Viner med märkningen Pinot Gris och Pinot Grigio tillverkas på samma druva, men det är inte bara namnet som skiljer dem åt beroende på ursprungsplats utan även stilen. Det finns tre olika generella smakprofiler som passar in på olika viner av Pinot Gris och Grigio:

  • Torr och mineralisk
  • Torr och fruktig
  • Söt och fruktig

Den förstnämnda stilen finner man ofta i viner från norra Italien, Österrike, Ungern, Slovenien, Tyskland, Rumänien och Kanada. Det är när druvan odlas i kyligt klimat som den ofta utvecklar en torr karaktär, och den mineraliska smaken kommer bland annat från att den ofta växer vid bergskedjor samt lagras på ståltank. En ganska påfallande syrlighet är också närvarande i druvor som växer på bergshällar. Denna stil passar bra till det mesta man dricker mousserande vin till – vilket innebär allt från musslor till asiatisk mat.
De torra och fruktiga vinerna namnges ofta med Pinot Gris då det franska ursprunget indikerar de fruktigare smakerna. Citrus, äpple och persika är några av bismakerna i denna stil. Ett varmare klimat krävs för att få fram dessa smaker, och bra förhållanden hittar man ibland annat Frankrike, södra Italien, USA, Australien, Nya Zeeland, Chile och Argentina.
När det kommer till de söta och fruktiga varianterna är det faktiskt svårt att hitta bra sådana utanför franska Alsace. Smaker man kan hitta i Pinot Gris från Alsace är bland annat honung, äpple och citrus. Dessa viner tillverkas ofta med stor omsorg där man låter druvorna angripas av ädelröta och diverse komplicerade framställningsprocesser.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy