Hem » Vin Fakta » Växer det vindruvor på Hawaii?

Växer det vindruvor på Hawaii?

26_itemthemeimage_5210-jpg - Vinjournalen.se

Vinodling kanske inte är det första man tänker på när man hör om den amerikanska delstaten Hawaii, där det finns tusentals små öar utspridda i Stilla Havet och med en befolkning på c:a 1,5 miljon. Och även om det inte är en stor vinindustri på Hawaii så finns det vinmakare som har sökt sig dit.

Hawaii handlar om frukt för de allra flesta. Man får en bild av mycket ädla fruktviner, särskilt det populära och kända mousserande ananasvinet, men även mer traditionella druvor som Merlot, Syrah, Viognier, Muscat både växer på små odlingar och där druvorna har importerats in. En känd hawaiidruva är Symphonydruvan (läs nedan) som är en korsning mellan Grenache Gris och Muscat av Alexandria. Man blandar gärna med frukt som aprikos, litchifrukt och persika och får till stor del ganska fina viner även om odlingarna är rätt små. Men även på Hawaii går utvecklingen framåt och det är spännande. I år provas den första omgången av Pinot Noir 2013 som lagrats på ekfat.

På Hawaii finns tre små vingårdar:

MauiWine (tidigare Tedeschi Vineyards)

Ligger förstås på ön Maui och började med att odla vin 1974 på den kända egendomen Ulupalakua. Det började med ett partnerskap mellan Pardee Erdman som ägde egendomen och Emil Tedeschi som kom från en vinmakarfamilj i Kalifornien. Maui Blanc är ett ananasvin till 100% är fräscht och gott som ett mousserande vin. De druvor som man idag odlar av mer traditionellt slag är Syrah Viognier, Muscat, Chardonnay, Merlot och Malbec och de ligger till grunden för vingårdens vita och röda viner, både stilla viner och mousserande.

Volcano Winery

Är en annan av vingårdarna som också lyckats skapa ett gott rykte. Detta är den allra första vingården som grundades 1986 nära staden Volcano och vid toppen av den aktiva vulkanen Kilauea. Grundaren var veterinären och vinentusiasten Lynn ”Doc” McKinney men gården såldes snart till familjen Bothof som fortfarande äger och driver vingården. Volcano Winery gör en del viner av druvan Symphony. Deras paradvin Symphony Dry vann pris bland 3000 viner på Finger Lakes International Wine Competition.

Island Mana Wines

Ligger på Oahu i Waikiki. Det är en liten ekologisk vingård som satsar på att göra bra och goda viner, Premium Oregon Wines, som precis som det låter, görs av druvor främst från delstaten Oregon, där man även äger Bodichitta Winery som grundades 2009. Man har valt Pinot Gris, Chardonnay, Marechal Foch och Pinot Noir band annat, men gör även en serie mycket goda, torra och exceptionella tropiska fruktviner på exempelvis ananas, blåbär, honung.

Lite om den på Hawaii så populära druvan Symphony:

Symphonydruvan som trivs utmärkt på högre höjder och bland vulkaniska berg och åsar är en blandningsdruva av de vinifera arterna Grenache Gris och Muscat av Alexandria och ger ett fruktigt, torrt vin. Druvan utvecklades redan 1948 i USA och efter nästan 30 års tester för att åstadkomma en bra och livskraftig vindruva introducerades druvan till slut på marknaden 1981.

Frågor och svar:

Finns det vinodlingar på Hawaii?

Ja, det finns tre små vingårdar på Hawaii.

Vilka druvor odlas på Hawaii?

På Hawaii odlas både traditionella druvor som Merlot, Syrah, Viognier, Muscat och Symphonydruvan, som är en korsning mellan Grenache Gris och Muscat av Alexandria.

Vilka vingårdar finns på Hawaii?

De tre vingårdarna på Hawaii är MauiWine, Volcano Winery och Island Mana Wines.

Vilket är det mest kända vinet från Hawaii?

Det mest kända vinet från Hawaii är det mousserande ananasvinet.

Vilken druva trivs bäst på Hawaii?

Symphonydruvan trivs utmärkt på högre höjder och bland vulkaniska berg och åsar på Hawaii.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.