur det första vinet kom till och då tänker man kanske på Noa och hans ark. Men kan det verkligen vara så att det första vinet planterades av Noa själv? Och att det faktiskt odlades vin i Armenien?

Noa fick ju i uppgift att rädda sig själv, sin familj och jordens alla djur från syndafloden. Det regnade hårt i 40 dagar och det tog sedan flera månader lång tid innan vattnet sjönk undan. Den sjunde månaden stannade arken till på berget Ararat i Armenien.

Undan för undan blev det grönare ute och vattnet försvann allt mer och Noa började släppa ut fåglar för att se om de kom tillbaka.

Men nu till det första vinet!

När Noa kände fast jord under fötterna, knäböjde han och hittade en liten grodd som någon i hans familj hade tagit med sig på färden. Grodden var från en vinstock.

Noa planterade grodden i dalen vid det majestätiska berget Ararat. Det är därför som Armenien anses vara födelseplatsen för våra kära vindruvor.

När den första vinstocken gav frukt, ville alla smaka på de fina duvorna och man blev väldigt förvånad. Varje dag åt och åt alla av de underbara druvorna, från dess att solen gick upp tills dess att solen gick ner. De kunde helt enkelt inte få nog av dessa härliga druvorna.

Men än har det inte blivit något vin!

Rankorna växte och det blev många druvor. Till slut orkade man inte äta upp all frukt, så man bestämde sig för att lägga överblivna druvor i tunnor i kyliga jordkällare.

En kall dag när jorden började frysa kom man ihåg druvorna som man lagrat i källarens tunnor. Men alla blev mycket besvikna, när man fann att druvorna hade torkat och skrumpnat.

Bedrövad över förlusten av druvorna, så ville man bevara den härliga känslan och minnet av druvorna – och just då tog någon en klunk från en av tunnorna och flämtade till. Han smackade. Oj, det var en angenäm druvsaft och nu ville alla smaka av den söta, goda saften.

Kanske gick det till så här som det första vinet provsmakades i Armenien?

Frågor och svar:

Varför anses Armenien vara födelseplatsen för vindruvor?

Armenien anses vara födelseplatsen för vindruvor eftersom Noa planterade en grodd från en vinstock i dalen vid berget Ararat.

Hur upptäcktes det första vinet?

Det första vinet upptäcktes av en person som tog en klunk från en av tunnorna där man hade lagrat överblivna druvor. Personen upptäckte att det var en angenäm druvsaft och alla ville smaka av den söta, goda saften.

Varför blev man besviken när man fann att druvorna hade torkat och skrumpnat?

Man blev besviken eftersom man hade lagrat druvorna i tunnor i kyliga jordkällare för att bevara dem, men de hade torkat och skrumpnat istället.

Hur reagerade man när man smakade det första vinet?

När man smakade det första vinet blev man positivt överraskad och alla ville smaka av den söta, goda saften.

Varför trodde man först att Noa planterade det första vinet?

Man trodde först att Noa planterade det första vinet eftersom han enligt bibeln räddade sig själv, sin familj och jordens alla djur från syndafloden och stannade till på berget Ararat i Armenien där han planterade en grodd från en vinstock.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.