Hem » Vin Fakta » Dalmatien: Kroatiens Toscana

Dalmatien: Kroatiens Toscana

Dalmatien: arbetare på vingården

Samtliga foton  © Testament Winery

Här får du en överblick över Dalmatien, vinerna och druvorna. Vi träffar de svenska ägarna till två vingårdar samt vinmakarna och – för dig som gärna vill prova Dalmatiens goda viner – så får du tillfälle att beställa en provbox till ett bra pris och med både rött, vitt och rosévin.


Geografi och historia

Dalmatien ligger i sydvästra Kroatien alldeles vid Adriatiska havet och man säger att området är en gammal ’världs-vins-tillverkare’.

Det är kanske inte så konstigt att man älskar sina viner här, vinhistorien i området går tillbaka ca 2500 år, då de forntida grekiska bosättarna kom hit, sådär 500 år f. K. alltså hundratals år före uppkomsten av Romarriket. Från den tiden kan man fortfarande beskåda gamla stenpressar som man använde för att pressa druvor och vackra amforor som vittnar om en väl utbredd vinkultur.

Dalmatien: medeltida staden Šibenik
Den medeltida staden Šibenik, på UNESCOs världsarvslista


Druvor, klimat och vingårdar

I Sverige kan vi nog inte riktigt föreställa oss en vintradition som är så gammal och utspridd som den faktiskt var i det hör området. I hela Kroatien finns ungefär 300 definierade små vinregioner med ett strikt klassificeringssystem för att säkerställa kvalitet och ursprung. Här produceras mest vitt vin, ganska mycket rött och en liten del rosévin.

Dalmatien: utsikt över vingårdar

Precis som i vår tidigare artikel där vi skrev om Armenien, så har det även gått fram och tillbaka med vintillverkningen i Kroatien. På 1500-talet styrde de ottomanska turkarna i sydöstra Europa med strikta anti-alkohollagar, så det föll på munkarnas lott att i det tysta fortsätta producera vin. Några hundra år senare styrdes Kroatien av Habsburg-riket, men då tog vinproduktionen fart igen. Under kommunismen växte stora vinkooperativ upp och man koncentrerade sig på massproduktion, men inte lika mycket på kvalitet. Efter att Kroatien blev oberoende så blev det återigen tid för små privata kroatiska producenter att få göra sitt vin. Och idag producerar man mycket goda och kvalitetsfokuserade viner. 

Vi frågade Robert Karlsson hur det ligger till idag. Robert är en av ägarna på svenska Testament Winery med två vingårdar i Dalmatien, i Šibenik och i Smokvica: 

– Dalmatien ligger på samma nivå som Toscana och med ett ganska likt landskap, så man kallar området ofta att för det kroatiska Toscana.  Här har vi ett typiskt medelhavsklimat med berg på ena sidan och Adriatiska havet på den andra som gör det idealiskt för att odla vin. Totalt sett olika mikroklimat som ger varma, fuktiga somrar och milda vintrar. En mångfald av jordmån gör det dessutom perfekt för att odla olika druvor. Man producerar 50 miljoner liter årligen i Kroatien och då ca en tredjedel av detta, 15 miljoner liter, i Dalmatien. 

Det finns väl en oändlig mängd av olika druvsorter i området?

– 130 druvor totalt och där ungefär 40 druvor används för kommersiell vinproduktion. Man kan även säga att man till ca 70 % gör vita viner och ungefär 30 % gör röda viner samt en mycket liten del rosé, berättar Robert Karlsson på Testament Winery.

Testament Winerys ekologiska vingård i Šibenik med 210 000 vinstockar på 47 hektar ligger vid kusten och ca 50 km från Split.

Dalmatien ansvarig vinmakare Juraj Sladić
Juraj Sladić – ansvarig vinmakare på vingåden i Šibenik

– Detta område är även ursprungsplatsen för en av den primära, lokala och mycket populära röda druvan Babić. Vi producerade förra året hela 300 000 flaskor och vi är glada att kunna arbeta ihop med två mycket välrenommerade vinmakare, Juraj Sladić och Igor Radovanović, som är kända för att göra kvalitetsviner och har utmärkt sig med viner internationellt genom guldmedaljer, bland annat i Decanter World Wine Awards.

– Testament Winery är numera den ledande producenten av röda viner av druvan Babić. Men vi producerar även vita viner, mousserande samt dessertviner. Våra viner serveras idag på fler än 100 vinbarer och restauranger över hela Kroatien.  

.

Dalmatien modernt vineri
Det moderna vineriet som nu byggs av Testament Winery – design vinarkitekt Otto Barić


Vill du provsmaka Dalmatiska viner?

Dalmatien: 3 viner i provboxen
6 viner i provboxen

Denna vecka lanseras en provbox 2019 på Systembolaget med 6 viner 2 röda, 2 vita och 2 roséviner.

Men det är först till kvarn som gäller, för totalt finns endast 98 vinprovarlådor, så passa på!

Du beställer lådan direkt på Systembolaget med artikelnummer 75152. Pris för 6 flaskor är 834 kronor. Tryck på länken för att beställa lådan!

Detta får du:

2 flaskor Testament Pošip 2018

Fäscht, friskt och mycket lätt vitt vin med en mineralisk ton och aromer av äpplen, päron och livliga kamomillblommor samt mysiga dalmatiska örter. Detta är ett rikt och smakfullt vin med ett utsökt slut.

Framställd av den lokala druvan Pošip som är den främsta för framställning av vita viner. Mycket passande vin till fiskrätter och lätta sallader.


2 flaskor Testament Babić 2016

Fruktigt rubinrött vin av handplockade ekologiska druvan Babić som ger viner med en tät mörk färg och aromer av röda, mogna bär samt mörk choklad och dalmatiska kryddor. Lagrats 6 månader på amerikanska och franska ekfat. Vinet har distinkta och lena tanniner som tillsammans med en härlig syra bildar en fin struktur och trevlig finish i slutet. Ett perfekt grillvin!

2 flaskor Testament Opolo 2018

Ett gott, elegant och mycket fräscht rosévin med bra balans, även detta av druvan Babić och ett vin som tillverkats endast i ett fåtal exemplar. Druvorna är försiktigt krossade och milt pressade, med minimal skalkontakt. Ett uppfriskande och livligt vin med toner av persika och vita vilda blommor.

.

.

.

Mer om viner från öst:

Frågor och svar:

Var ligger Dalmatien och vad är dess vinhistoria?

Dalmatien ligger i sydvästra Kroatien vid Adriatiska havet och har en vinhistoria som går tillbaka ca 2500 år till de forntida grekiska bosättarna.

Vilka typer av viner produceras i Dalmatien?

Dalmatien producerar mestadels vitt vin, ganska mycket rött och en liten del rosévin.

Vilka druvor används för kommersiell vinproduktion i Dalmatien?

Det finns totalt 130 druvor i området, men endast ca 40 används för kommersiell vinproduktion. Till ca 70% görs vita viner och ca 30% röda viner, med en mycket liten del rosé.

Vilken är den primära, lokala och mycket populära röda druvan i Dalmatien?

Den primära, lokala och mycket populära röda druvan i Dalmatien är Babić.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.